Przepis art. 452 ust. 2 ustawy Pzp, określa maksymalny poziom żądania zamawiającego w zakresie wysokości zabezpieczenia należytego wykonania umowy, które wykonawca będzie zobowiązany wnieść przed podpisaniem umowy.
Pytanie
Zamawiających przeprowadza wspólnie postępowanie na podstawie art. 38 ust. 1 Pzp na dostawy paliw ciekłych. Zgodnie z zawartym porozumieniem całą procedurę przeprowadza jeden zamawiający, ale każdy w swoim zakresie zawiera umowę. Formularz ofertowy jest jeden dla 3 zamawiających. Wartość zamówienia dla każdej umowy jest wyliczana na podstawie ilości określonej dla każdego zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia SWZ i wartości z formularza ofertowego. Umowy zawierane są na okres 12 m-cy lub do wyczerpania ilości limitów paliwa np. 1850 m³ / okres obowiązywania umowy. Czy w związku z powyższym, że każdy zamawiający sam we własnym zakresie zawiera umowę można dla każdej umowy odrębnie określić zabezpieczanie należytego wykonania umowy, skoro zgodnie z art. 452 ust.1 ustala się zabezpieczenie w stosunku procentowym do ceny całkowitej podanej w ofercie (formularz ofertowy jest jeden dla 3 zamawiających)?
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. ogłasza przetarg nieograniczony na zakup sprzętu IT
Ogłoszenie premium 25 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Górczewska" ogłasza konkurs ofert na ubezpieczenie majątku Spółdzielni oraz odpowiedzialności cywilnej jej władz
Ogłoszenie premium 25 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
Odpowiedź
Przepis art. 452 ust. 2 ustawy Pzp, określa maksymalny poziom żądania zamawiającego w zakresie wysokości zabezpieczenia należytego wykonania umowy, które wykonawca będzie zobowiązany wnieść przed podpisaniem umowy. Tym samym, z literalnej wykładni przepisu nie wynika zakaz podziału wskazanej maksymalnej wysokości zabezpieczenia na trzy części, adekwatne do wartości zawieranych umów. Wydaje się jednak, że wysokość zabezpieczenia dla każdej z zawieranych umów (procent) powinien zostać ustalony na tym samym poziomie.
Wyjaśnienia
Co do zasady, zabezpieczenie należytego wykonania umowy wykonawca wnosi przed zawarciem umowy. Wysokość zabezpieczenia ustala zamawiający w dokumencie zamówienia, z tym zastrzeżeniem, że górna jego granica przewidziana przez ustawodawcę wynosi 5% lub 10% ceny całkowitej podanej w ofercie albo maksymalnej wartości nominalnej zobowiązania zamawiającego wynikającego z umowy.
Z przywołanych zasad wynika, że zadaniem zamawiającego jest ustalenie tego czy żąda wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy, a jeżeli tak – dookreślenie w jaki sposób zostanie ustalona jego ostateczna kwota. Ustawodawca wskazuje jako punkt odniesienia do obliczeń cenę całkowitą podaną w ofercie albo maksymalną wartość nominalną zobowiązania wynikającego z umowy, a zadaniem zamawiającego jest ustalenie procentowej wartości z poszanowaniem ustawowej, górnej granicy.
Z literalnej wykładni przepisu art. 452 ust. 2 ustawy Pzp, nie wynika natomiast zakaz niejako „rozbicia" tak obliczonej wysokości zabezpieczenia na kilka części w przypadku podpisywania na skutek postępowania kilku odrębnych umów. Jakkolwiek nie wydaje się zakazane żądanie wniesienia zabezpieczenia w podziale na kilka części, tak, w mojej ocenie, nie jest możliwe ustalanie kilku różnych „procentowych wartości" zabezpieczenia, każda obliczana w odniesieniu do ceny częściowej oferty, w przypadku podpisywania trzech umów na podstawie jednego formularza ofertowego (tj. braku podziału zamówienia na części).
Podstawa prawna
Art. 452 ust. 2 ustawy z 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2021 r. poz. 1710 ze zm.).
* Katarzyna Bełdowska - Prawnik, ekspert z zakresu zamówień publicznych, autor licznych publikacji z zakresu zamówień publicznych, autor bloga www.pzpzamowieniapubliczne.blogspot.pl, współpracownik kancelarii prawnej, obecnie pracownik kadry kierowniczej administracji samorządowej.
-
Święta w innych krajach w 2024 r., czyli dni wolne od pracy na saksach
Zamówienia publiczneW Polsce w 2024 r. przypada 13 dni świątecznych, wolnych od pracy. A jak to wygląda w innych krajach?
-
Wymiar czasu pracy w 2024 roku
Zamówienia publiczneZastanawiałeś się kiedyś, ile godzin rocznie spędzasz w pracy? Decyduje o tym Kodeks Pracy i konkretną sumę łatwo obliczyć. W 2024 r., jeśli pracujesz na pełnym etacie (i oczywiście nie rozchorujesz się - czego ci gorąco życzymy) - będzie to 2008 godzin. -
Jak zabezpieczyć spadek
Zamówienia publiczneO zabezpieczenie spadku orzeka sąd, w którego okręgu znajdują się rzeczy będące w chwili otwarcia spadku (w dniu śmierci spadkodawcy) we władaniu spadkodawcy.