Orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej wskazuje, że opóźnienie w udostępnieniu protokołu z postępowania, wraz z załącznikami, może uzasadniać wniesienie odwołania także po upływie pierwotnego terminu.
Przejawem zasady jawności w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jest prawo wykonawcy, ubiegającego się o uzyskanie zamówienia, do zapoznania się z protokołem z postępowania wraz z załącznikami.
Protokół z postępowania, na mocy art. 74 ust. 1 Prawa zamówień publicznych, jest jawny i udostępniany na wniosek wykonawcy, który chce zapoznać się z treścią protokołu.
W jakim terminie zamawiający powinien udostępnić protokół?
Niestety, przepisy ustawy Prawo zamówień publicznych nie określają konkretnego terminu, w którym zamawiający zobowiązany jest przekazać protokół wraz z załącznikami do podmiotu wnioskującego. Tymczasem zarówno zapisy protokołu, jak i załączniki mogą zawierać informacje istotne dla wykonawcy zamierzającego wnieść odwołanie od czynności podjętych przez zamawiającego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego jako niezgodnych z wymogami ustawy PZP.
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej "Szwoleżerów" w Warszawie ogłasza przetarg nieograniczony na podparcie zewnętrznych schodów północnych prowadzących na galerię i taras Pawilonu usługowego
Ogłoszenie premium 3 dni do końca05.11.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Metalowiec" ogłasza przetarg ofertowy na wykonywanie, zgodnie z przepisami Prawa budowlanego, kontroli okresowej instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych i użytkowych
Ogłoszenie medium 20 dni do końca22.11.2026
WROCŁAW, Dolnośląskie
Przetargi, Przetargi na dostawę
W orzecznictwie przyjmuje się, że zamawiający powinien przekazać protokół wraz z załącznikami w terminie jednego – dwóch dni roboczych od otrzymania wniosku.
Brak przekazania protokołu z postępowania lub opóźnienie jego przekazania wnioskodawcy może prowadzić niejako do odnowienia terminu na wniesienie odwołania.
Orzecznictwo KIO: wykonawca nie traci prawa do odwołania
Przykładowo w sprawie zakończonej wyrokiem z 5 maja 2021 r. (sygn. akt: KIO 2526/21) skład orzekający stwierdził, że skoro odwołujący z winy zamawiającego nie był w stanie skorzystać z możliwości wniesienia odwołania w standardowym terminie, a możliwość ta zaistniała dopiero z chwilą przekazania przez zamawiającego protokołu z postępowania wraz z załącznikami, to mógł on skorzystać z możliwości wniesienia odwołania w terminie określonym w art. 515 ust. 3 ustawy PZP.
Podobnie w sprawie zakończonej wyrokiem z dnia 2 października 2020 r. (sygn. akt: KIO 2188/20) Izba orzekła, że wniesienie odwołania po otrzymaniu protokołu z załącznikami pomimo upływu pierwotnego terminu na wniesienie odwołania jest dopuszczalne. Izba stwierdziła, że w konsekwencji zaniechania zamawiającego cała procedura udzielenia zamówienia zostaje wydłużona, a odwołujący w takiej sytuacji nadal ma prawo do kwestionowania czynności zamawiającego. Co prawda w późniejszym czasie, ale nadal zgodnie z terminami wynikającymi z ustawy Prawo zamówień publicznych.