BZP: Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowaniu, dostarczaniu i serwowaniu śniadań dla gości Hotelu Książ, mieszczącym się na terenie kompleksu zamkowo-parkowego Książ
30.04.2025
2025/BZP 00213492/01
Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowaniu, dostarczaniu i serwowaniu śniadań dla gości Hotelu Książ, mieszczącym się na terenie kompleksu zamkowo-parkowego Książ
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Nazwa zamawiającego: Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 890011550
1.4.) Adres zamawiającego:
1.4.1.) Ulica: Piastów Śląskich 1
1.4.2.) Miejscowość: Wałbrzych
1.4.3.) Kod pocztowy: 58-306
1.4.4.) Województwo: dolnośląskie
1.4.5.) Kraj: Polska
1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@ksiaz.walbrzych.pl
1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ksiaz.walbrzych.pl
1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)
1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Rekreacja, kultura i religia
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00213492
2.2.) Data ogłoszenia: 2025-04-30
SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA
3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2025/BZP 00198863
3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
5.4. Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu Przed zmianą:
Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował zakładem (kuchnią), w którym będą przygotowywane i podawane posiłki, który posiada:
a) wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowy Powiatowego Inspektora sanitarnego oraz
b) ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład jako spełniający wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. Podstawa prawna art. 4, art. 61 i art. 62 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).
Zamawiający wymaga posiadania przez Wykonawcę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem Zamówienia na sumę gwarancyjną wynoszącą co najmniej 50.000 zł (pięćdziesiąt tysięcy złotych.). Zamawiający uzna, że warunek został spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży dokument potwierdzający, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.
a) Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, świadczył z należytą starannością co najmniej 3 usługi gastronomiczne o podobnym charakterze, realizowane na rzecz trzech podmiotów przez okres 6 miesięcy (każda usługa), o wartości co najmniej 70 000 zł brutto (każda usługa). Pod pojęciem podobnych usług gastronomicznych rozumieć należy usługi świadczone na podstawie umowy zawartej z zamawiającym na czas określony albo nieokreślony, lub zlecenia poświadczonego fakturą, zobowiązującej do przygotowywania i podawania posiłków (śniadań, obiadów, kolacji lub obiadokolacji) dla grup osób w sposób ciągły (na zasadzie codziennej obsługi świadczonej co najmniej w dwa dni robocze następujące po sobie w okresie świadczenia usługi) - stosownie do bieżącego zapotrzebowania zamawiającego. UWAGA: Zamawiający nie uzna za spełnienie warunku wykazania się doświadczeniem w zakresie obsługi takich jednostek jak szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego
z Wykonawców.
W przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na doświadczenie nabyte w ramach zamówienia zrealizowanego przez wykonawców wspólnie ubiegających się
o udzielenie zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza, by Wykonawca wykazywał doświadczenie grupy wykonawców, której był członkiem, jeżeli faktycznie
i konkretnie nie wykonywał danego zakresu czynności.
b) Wykonawca wykaże, iż dysponuje osobami, posiadającymi przygotowanie zawodowe, doświadczenie i kwalifikacje do wykonywania pracy na stanowisku:
i. manager sali/restauracji – osoba posiadająca co najmniej 3 – letnie doświadczenie w zarządzaniu usługami gastronomicznymi, w tym personelem, koordynacja wydawania posiłków,
ii. szef kuchni - osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 5 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza oraz co najmniej 2 letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni;
iii. kucharz – osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 3 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza;
iv. pomoc kuchenna – osoba posiadająca co najmniej 2 letnie doświadczenie
w wykonywaniu pracy na stanowisku pomoc kuchenna;
v. kelner – łącznie 5 osób, przy czym:
2 osoby posiadające co najmniej 3 letnie doświadczenie zawodowe
w wykonywaniu zawodu kelnera;
3 osoby posiadające co najmniej roczne doświadczenie zawodowe
w wykonywaniu zawodu kelnera,
Zamawiający wymaga znajomości przez wszystkie te osoby języka angielskiego lub niemieckiego na poziomie co najmniej średniozaawansowanym.
Zamawiający nie dopuszcza łączenia przez jedną osobę kilku stanowisk.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego
z Wykonawców.
Po zmianie:
Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował zakładem (kuchnią), w którym będą przygotowywane i podawane posiłki, który posiada:
a) wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowy Powiatowego Inspektora sanitarnego oraz
b) ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład jako spełniający wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. Podstawa prawna art. 4, art. 61 i art. 62 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).
Zamawiający wymaga posiadania przez Wykonawcę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem Zamówienia na sumę gwarancyjną wynoszącą co najmniej 50.000 zł (pięćdziesiąt tysięcy złotych.). Zamawiający uzna, że warunek został spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży dokument potwierdzający, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.
a) Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, świadczył z należytą starannością co najmniej 3 usługi gastronomiczne o podobnym charakterze, realizowane na rzecz trzech podmiotów przez okres 12 miesięcy, o łącznej wartości co najmniej 200 000 zł brutto. Pod pojęciem podobnych usług gastronomicznych rozumieć należy usługi świadczone na podstawie umowy zawartej z zamawiającym na czas określony albo nieokreślony, lub zlecenia poświadczonego fakturą, zobowiązującej do przygotowywania i podawania posiłków (śniadań, obiadów, kolacji lub obiadokolacji) dla grup osób w sposób ciągły (na zasadzie codziennej obsługi świadczonej co najmniej w dwa dni kalendarzowe następujące po sobie w okresie świadczenia usługi) - stosownie do bieżącego zapotrzebowania zamawiającego. UWAGA: Zamawiający nie uzna za spełnienie warunku wykazania się doświadczeniem w zakresie obsługi takich jednostek jak szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego
z Wykonawców.
W przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na doświadczenie nabyte w ramach zamówienia zrealizowanego przez wykonawców wspólnie ubiegających się
o udzielenie zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza, by Wykonawca wykazywał doświadczenie grupy wykonawców, której był członkiem, jeżeli faktycznie
i konkretnie nie wykonywał danego zakresu czynności.
b) Wykonawca wykaże, iż dysponuje osobami, posiadającymi przygotowanie zawodowe, doświadczenie i kwalifikacje do wykonywania pracy na stanowisku:
i. manager sali/restauracji – osoba posiadająca co najmniej 3 – letnie doświadczenie w zarządzaniu usługami gastronomicznymi, w tym personelem, koordynacja wydawania posiłków,
ii. szef kuchni - osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 5 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza oraz co najmniej 2 letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni;
iii. kucharz – osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 3 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza;
iv. pomoc kuchenna – osoba posiadająca co najmniej 2 letnie doświadczenie
w wykonywaniu pracy na stanowisku pomoc kuchenna;
v. kelner – łącznie 5 osób, przy czym:
2 osoby posiadające co najmniej 3 letnie doświadczenie zawodowe
w wykonywaniu zawodu kelnera;
3 osoby posiadające co najmniej roczne doświadczenie zawodowe
w wykonywaniu zawodu kelnera,
Zamawiający wymaga znajomości przez wszystkie te osoby języka angielskiego lub niemieckiego na poziomie co najmniej średniozaawansowanym.
Zamawiający nie dopuszcza łączenia przez jedną osobę kilku stanowisk.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego
z Wykonawców.