BZP: „Świadczenie usług cateringowych dla uczniów Miejskiego Zespołu Szkół Nr 6 w Krośnie na rok 2026”
28.11.2025
2025/BZP 00562436/01
Miejski Zespół Szkół Nr 6 w Krośnie
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Świadczenie usług cateringowych dla uczniów Miejskiego Zespołu Szkół Nr 6 w Krośnie na rok 2026”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Zespół Szkół Nr 6 w Krośnie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 180454158
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Kletówki 1
1.5.2.) Miejscowość: Krosno
1.5.3.) Kod pocztowy: 38-400
1.5.4.) Województwo: podkarpackie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL821 - Krośnieński
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@mzs6krosno.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: mzs6krosno.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Świadczenie usług cateringowych dla uczniów Miejskiego Zespołu Szkół Nr 6 w Krośnie na rok 2026”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-73be05d5-dea0-46c7-95a2-eb92ffe1bafc
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00562436
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00562213/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 „Świadczenie usług cateringowych dla uczniów Miejskiego Zespołu Szkół Nr 6 w Krośnie na rok 2026”
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-73be05d5-dea0-46c7-95a2-eb92ffe1bafc3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl .
Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert w postępowaniu, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca przygotowuje ofertę przy pomocy interaktywnego „Formularza ofertowego” udostępnionego przez Zamawiającego na Platformie e-Zamówienia i zamieszczonego w podglądzie postępowania w zakładce „Informacje podstawowe”. Zalogowany wykonawca używając przycisku „Wypełnij” widocznego pod „Formularzem ofertowym” zobowiązany jest do zweryfikowania poprawności danych automatycznie pobranych przez system z jego konta i uzupełnienia pozostałych informacji dotyczących wykonawcy/wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Następnie wykonawca powinien pobrać „Formularz ofertowy”, zapisać go na dysku komputera użytkownika, uzupełnić pozostałymi danymi wymaganymi przez Zamawiającego i ponownie zapisać na dysku komputera użytkownika oraz podpisać odpowiednim rodzajem podpisu elektronicznego. 4. Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem zakładki „Oferty/wnioski”, widocznej w podglądzie postępowania po zalogowaniu się na konto Wykonawcy. Po wybraniu przycisku „Złóż ofertę” system prezentuje okno składania oferty umożliwiające przekazanie dokumentów elektronicznych, w którym znajdują się dwa pola drag&drop („przeciągnij” i „upuść”) służące do dodawania plików.
Wykonawca dodaje wybrany z dysku i uprzednio podpisany „Formularz oferty” w pierwszym polu („Wypełniony formularz oferty”). W kolejnym polu („Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę”) wykonawca dodaje pozostałe pliki stanowiące ofertę lub składane wraz z ofertą.
Jeżeli wraz z ofertą składane są dokumenty zawierające tajemnicę przedsiębiorstwa wykonawca, w celu utrzymania w poufności tych informacji, przekazuje je w wydzielonym i odpowiednio oznaczonym pliku, wraz z jednoczesnym zaznaczeniem w nazwie pliku „Dokument stanowiący tajemnicę przedsiębiorstwa”. Zarówno załącznik stanowiący tajemnicę przedsiębiorstwa jak i uzasadnienie zastrzeżenia tajemnicy przedsiębiorstwa należy dodać w polu „Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę”.
Formularz ofertowy podpisuje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Rekomendowanym wariantem podpisu jest typ wewnętrzny. Podpis formularza ofertowego wariantem podpisu w typie zewnętrznym również jest możliwy, tylko w tym przypadku, powstały oddzielny plik podpisu dla tego formularza należy załączyć w polu „Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę”.
Pozostałe dokumenty wchodzące w skład oferty lub składane wraz z ofertą, które są zgodne z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mogą być zgodnie z wyborem wykonawcy/wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia/podmiotu udostępniającego zasoby opatrzone podpisem typu zewnętrznego lub wewnętrznego. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) w polu „Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę” dodaje się uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny). W przypadku przekazywania dokumentu elektronicznego w formacie poddającym dane kompresji, opatrzenie pliku zawierającego skompresowane dokumenty kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, jest równoznaczne z opatrzeniem wszystkich dokumentów zawartych w tym pliku odpowiednio kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. System sprawdza, czy złożone pliki są podpisane i automatycznie je szyfruje, jednocześnie informując o tym wykonawcę. Potwierdzenie czasu przekazania i odbioru oferty znajduje się w Elektronicznym Potwierdzeniu Przesłania (EPP) i Elektronicznym Potwierdzeniu Odebrania (EPO). EPP i EPO dostępne są dla zalogowanego Wykonawcy w zakładce „Oferty/Wnioski”.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: MZS6.261.1.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usługi cateringowej przez Wykonawcę na rzecz dzieci w wieku od 6 do 15 lat uczęszczających do Miejskiego Zespołu Szkół Nr 6 w Krośnie polegającej na przygotowaniu, dostawie i wydaniu gorącego dwudaniowego posiłku abonamentowego – obiadu tj. (zupa 300 ml, drugie danie oraz kompot 250 ml).
Usługa świadczona będzie w okresie od dnia 02.01.2026 r. do dnia 26.06.2026 r. oraz od dnia 02.09.2026 r. do dnia 22.12.2026 r.
Dzienna szacunkowa liczba dzieci objętych wyżywieniem to ok. 90 uczniów. Ilość wydawanych posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym przez rodziców/opiekunów prawnych na dany dzień. Rodzicowi/opiekunowi prawnemu przysługuje prawo zgłoszenia nieobecności dziecka w danym dniu do godziny 9:00. W kolejnym okresie rozliczeniowym Wykonawca uwzględni odpisy za obiady odwołane we wcześniejszym miesiącu. Wykonawca nie będzie miał z tego tytułu żadnych roszczeń.
Posiłki mają być przygotowywane przy udziale dietetyka, według jadłospisów dekadowych określających szczegółowy skład posiłku, kaloryczność, gramaturę oraz występujące alergeny i mają być dostarczone Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia najpóźniej na 2 dni robocze przed rozpoczęciem każdej kolejnej dekady. Zamawiający nie dopuszcza żeby w ciągu dekady wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku, posiłki powinny być urozmaicone.
W związku z tym Wykonawca jest zobowiązany do podania w formie pisemnej danych kontaktowych osoby upoważnionej do kontaktów z Zamawiającym.
Wynagrodzenie Wykonawcy za całość realizacji umowy będzie ustalone ryczałtowo. Wynagrodzenie zostanie ustalone w następujący sposób: koszt świadczenia usługi cateringowej na jednego ucznia na jeden dzień żywieniowy ( obejmującej przygotowanie, dowiezienie i wydanie posiłku) i koszt tzw. „ wsadu do kotła”. Uzyskana wartość będzie pomnożona przez dzienną szacunkową ilość dzieci objętych wyżywieniem oraz będzie pomnożona przez szacowaną ilość dni nauki szkolnej, w które będzie wydawany posiłek.
Ustala się cenę ryczałtową surowców użytych do przygotowania wydanych posiłków tzw. „wsad do kotła” w wysokości 8.50 brutto (słownie: osiem złotych i pięćdziesiąt groszy) na jednego ucznia na jeden dzień żywieniowy obejmujący obiad abonamentowy. Kwota przeznaczona na tzw. „wsad do kotła” musi znaleźć realne odzwierciedlenie w składnikach użytych do przygotowania posiłku. Kwota ta nie podlega pomniejszeniu o inne należności obciążające wykonawcę z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej (np. podatek VAT). Kwota ta ma być przeznaczona na zakup produktów do przygotowania dziennego wyżywienia dla jednego ucznia.
Koszt wsadu do kotła pokrywać będą korzystający z wyżywienia (rodzice/opiekunowie prawni) bezpośrednio u Wykonawcy. Miejski Zespół Szkół Nr 6 w Krośnie pokryje Wykonawcy koszt wsadu do kotła za obiady w wysokości 8,50 zł brutto za dzieci posiadające decyzje MOPR w Krośnie. Wykaz uprawnionych dzieci będzie przekazywany Wykonawcy na adres poczty elektronicznej na bieżąco w formie zaszyfrowanej wiadomości lub w wersji papierowej.
Posiłki będą przygotowywane, dostarczane i wydawane codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od nauki szkolnej, zgodnie z kalendarzem roku szkolnego w ściśle ustalonych porach dnia tj. w godz. 1215 do godz. 1400.
Temperatura posiłku w momencie dostarczenia powinna wynosić min.: zupa +750 C, drugie danie +630 C, kompot +40 C. Wartość kaloryczna każdego posiłku musi być zgodna z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej w zakresie określonej grupy wiekowej. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy.
W zależności od indywidualnych potrzeb uczniów, Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania potraw dla wegetarian i osób zobowiązanych do zachowania diet pokarmowych.
Wykonawca będzie udostępniał jadłospis dekadowy, w tym oddzielnie jadłospis dla uczniów z alergią pokarmową i wegetarian. Jadłospis powinien być urozmaicony, taki sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w ciągu 10 dni. Jadłospis powinien zostać udostępniony najpóźniej w piątek poprzedzający tydzień, którego jadłospis dotyczy. Jadłospisy powinny być zaopatrzone w informację o alergenach i produktach powodujących nietolerancje pokarmowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W tygodniu powinien być podawany, co najmniej 2 razy obiad z drugim daniem mięsnym (indyk, kurczak, wołowina, wieprzowina, itp.) z wyłączeniem mięsa mieszanego, a raz na tydzień z daniem rybnym (z wyłączeniem ryby panga) wraz z surówką. Dwa razy w tygodniu powinny być dostarczane dania jarskie bezmięsne (zawierające produkty białkowe, np. rybę, jaja, sery, naleśniki, kluski leniwe, knedle ze śliwkami, pierogi, itp.).
Wykonawca nie może stosować gotowych potraw konserwowych oraz ulepszaczy smaku, jak również gotowych dań np. w torebkach, puszkach, słoikach. Potrawy powinny być lekkostrawne, gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Ważna jest estetyka podawanych posiłków. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków na bazie produktów świeżych, naturalnych, zgodnie z normami bezpieczeństwa i standardami HACCP oraz przepisami zawartymi w:
- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 r. poz. 1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy;
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Wykonawca zobowiązuje się do bezwzględnego przestrzegania właściwych przepisów higieniczno-sanitarnych podczas przygotowania transportu i wydawania posiłków.
Posiłki wydawane będą przez Wykonawcę przy pomocy personelu własnego zapewniając odpowiednią temperaturę i gramaturę posiłków.
Wykonawca zapewni niezbędne naczynia stołowe i sztućce do spożywania posiłków oraz na własny koszt będzie je uzupełniał lub utylizował. Zabrania się stosowania plastikowych talerzy, sztućców i podawania posiłku w plastikowych lub styropianowych pojemnikach.
Po zakończeniu posiłku brudne naczynia, sztućce, sprzęt kuchenny wykonawca zmywa, dezynfekuje, sterylizuje lub utylizuje zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi obowiązującymi w tym zakresie.
Wykonawcę zobowiązuje się do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych zgodnie z zastosowaniem przepisów bezpieczeństwa żywnościowego i sanitarnych. Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt dostarczyć pojemniki na odpady, ich odbiór i utylizację zgodnie z ustawą z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2022 r., poz. 699 ze zm.)
Zamawiającemu przysługuje prawo do przeprowadzania kontroli na każdym etapie procesu przygotowania, dostawy i wydawania posiłków.
Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia w szczególności zakupu i dostawy niezbędnych artykułów spożywczych niezbędnych do przygotowania posiłków będących przedmiotem zamówienia.
Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP: środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw, zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.).
Wykonawca ponosi także koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku oraz usunięcia z terenu szkoły wszelkich odpadów pokonsumpcyjnych na własny koszt. Zbieranie i przechowywanie próbek potraw zgodnie z osobnymi przepisami.
Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszelkich wytycznych Ministerstwa Edukacji, Ministra Zdrowia czy też Głównego Inspektora Sanitarnego związanych z zagrożeniem zarażeniem epidemiologicznym, w tym zakażeniem COVID-19 i współpracować w tym zakresie z Zamawiającym, a także informować Zamawiającego o wszelkich działaniach z tym związanych. W przypadku wystąpienia sytuacji epidemicznej lub prowadzona przez szkołę nauką zdalną Zamawiający zastrzega możliwość zawieszenia obiadów na czas trwania ww. przeszkód lub zamówienie mniejszej ilości obiadów w trakcie trwania umowy. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-02 do 2026-12-22
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: W toku badania i oceny ofert Zamawiający sprawdza czy oferta została sporządzona zgodnie z
wymogami zawartymi w SWZ.
W toku badania i oceny ofert Zamawiający zbada czy oferty nie podlegają odrzuceniu a Wykonawcy
nie podlegają wykluczeniu z postepowania na podstawie przesłanek wskazanych w SWZ.
Zamawiający odrzuci ofertę, która spełni przesłanki odrzucenia wskazane w ustawie PZP.
W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści
złożonej oferty.
W toku badania i oceny ofert, w przypadku stwierdzenia oczywistych omyłek pisarskich i
rachunkowych Zamawiający je poprawi, zawiadamiając o tym Wykonawcę. W przypadkach
wskazanych w ustawie PZP Zamawiający może wezwać Wykonawcę do poprawy omyłki przez
Wykonawcę zgodnie ze sposobem wskazanym przez Zamawiającego. Zamawiający nie poprawia
omyłek istotnych mających wpływ na wynik postępowania.
Przy wyborze najkorzystniejszej oferty zamawiający będzie kierował się następującymi kryteriami:
a) Cena oferty (C) - waga kryterium 80%. Najniższa oferowana cena zamówienia otrzyma maksymalną ilość punktów. Każda kolejna wyższa cena otrzyma ilość punktów wyliczoną wg proporcji matematycznej w stosunku do ceny najniższej.
b) Doświadczenie, tj. staż pracy kucharza w latach (D) - waga kryterium 20%. Zamawiającemu zależy, aby dostarczone posiłki były przygotowane przez profesjonalnego kucharza, posiadającego największe doświadczenie w przygotowywaniu posiłków. Kucharz z najdłuższym stażem pracy otrzyma ilość punktów wyliczoną wg proporcji matematycznej. Zamawiający przyzna punkty w niniejszym kryterium oceny ofert w oparciu o wskazane przez Wykonawcę w Formularzu oferty – Załącznik nr 1 do SWZ, doświadczenie wyspecjalizowanego personelu - kucharza/kucharki w zakresie żywienia zbiorowego polegającego na przygotowywaniu posiłków skierowanego do wykonywania usługi, odpowiednio:
Wykonawca zobowiązany jest wskazać ww. doświadczenie wyspecjalizowanego personelu w Formularzu Ofertowym poprzez zakreślenie jednego z kwadratów;
Określenie przez Wykonawcę ww. doświadczenia wyspecjalizowanego personelu więcej niż jednym wskazaniem lub brak wskazania go w ogóle (brak zaznaczenia lub zaznaczenie więcej niż jednego kwadratu) spowoduje przyjęcie przez Zamawiającego domniemania,
w celu obliczenia wartości punktowej oferty, że Wykonawca określił doświadczenie wyspecjalizowanego personelu jako wartość minimalną – za co otrzyma 0 punktów.
W tym kryterium można uzyskać maksymalnie 100 punktów.
Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów.
Zamawiający przyzna zamówienie Wykonawcy, którego oferta odpowiada określonym w ustawie z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych i specyfikacji warunków zamówienia oraz została uznana za najkorzystniejszą tj. otrzymała najwyższą ilość punktów.
Jeżeli nie można dokonać wyboru oferty w sposób, o którym mowa w pkt 2, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych zawierających nową cenę lub koszt.
Wykonawcy, składając oferty dodatkowe, nie mogą oferować cen lub kosztów wyższych niż zaoferowane w uprzednio złożonych przez nich ofertach.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 80
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie zawodowe
4.3.6.) Waga: 20
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Warunki udziału w postępowaniu:a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym.
Zamawiający nie stawia wymagań w tym zakresie.
b) wymaganych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej.
Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca będzie posiadał decyzję właściwego terenowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzającą spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do produkcji posiłków oraz możliwości prowadzenia cateringu.
c) sytuacji finansowej lub ekonomicznej.
Zamawiający nie stawia wymagań w tym zakresie.
d) zdolności technicznej lub zawodowej.
Zamawiający uzna powyższy warunek za spełniony o ile:
1. Wykonawca wykaże, iż wykonał lub wykonuje należycie w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie usługę/i polegającą/e na przygotowaniu i dostarczaniu gotowych posiłków o łącznej wartości nie niższej niż 180 000 zł netto.
Okres 3 lat, o którym mowa powyżej, liczy się wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert.
W przypadku oferty wspólnej Wykonawców przedmiotowy warunek można spełnić łącznie.
Jeżeli wymagane wartości usług w ramach ww. warunku wyrażone będą w innej walucie niż PLN, wykonawca dokona ich przeliczenia na PLN według średniego kursu Narodowego Banku Polskiego na dzień, w którym opublikowano ogłoszenie dotyczące niniejszego zamówienia w Biuletynie Zamówień Publicznych.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu uznania spełnienia warunku udziału w postępowaniu dotyczący wymaganych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej Wykonawca zobowiązany jest:
przedłożyć decyzję właściwego terenowo organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzającą spełnienie wymagań higieniczno-zdrowotnych do produkcji posiłków oraz możliwości prowadzenia cateringu poświadczoną za zgodność z oryginałem.
W celu wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej Wykonawca zobowiązany jest:
a) złożyć wykaz usług określonych rodzajowo w dziale VI SWZ, wykonanych lub wykonywanych nie wcześniej niż w okresie ostatnich trzech lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich:
- wartości,
- przedmiotu,
- daty wykonania,
- podmiotów, na rzecz których usługi te zostały wykonane;
b) załączyć dowody określające czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
Dowodami, o których mowa powyżej są:
- referencje,
- inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były lub są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy.
W przypadku usług nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy.
UWAGA:
a) jeżeli Wykonawca powołuje się na doświadczenie w realizacji usług wykonywanych wspólnie z innymi Wykonawcami wykaz winien dotyczyć usług, w których wykonaniu Wykonawca ten bezpośrednio uczestniczył.
b) w odniesieniu do warunków dotyczących doświadczenia Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonają usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane (art. 117 ust. 3 Pzp).
W przypadku, o którym mowa powyżej Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają odpowiednio do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy.
W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania Wykonawca zobowiązany jest złożyć oświadczenie o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu wstępnym, składanym na podstawie 125 ust. 1 ustawy Pzp. Wzór oświadczenia stanowi załącznik do SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający przewiduje możliwość zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, zgodnie z ustawą Pzp oraz innymi aktami prawnymi regulującymi te kwestie, a w szczególności w następującym zakresie: Zamawiający przewiduje możliwość zmiany wysokości wynagrodzenia umownego, na zasadach określonych w umowie, w następujących przypadkach:1) w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług. W przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług, wartość netto wynagrodzenia Wykonawcy nie zmieni się, a wartość brutto zostanie wyliczona na podstawie zmienionej stawki od dnia wejścia w życie tej zmiany.
2) w przypadku zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę, albo wysokości minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę,
3) w przypadku zmian zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub zmiany wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne,
4) zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych,
o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych jeżeli zmiany określone w pkt. 1)-4) będą miały wpływ na koszty wykonania Umowy przez Wykonawcę.
5) zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia. Poziom zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia uprawniający Strony Umowy do żądania zmiany wynagrodzenia ustala się 15 % w stosunku do poziomu cen tych samych materiałów lub kosztów z dnia składania ofert. Początkowy termin ustalenia zmiany wynagrodzenia ustala się na dzień zaistnienia przesłanki w postaci wzrostu wynagrodzenia ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia o 15 %.
2. Zmianie może ulec sposób wykonania umowy:
a) na skutek okoliczności, niezależnych i obiektywnych, m.in. stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii (epidemia, pandemia) albo w przypadku niebezpieczeństwa szerzenia się zakażenia lub choroby zakaźnej, które może stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego a inny sposób wykonania umowy przyczyni się do minimalizacji zagrożenia dla zdrowia publicznego;
b) w przypadku zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w tym prawa miejscowego Zamawiającego, mających wpływ na realizację przedmiotu zamówienia, Zamawiający dopuszcza zmiany sposobu realizacji umowy lub zmiany zakresu świadczeń wykonawcy wymuszonych takimi zmianami prawa,
c) w przypadku zaistnienia siły wyższej, przez którą na potrzeby niniejszego warunku należy rozumieć zdarzenie zewnętrzne:
- o charakterze niezależnym od stron,
- którego strony nie mogły przewidzieć przed zawarciem umowy,
- którego nie można uniknąć ani któremu nie można zapobiec.
Za siłę wyższą warunkującą zmianę umowy uważać się będzie w szczególności: powódź, pożar i inne klęski żywiołowe, zamieszki, strajki, ataki terrorystyczne, działania wojenne, nagłe załamanie warunków atmosferycznych, nagłe przerwy w dostawie energii elektrycznej, promieniowanie, skażenia, itp.;
3. Dopuszcza się zmiany w zakresie podwykonawstwa za uprzednią zgodą Zamawiającego:
- powierzenie podwykonawcom innej części usług niż wskazana w ofercie Wykonawcy,
- zmiana lub rezygnacja z podwykonawcy na etapie realizacji zamówienia,
- powierzenie części zamówienia podwykonawcom w trakcie realizacji zamówienia,
pomimo niewskazania w postępowaniu żadnej części zamówienia przeznaczonej do wykonania w ramach podwykonawstwa, o ile nie sprzeciwia się to postanowieniom SWZ.
4. Warunki zmian:
a) inicjowanie zmian – na wniosek wykonawcy lub Zamawiającego,
b) uzasadnienie zmian – prawidłowa realizacja przedmiotu umowy, obniżenie kosztów,
c) forma zmian – aneks do umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności.