Sprawdź, kiedy konieczna jest publikacja ogłoszenia o zmianie umowy w sprawie zamówienia publicznego. Specjalista z zakresu Prawa zamówień publicznych rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Pytanie:
Zmieniamy umowę zgodnie z art. 19 ust. 3 pkt 2 lit. a przepisów przejściowych ustawy z 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy Pzp oraz niektórych innych ustaw. Czy w związku z tym jesteśmy zobligowani do umieszczenia ogłoszenia o zmianie umowy, o której mowa w art. 144 ust. 1c ustawy Pzp , co byłoby konieczne wówczas, gdybyśmy dokonywali zmiany na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 2 lub 3 ustawy Pzp ?
Odpowiedź:
Zamawiający, który dokona zmiany "starej" umowy polegającej na udzieleniu zamówień dodatkowych, nie ma obowiązku zamieszczenia ogłoszenia o zmianie umowy wymaganego na mocy art. 144 ust. 1c ustawy Pzp , ponieważ dotyczy on "nowych" umów.
Ogłoszenia z kategorii Przetargi
-
Bank Polskiej Spółdzielczości S.A. zaprasza do składania ofert na przebudowa sieci SAN dla Banku BPS S.A.
Ogłoszenie premium 27 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
-
Spółdzielnia Mieszkaniowa "Górczewska" ogłasza konkurs ofert na ubezpieczenie majątku Spółdzielni oraz odpowiedzialności cywilnej jej władz
Ogłoszenie premium 27 dni do końca01.12.2026
WARSZAWA, Mazowieckie
Przetargi, Przetargi na dostawę
Stosownie do art. 19 ust. 1 ustawy z 22 czerwca 2016 r. o zmianie ustawy Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw do umów w sprawach zamówień publicznych zawartych przed dniem wejścia w życie nowelizacji ustawy Pzp (tj. przed 28 lipca 2016 r.) stosuje się dotychczasowe regulacje. Podobnie jest w przypadku umów zawartych wprawdzie po dniu wejścia w życie nowelizacji ustawy Pzp , ale w następstwie postępowań o udzielenie zamówienia wszczętych i niezakończonych przed tym dniem. Stosuje się do nich przepisy dotychczasowe, o czym stanowi art. 19 ust. 2 nowelizacji ustawy Pzp.