BZP: Usługa żywienia pacjentów Szpitala w systemie bemarowym z pełną obsługą pacjenta przez okres 3 miesięcy.
30.01.2025
2025/BZP 00079416/01
SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. W. ORŁOWSKIEGO CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługa żywienia pacjentów Szpitala w systemie bemarowym z pełną obsługą pacjenta przez okres 3 miesięcy.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY IM. PROF. W. ORŁOWSKIEGO CENTRUM MEDYCZNEGO KSZTAŁCENIA PODYPLOMOWEGO
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000290883
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Czerniakowska 231
1.5.2.) Miejscowość: Warszawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 00-416
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.5.7.) Numer telefonu: +48225841400
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: szpital@szpital-orlowskiego.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.szpital-orlowskiego.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługa żywienia pacjentów Szpitala w systemie bemarowym z pełną obsługą pacjenta przez okres 3 miesięcy.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-db020929-7e5a-443c-b186-e8be2045922c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00079416
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-01-30
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://szpitalorlowskiego.eb2b.com.pl/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://szpitalorlowskiego.eb2b.com.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne korzystania z Platformy Zakupowej określa Regulamin Platformy Zakupowej (dostępny pod adresem internetowym https://platforma.eb2b.com.pl/user/terms lub https://xx.eb2b.com.pl/user/terms).
Wykonawca przystępując do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego tj. bezpłatnie rejestrując się lub logując (w przypadku posiadania konta w Platformie Zakupowej), akceptuje warunki korzystania z Platformy, określone w Regulaminie oraz uznaje go za wiążący.
Instrukcja korzystania z Platformy:
1) w zakładce „Postępowania”, dalej „Lista postępowań otwartych” wykonawca wybiera niniejsze postępowanie oraz korzystając z
polecenia „Zgłoś się do udziału w postępowaniu” przechodzi odpowiednio do Formularza rejestracyjnego – w przypadku, kiedy wykonawca nie posiada konta na Platformie, lub panelu logowania użytkownika do Systemu w przypadku posiadania konta na Platformie;
2) po wypełnieniu formularza rejestracyjnego wykonawca otrzymuje wiadomość elektroniczną (e-mail) informującą, że może dokonać pierwszego logowania do Platformy. Rejestracja nowego konta podlega weryfikacji i akceptacji Operatora, która może potrwać do 24h (8h roboczych).
3) zgłoszenie do postępowania wymaga zalogowania Wykonawcy do Platformy. Po wprowadzeniu danych użytkownika tj. adresu
email oraz hasła zgłoszenie jest automatycznie akceptowane przez Platformę;
4) w zakładce „Załączniki organizatora” przedmiotowego postępowania dostępna jest dokumentacja postępowania (SWZ oraz pozostałe dokumenty). Pobranie dokumentu następuje po kliknięciu na wybrany załącznik i wciśnięciu polecenia „Pobierz”. W celu pobrania wszystkich załączników jednocześnie należy wybrać polecenie „Pobierz paczkę”, a następnie „Pobierz wszystkie załączniki organizatora”.
5) Zaleca się, aby Wykonawca na bieżąco śledził (sugerujemy codziennie) zmiany jakich w trakcie postępowania może dokonać Zamawiający. Zalecenie dotyczy również informacji jakie Zamawiający kieruje do Wykonawców po zakończeniu składania ofert.
Niezbędne wymagania sprzętowo-aplikacyjne umożliwiające pracę na Platformie:
1) stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 4/1 mb/s,
2) komputer klasy PC lub lub Mac, o następującej konfiguracji: pamięć RAM min. 8 GB, procesor dwurdzeniowy o taktowaniu min. 2,4 GHz, jeden z systemów operacyjnych: MS Windows, Mac OS, Linux, z aktualnym wsparciem technicznym producenta (sugerujemy nie starsze niż 3 lata od daty wszczęcia postępowania),
3) zainstalowana dowolna wersja przeglądarki internetowej - sugerujemy najnowsze wersje: Chrome, Safari, Edge, Firefox, Opera,
4) włączona obsługa JavaScript,
5) zainstalowany program obsługujący stosowane przez wykonawcę formaty plików (np. Acrobat Reader dla plików w formacie .pdf).
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Klauzula informacyjna z art. 13 i 14 RODO:
Zgodnie z art. 13 i 14 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L z 2016 r. 119, str. 1 ze zm.), dalej „RODO”, informuję, że:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny CMKP, adres: 00-416 Warszawa, ul. Czerniakowska 231, tel. (22) 584-12-50.
2. W sprawach związanych z przetwarzaniem Pani/a danych przez Administratora można kontaktować się z wykorzystaniem
powyższych danych lub wyznaczonym inspektorem ochrony danych na adres e-mail inspektorOD@szpital-orlowskiego.pl
3. Pani/a dane będą przetwarzane w celu usprawnienia kontaktu w sprawach dotyczących przedmiotowego postępowania a w
przypadku wybrania oferty w celu sprawnego i skutecznego przeprowadzenia realizacji zamówienia.
Podanie danych jest dobrowolne i nie stanowi warunku udziału w postępowaniu, ani realizacji umowy. Ich niepodanie może mieć wpływ na opóźnienie lub utrudnienie realizacji zamówienia przez podmiot, w którego imieniu Pan/i działa.
4. Podstawą przetwarzania Pani/a danych jest prawnie uzasadniony interes administratora, jakim jest zapewnienie sprawnej realizacji zamówień i bieżącego kontaktu z kontrahentami (zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f RODO).
5. Jeśli dane nie zostały przekazane przez Pana/ią bezpośrednio, zostały udostępnione administratorowi przez podmiot w imieniu, którego Pan/i działa. Administrator w takim wypadku otrzymuje dane w zakresie Pani/a imienia, nazwiska, stanowiska/funkcji, danych kontaktowych.
6. Odbiorcami Pani/a danych osobowych mogą być podmioty, które uprawnione są do ich otrzymana na mocy przepisów prawa.
Ponadto Pani/a dane mogą być udostępnione firmom zapewniającym wsparcie informatyczne.
7. Pani/a dane osobowe będą przechowywane do czasu ustania umowy z podmiotem w imieniu którego Pan/i działa. Dane zawarte w dokumentacji przetargowej oraz treści dokumentów związanych z realizacją umowy, będą przechowywane przez okres wymagany przepisami Ustawy Pzp, a w przypadku dokumentów rozliczeniowych przez okres wymagany przepisami ustawy z dn. 29.09.1994 r. o rachunkowości (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 120 z późn. zm.).
8. Posiada Pan/i prawo żądania dostępu do sowich danych osobowych, a także ich sprostowania (poprawienia).
Przysługuje Pani/u także prawo do żądania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także sprzeciwu na przetwarzanie, przy czym przysługuje ono jedynie w sytuacji, jeżeli dalsze przetwarzanie nie jest niezbędne do wywiązania się przez Administratora z obowiązku prawnego i nie występują inne nadrzędne prawne podstawy przetwarzania.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 09/8/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa żywienia pacjentów Szpitala w systemie bemarowym z pełną obsługą pacjenta przez okres 3 miesięcy, polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków w odpowiednich porcjach zabezpieczających dzienne racje pokarmowe w systemie bemarowym przez firmę cateringową dla pacjentów hospitalizowanych, z pełną obsługą tj.: dostawą zastawy stołowej, rozdaniem posiłków pacjentom, odbiorem brudnej zastawy stołowej w Oddziałach Szpitala, myciem sprzętu służącego do dystrybucji - bez dzierżawy urządzeń Zamawiającego.
2. Szczegółowe wymagania dotyczące realizacji zamówienia zostały określone w Opisie Przedmiotu Zamówienia, Załącznik nr 2 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
90500000-2 - Usługi związane z odpadami
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1) Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.2) Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca posiada:
a) aktualny wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
b) aktualną i ważną decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na prowadzenie działalności w zakresie objętym zamówieniem dla kuchni w której będą przygotowywane posiłki na potrzeby realizacji Umowy z Zamawiającym.
3) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca:
a) wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie co najmniej 1 zamówienie polegające na świadczeniu usług żywienia pacjentów szpitalnych, które obejmuje co najmniej 100 żywionych pacjentów dziennie w systemie cateringowym – dowóz z kuchni zewnętrznej wraz z dystrybucją posiłków, o wartości min. 500 000,00 zł brutto, sporządzone wg wzoru – Załącznik nr 5 do SWZ – Wykaz usług,
b) dysponuje co najmniej 1 lokalem kuchennym w którym będą przygotowywane posiłki na potrzeby realizacji umowy z Zamawiającym, posiadającym decyzję organu kontroli sanitarnej uprawniającą do produkcji posiłków dla innych jednostek. – Załącznik nr 7 do SWZ – Wykaz lokali kuchennych i środków transportu,
c) dysponuje co najmniej 2 środkami transportu służącymi do wykonywania zamówienia oraz posiadającymi aktualną decyzję lub zaświadczenie lub opinię lub inny dokument wystawiony przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą środek transportu służący do wykonywania zamówienia jako spełniający odpowiednie wymagania do celów przewozu środków spożywczych / posiłków, sporządzone wg wzoru – Załącznik nr 7 do SWZ – Wykaz lokali kuchennych i środków transportu;
d) dysponuje osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, w tym:
- minimum jedną osobą – pełniącą funkcję kierownika kuchni: przeszkoloną/legitymującą się wiedzą w zakresie dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz zasad Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP), posiadającą certyfikat audytora wewnętrznego systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
- minimum jedną osobą pełniącą funkcję szefa kuchni/głównego kucharza (która ukończyła szkołę gastronomiczną i uzyskała tytuł kucharza, (zamawiający dopuszcza łączenie obu w/w funkcji)
- minimum jedną osobą – pełniącą funkcję dietetyka: osoba musi posiadać wymagane stosownymi przepisami wykształcenie w zawodzie dietetyka oraz posiadać minimum 5-letnie doświadczenie w pracy w zawodzie dietetyka w zakresie żywienia szpitalnego w placówce ochrony zdrowia. Zamawiający wymaga, aby dietetyk posiadał wykształcenie zgodne z Ustawą z dnia 17 sierpnia 2023 r. o niektórych zawodach medycznych. Zamawiający wymaga aby dietetyk był zatrudniony na umowę o pracę. - sporządzone wg wzoru – Załącznik nr 6 do SWZ – Wykaz osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) Aktualny wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
2) Aktualna i ważna decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalająca na prowadzenie działalności w zakresie objętym zamówieniem dla kuchni w której będą przygotowywane posiłki na potrzeby realizacji Umowy z Zamawiającym;
3) Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 Ustawy, sporządzonych nie wcześniej, niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.Wykaz usług wypełniony zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 5 do SWZ wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli Wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy, spełniające wymagania określone w Rozdziale VII pkt 1 SWZ;
2. Wykaz osób zgodny z wzorem stanowiącym Załącznik nr 6 do SWZ - spełniający wymagania określone w Rozdziale VII pkt 1 SWZ;
3. Wykaz lokali kuchennych i środków transportu zgodny z wzorem stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ - spełniający wymagania określone w Rozdziale VII pkt 1 SWZ.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
a) Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP - certyfikat HACCP wystawiony przez niezależną akredytowaną jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydanego na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia lub protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu urzędowej kontroli żywności w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia,b) Certyfikat ISO 22000:2018 lub równoważny wydany przez akredytowaną jednostkę certyfikującą na konkretną zgłoszoną kuchnię, jako miejsce produkcji posiłków dla szpitala,
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
a) Aktualny dokument potwierdzający stosowanie wdrożonego systemu HACCP - certyfikat HACCP wystawiony przez niezależną akredytowaną jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP, wydanego na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia lub protokół z kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako organu urzędowej kontroli żywności w skład którego wchodzi punkt zawierający pozytywną ocenę opracowania, wdrożenia i utrzymania systemu HACCP na podstawie ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia,b) Certyfikat ISO 22000:2018 lub równoważny wydany przez akredytowaną jednostkę certyfikującą na konkretną zgłoszoną kuchnię, jako miejsce produkcji posiłków dla szpitala,
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na jego zasoby (Załącznik nr 4 do SWZ).Dokument potwierdzający umocowanie do reprezentowania zgodnie z SWZ Rozdział 12 pkt 5-8. Dokumenty potwierdzające
umocowanie do reprezentowania sporządzone w języku obcym przekazuje się wraz z tłumaczeniem na język polski.