Pytanie
Jeżeli zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówienia, o którym mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp, to nie będzie miał również możliwości udzielenia wznowień? Nasze wątpliwości wynikają z brzmienia art. 31 ust. 1 i 3 ustawy Pzp, który mówi o szacowaniu zamówienia z uwzględnieniem wszelkich wznowień i zamówień podobnych.
Odpowiedź
Zamówienia podobne oraz wznowienia stanowią odrębne instytucje prawne. Tym samym brak przewidzenia zamówień podobnych nie ma wpływu na możliwość wznowienia danego zamówienia.
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. ogłasza przetarg nieograniczony na zakup sprzętu IT
Ogłoszenie premium 22 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Górczewska" ogłasza konkurs ofert na ubezpieczenie majątku Spółdzielni oraz odpowiedzialności cywilnej jej władz
Ogłoszenie premium 22 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
Wyjaśnienie
Zarówno na gruncie przepisów krajowych, jak i unijnych brak jest definicji zamówień podlegających wznowieniu.
W uzasadnienia do ustawy Pzp wznowienie interpretuje się w następujący sposób "Wznowienia zamówienia są wykonywaniem po raz kolejny tych samych dostaw lub usług przewidzianych w pierwotnej umowie. Wznowienia nie wymagają zmiany umowy i dotyczą umów zawartych na czas określony, które podlegają przedłużaniu na kolejny okres".
Tym samym należy uznać, że wznowienie obejmuje wykonanie dokładnie tego samego rodzaju usług lub dostaw, co przewidziane w ramach zamówienia podstawowego. Wydaje się, że rozwiązanie to jest najbardziej podobne do konstrukcji prawa opcji w ujęciu ilościowym.
Tymczasem zamówienia podobne nie muszą być identyczne do tych ujętych w umowie podstawowej, a jedynie muszą być do nich zbliżone charakterem i z nimi związane funkcjonalnie.
Za brakiem tożsamości zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp, oraz wznowień przemawia również fakt, iż pojęcia te nie są używane w ustawie Pzp naprzemiennie. Gdyby tak było, wówczas ustawodawca nie rozdzielałby zasad dotyczących sposobu szacowania wartości zamówienia w ust. 1 i 2, tj. ust. 1 odnosi się do zamówień podobnych, zaś ust. 2 do wznowień.
Zatem brak przewidzenia zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp, nie jest równoznaczny z brakiem możliwości wznowienia tych samych dostaw lub usług przewidzianych w pierwotnej umowie.
Podstawa prawna
Art. 214 ust. 1 pkt 7, art. 31 ust. 1 i 2 ustawy z 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz.U. z 2024 r. poz. 1320).
Anna Żochowska – praktyk z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie zamówień publicznych, obecnie pracuje w departamencie ds. zamówień publicznych w jednej z największych instytucji zamawiających w Polsce
Więcej artykułów istotnych dla zamawiających i wykonawców znajdziesz na www.portalzp.pl
-
Kiedy zamówienie Pzp może podlegać wznowieniu?
Przetargi krok po kroku
-
Jak ustalić cenę wznowienia i jakie zapisy zawrzeć w projekcie umowy?
Zamówienia publiczneKiedy zamawiający może wznowić zamówienie? -
Czy usługi zarządzania i administrowania nieruchomościami należy łączyć w szacowaniu wartości zamówienia?
szacowanie wartości zamówienia
-
Szacowanie wartości zamówienia publicznego na aparaturę medyczną
Przetargi krok po kroku