Wykonawca podpisał formularz ofertowy, ale nie podpisał karty produktu, wymaganej przez zamawiającego do oceny w jednym z kryteriów oceny ofert. Zamawiający żądał, żeby ten dokument, składany był wraz z ofertą w formie podpisanego oryginału. Czy należy odrzucić ofertę? Jeśli tak, to na jakiej podstawie?
Pytanie:
Wykonawca podpisał formularz ofertowy, ale nie podpisał karty produktu, wymaganej przez zamawiającego do oceny w jednym z kryteriów oceny ofert. Zamawiający żądał, żeby ten dokument, składany był wraz z ofertą w formie podpisanego oryginału. Czy należy odrzucić ofertę? Jeśli tak, to na jakiej podstawie?
Odpowiedź:
W opisanym przypadku oferta wykonawcy, który złożył niepodpisaną kartę produktu, powinna zostać odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp, czyli jako oferta nieważna na podstawie odrębnych przepisów.
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. ogłasza przetarg nieograniczony na zakup sprzętu IT
Ogłoszenie premium 22 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Górczewska" ogłasza konkurs ofert na ubezpieczenie majątku Spółdzielni oraz odpowiedzialności cywilnej jej władz
Ogłoszenie premium 22 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
Karta produktu, która miała zostać złożona wraz z ofertą i której celem była ocena oferty w jednym z kryteriów oceny ofert stanowi w opisanej sytuacji ofertę. Innymi słowy oferta składa się z dwóch elementów: formularza ofertowego oraz karty produktu.
Marta Mikulska-Nawacka