BZP: Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr9 w Warszawie w okresie od 02.01.2025r. do 31.12.2025 r.
20.11.2024
2024/BZP 00605979/01
Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 9
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr9 w Warszawie w okresie od 02.01.2025r. do 31.12.2025 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 9
1.3.) Oddział zamawiającego: Przedszkole nr 348
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 362301310
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Kadetów, 15
1.5.2.) Miejscowość: Warszawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 03-987
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: msobiecka@eduwarszawa.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://zsp9warszawa.szkolna.net/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr9 w Warszawie w okresie od 02.01.2025r. do 31.12.2025 r.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ea4e753a-f5a9-461d-8e95-57cc50450e20
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00605979
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-11-20
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00604230/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 9 w Warszawie od 02.01.2025r. do 31.12.2025 r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-ea4e753a-f5a9-461d-8e95-57cc50450e203.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: (1) stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512 kb/s;
(2) Komputer klasy PC lub MAC, o następującej konfiguracji: pamięć min 2GB Ram, procesor Intel IV 2GHZ, jeden z systemów operacyjnych - MS Windows 10 , Mac Os x 10.4, Linux, lub ich nowsze wersje;
(3) zainstalowana dowolna przeglądarka internetowa najlepiej najnowszej dostępnej wersji obsługująca TLS 1.2 z wyjątkiem Internet Explorer;
(4) Włączona obsługa JavaScript;
(5) Zainstalowany program Acrobat Reader lub inny obsługujący pliki w formacie .pdf.;
(6) podłączony lub wbudowany do komputera czytnik karty kryptograficznej wydanej przez wystawcę certyfikatu używanego przez Wykonawcę.
(7) Zamawiający, zgodnie z §11 ust. 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz.U. z 2020 r. poz. 2452) podaje następujące informacje na temat specyfikacji połączenia, formatu przesyłanych danych oraz szyfrowania i oznaczania czasu przekazania i odbioru danych:
(1) dopuszczalne formaty przesyłanych danych, tj. plików o wielkości do 100 MB w formatach: .doc, .pdf, .zip, .docx, .xls, .xlsx, .rar, .7zip, .jpg, .jpeg, .png, .txt, .tiff, .xades, .sig,
(2) informacje na temat kodowania i czasu odbioru danych: - plik załączony przez Wykonawcę na Platformie e-Zamówienia i zapisany, widoczny jest w Systemie, jako zaszyfrowany – format kodowania UTF8. Możliwość otworzenia pliku dostępna jest dopiero po odszyfrowaniu przez Zamawiającego po upływie terminu składania ofert; Oznaczenie czasu odbioru danych przez Platformę stanowi datę oraz dokładny czas (hh:mm:ss) generowany wg czasu platformy Microsoft Azure, który jest synchronizowany ze znacznikiem czasu UTC.
(8) Wykonawca może samodzielnie wycofać złożoną przez siebie ofertę. W tym celu w zakładce „OFERTY" należy zaznaczyć ofertę, a następnie wybrać polecenie „wycofaj ofertę”.
(9) Po upływie terminu składania ofert, złożenie Oferty (załączników) nie będzie możliwe.
(10) Ofertę należy sporządzić w języku polskim.
(11) Ofertę składa się, pod rygorem nieważności, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
(12) Jeżeli dokumenty elektroniczne, przekazywane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, zawierają informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2022 r. poz. 1233), wykonawca, w celu utrzymania w poufności tych informacji, przekazuje je w wydzielonym i odpowiednio oznaczonym pliku, wraz z jednoczesnym zaznaczeniem polecenia „Załącznik stanowiący tajemnicę przedsiębiorstwa” a następnie wraz z plikami stanowiącymi jawną część należy ten plik zaszyfrować.
(13) Do oferty należy dołączyć oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu, spełnianiu warunków udziału w postępowaniu lub kryteriów selekcji, w zakresie wskazanym w Rozdziale VI SWZ, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym oraz inne dokumenty wymagane do złożenia wraz z ofertą, a następnie zaszyfrować wraz z plikami stanowiącymi ofertę.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Wykonawcy w związku z wykonywaniem zadania zostaną udostępnione dane pracowników do kontaktów roboczych.
2. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119, str. 1 z 2016 r., sprost. Dz. Urz. UE. L 127, str. 2 z 2018 r.) zwanym dalej: RODO, Zamawiający informuje, że:
1) Administratorem danych osobowych Wykonawcy oraz osób, których dane Wykonawca przekazał w niniejszym postępowaniu jest Zespół Szkolno - Przedszkolny nr 9 ul. Kadetów 15 03-987 Warszawa reprezentowany przez Dyrektora – Marzenę Grzeszczyk;
2) Pani/Pana dane przetwarzane będą w celu przeprowadzenia zamówienia publicznego znak sprawy P348.1.2024 na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) RODO, zgodnie z ustawą Pzp oraz w celu zawarcia umowy na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO;
3) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres trwania postępowania o udzielenie zamówienia, realizacji umowy oraz po zakończeniu umowy przez okres wynikający z przepisów archiwalnych;
4) Pani/Pana dane będą udostępniane podmiotom, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 1 ustawy Pzp oraz podmiotom, którym administrator powierzył przetwarzanie danych na mocy art. 28 ust. 3 RODO;
5) Przysługuje Pani/Panu prawo do:
- dostępu do danych, na zasadach określonych w art. 15 RODO;
- sprostowania danych, na zasadach określonych w art. 16 RODO;
- usunięcia danych („prawo do bycia zapomnianym"), na zasadach określonych w art. 17 RODO;
- graniczenia przetwarzania, na zasadach określonych w art. 18 RODO.
6) Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych;
7) Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
8) Dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: P348.1.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.5.) Wartość zamówienia: 849975,56 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno – Przedszkolnego nr 9 w Warszawie w okresie od 02.01.2025 r. do 31.12.2025 r..
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-02 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: A. Kryterium 1: CENA „C”- waga 40%
1) maksymalna punktacja w zakresie tego kryterium- 40 punktów.
2) Pod pojęciem „cena” Zamawiający rozumie cenę brutto, w rozumieniu ustawy z dnia 9 maja 2014 r. o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz.U. z 2023 r. poz. 168).
3) Na podaną w ofercie cenę brutto składają się następujące elementy:
Cw = CP * 250* 228* 82%
Cw - oznacza cenę całkowitą brutto zamówienia za sporządzone oraz dostarczone posiłki
CP - oznacza cenę brutto sporządzonego i dostarczonego jednego posiłku*.
250– oznacza ilość wszystkich dzieci zapisanych do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno- Przedszkolnego nr 9 w Warszawie.
228- oznacza ilość wszystkich dni dostawowych w czasie trwania umowy.
82% - realna frekwencja dzieci uczęszczających do Przedszkola nr 348 wchodzącego w skład Zespołu Szkolno- Przedszkolnego nr 9 w Warszawie.
4) Ocena kryterium liczona będzie według wzoru: C = (Cn/Cw) x MP gdzie:
C– uzyskana liczba punktów w kryterium „Cena”
Cn– najniższa proponowana „Cena”
Cw– „Cena” badanej oferty
MP – maksymalna punktacja
Kryterium 2:
1) Urozmaicenie jadłospisu dekadowego – „J” (10 dni) – waga 25 %.
Zamawiający dokona oceny w kryterium urozmaicenia jadłospisu dekadowego w oparciu o oświadczenia Wykonawcy zawarte w ofercie . Zamawiający przyzna pkt. według następujących zasad:
a)Zróżnicowanie dań mięsnych w jednym tygodniu (0 –5 pkt.)
Jedno danie – 0 pkt
Dwa dania – 2,5 pkt
Trzy dania – 5 pkt
b)Różnorodność technik przygotowania posiłku głównego w jednym tygodniu( np. gotowane, duszone, smażone, grillowane itp. (0 – 5pkt.)
Jedna technika przygotowania – 0 pkt
Dwie techniki przygotowania – 2,5 pkt
Trzy i więcej technik przygotowania – 5 pkt
c) Częstotliwość dań rybnych (0 – 5 pkt.)
Brak dań – 0 pkt
Raz lub więcej w okresie tygodniowym – 5 pkt
d)Różnorodność oferowanych surówek i owoców w jednym tygodniu (0 –5 pkt.)
Jeden gatunek surówek i owoców – 0 pkt
Dwa gatunki surówek i owoców – 2,5 pkt
Trzy i więcej gatunków surówek i owoców – 5 pkt
d) Powtarzalność poszczególnych dań w jadłospisie:
częściej niż co 9 następujących po sobie dni - 0 pkt
od 10 do 13 następujących po sobie dni – 2,5 pkt
co 14 dni lub rzadziej - 5 pkt.
2) maksymalna punktacja w zakresie przedmiotowego kryterium wynosi 25 punktów;
3) Brak wskazania jakiejkolwiek z podkategorii wskazanej w pkt 1-5 powyżej będzie równoznaczny z przyznaniem przez Zamawiającego 0 pkt w tej podkategorii.
B. Kryterium 3: DOŚWIADCZENIE DIETETYKA „D” – waga 10%
1) maksymalna liczba punktów jakie Wykonawca może uzyskać w zakresie tego kryterium wynosi 10 punktów.
2) Punktowane będzie doświadczenie nabyte w przygotowywaniu jadłospisów dla dzieci uczęszczających do żłobków, przedszkoli i szkół. Wykonawca zobowiązany jest przedstawić dyplom poświadczający uzyskanie tytułu dietetyka. Zamawiający do oceny przyjmie doświadczenie zawodowe jednego dietetyka na podstawie wyszczególnionego w formularzu ofertowym oświadczenia o przebiegu doświadczenia zawodowego, punkty przyznawane są wyłącznie za pełne lata doświadczenia zawodowego:
od 0 do 10 lat – 5 pkt
od 11 lat i więcej – 10 pkt
Kryterium 4: LOKALIZACJA KUCHNI „L” – waga 25%
1) Maksymalna punktacja w zakresie przedmiotowego kryterium wynosi 25 punktów.
2) O liczbie punktów przyznanych w kryterium „Lokalizacja kuchni” decyduje odległość między kuchnią Wykonawcy, w której będą przygotowywane posiłki w związku z realizacją niniejszego zamówienia, a miejscem przeznaczenia posiłków.
3) Wykonawca może uzyskać w przedmiotowym kryterium następującą ilość punktów:
odległość od 0 do 8 km – 25 pkt
odległość od 8,1 km do 16 km – 20 pkt
odległość od 16,1 km do 22 km - 15 pkt
odległość od 22,1 km do 28 km – 10 pkt
odległość od 28,1 km do 35 km – 5 pkt
odległość powyżej 35 km – 0 pkt
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 40
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników4.3.5.) Nazwa kryterium: Urozmaicenie jadłospisu dekadowego J
4.3.6.) Waga: 25
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia4.3.5.) Nazwa kryterium: DOŚWIADCZENIE DIETETYKA D
4.3.6.) Waga: 10
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.4.3.5.) Nazwa kryterium: LOKALIZACJA KUCHNI L
4.3.6.) Waga: 25
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: - Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
a) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy, z możliwością ich transportu w ramach usług cateringowych na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448) Warunek dotyczący uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej będzie spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia dopełni ten warunek.
b) dysponuje co najmniej dwoma samochodami do przewozu żywności, wraz z aktualnymi decyzjami Państwowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającymi środki transportu służące do wykonywania zamówienia jako spełniające odpowiednie wymagania do celów przewozu żywności. Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że dysponuje co najmniej dwoma pojazdami wraz z aktualnymi decyzjami - załącznik nr 7 do SWZ.
c) poświadczoną za zgodność z oryginałem kserokopię Certyfikatu HACCP wystawionego przez jednostkę certyfikowaną, poświadczającego że w zakładzie przestrzegane są wymagania higieniczne określone w rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
3) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej - Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej:
a) Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli, Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat (trzech) przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie świadczył lub świadczy, co najmniej 2 usługi cateringowe, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla szkół lub przedszkoli dla co najmniej 100 dzieci, o wartości nie mniejszej niż 250 000,00 zł brutto każda – załącznik nr 4 do SWZ.
Dla przeliczenia na złote polskie wartości wskazanej w dokumentach na potwierdzenie spełniania powyższego warunku udziału w postępowaniu wyrażonej w innej walucie niż złoty polski, Zamawiający przyjmie średni kurs publikowany przez Narodowy Bank Polski z dnia wszczęcia postępowania.
Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy – załącznik nr 4a do SWZ.
b) Wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia ze szczególnym uwzględnieniem dietetyka oraz kucharek/kucharzy z doświadczeniem w żywieniu dzieci, zatrudnionych na umowę o pracę, oraz pozostałych osób odpowiedzialnych za świadczenie usług, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia i wykształcenia także z zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami. Wykonawca musi wykazać że dysponuje:
- co najmniej jedną osobą, która przygotuje jadłospis zgodnie z wymaganiami dotyczącymi posiłków dla dzieci przedszkolnych (dietetyk) z uwzględnieniem diet specjalnych oraz będzie pozostawała w codziennym kontakcie z Zamawiającym przez cały okres trwania umowy (W zakresie osoby wykazanej na stanowisku dietetyka Zamawiający wymaga przedstawienia dyplomu poświadczającego uzyskanie tytułu dietetyka), oraz co najmniej dwoma osobami posiadającymi odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie w zakresie przygotowywania posiłków (wykształcenie minimum zawodowe o kierunku gastronomicznym) w zbiorowym żywieniu dzieci - załącznik nr 8 do SWZ.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) oświadczenie Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 i 6 ustawy Pzp, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1689 ze zm.), z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, albo oświadczenie o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej;
2) odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy, sporządzone nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
3) aktualnego zaświadczenia z wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie produkcji posiłków od surowca do gotowej potrawy, z możliwością ich transportu w ramach usług cateringowych na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2023 r. poz. 1448) - dla wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu w zakresie wskazanym w rozdziale VI pkt 6.2. ppkt 2a);
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykazu środków transportu wg. załącznika nr 7 do SWZ wraz z dowodami potwierdzającymi dysponowanie przez Wykonawcę co najmniej dwoma samochodami do przewozu żywności, wraz z aktualnymi decyzjami Państwowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającymi środki transportu służących do wykonywania zamówienia, jako spełniające odpowiednie wymagania do celów przewozu żywności.
Poświadczoną za zgodność z oryginałem kserokopię Certyfikatu HACCP wystawionego przez jednostkę certyfikowaną, poświadczającego że w zakładzie przestrzegane są wymagania higieniczne określone w rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
Wykaz usług wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich przedmiotu, wartości, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi te zostały wykonane lub są wykonywane oraz załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie; Wykazane dostawy mają potwierdzać spełnienie warunku udziału w postępowaniu, który został określony w Rozdziale VI Pkt 6.2 ppkt 4a) SWZ.
Dowody, o których mowa powyżej to referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane. W przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje lub inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy;
Wykaz osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informację o podstawie do dysponowania tymi osobami. W zakresie osoby wykazanej na stanowisku dietetyka Zamawiający wymaga przedstawienia dyplomu poświadczającego uzyskanie tytułu dietetyka.
Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej zamiast dokumentu, o którym mowa w Rozdziale VII punkcie 7.2. podpunkt 2) SWZ, składa dokument wystawiony w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że nie otwarto likwidacji ani nie ogłoszono upadłości, wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
a) Zamawiający żąda przedłożenia wraz z ofertą 6 (sześciu) przykładowych jadłospisów dekadowych: jadłospis bezmleczny, jadłospis bezglutenowy, jadłospis cukrzycowy, jadłospis wegański, jadłospis ichtiwegetariański oraz jadłospis zwykły.b) Przedłożone jadłospisy muszą być w pełni zgodne z wymogami przewidzianymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 r., poz. 1154), zwanego dalej Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. oraz z warunkami określonymi przez Zamawiającego w Opisie przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 1 do niniejszego SWZ.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
a) Zamawiający żąda przedłożenia wraz z ofertą 6 (sześciu) przykładowych jadłospisów dekadowych: jadłospis bezmleczny, jadłospis bezglutenowy, jadłospis cukrzycowy, jadłospis wegański, jadłospis ichtiwegetariański oraz jadłospis zwykły.b) Przedłożone jadłospisy muszą być w pełni zgodne z wymogami przewidzianymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 r., poz. 1154), zwanego dalej Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. oraz z warunkami określonymi przez Zamawiającego w Opisie przedmiotu zamówienia stanowiącym załącznik nr 1 do niniejszego SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wymagane jest ustanowienie Pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu i/lub zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
17.6. Zamawiający przewiduje możliwości wprowadzenia zmian do zawartej umowy, na podstawie art. 454-455 ustawy Pzp oraz postanowień Projektu Umowy.7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty społeczne