BZP: 213.2025 Wyłonienie wykonawcy usług cateringowych i gastronomicznych dw ramach konferencji: The 22nd World Congress of Psychophysiology (IOP 2025) organizowanej przez Uniwersytet Jagielloński
06.06.2025
2025/BZP 00265903/01
UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
213.2025 Wyłonienie wykonawcy usług cateringowych i gastronomicznych dw ramach konferencji: The 22nd World Congress of Psychophysiology (IOP 2025) organizowanej przez Uniwersytet Jagielloński
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI
1.3.) Oddział zamawiającego: Dział Zamówień Publicznych UJ
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000001270
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Gołębia 24
1.5.2.) Miejscowość: Kraków
1.5.3.) Kod pocztowy: 31-007
1.5.4.) Województwo: małopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL213 - Miasto Kraków
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: piotr.molczyk@uj.edu.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.uj.edu.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - uczelnia publiczna
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
213.2025 Wyłonienie wykonawcy usług cateringowych i gastronomicznych dw ramach konferencji: The 22nd World Congress of Psychophysiology (IOP 2025) organizowanej przez Uniwersytet Jagielloński
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2c710144-d639-4d73-b35b-55fc8e55a8bc
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00265903
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-06-06
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://platformazakupowa.pl/transakcja/11236063.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://platformazakupowa.pl/transakcja/1123606
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Szczegółowe określenie wymagań
technicznych i organizacyjnych dot. korespondencji elektronicznej zawarto w rozdziale IX SWZ, tj. Informacja o sposobie
porozumiewania się Zamawiającego z Wykonawcami oraz przekazywania oświadczeń i dokumentów, a także wskazanie osób
uprawnionych do porozumiewania się z Wykonawcami
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Szczegółowe określenie zasad związanych z obowiązkiem informacyjnym RODO zawarto
w rozdziale XXI SWZ, tj. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych- dotyczy wykonawcy będącego osobą fizyczną
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Szczegółowe określenie zasad związanych z obowiązkiem informacyjnym RODO zawarto
w rozdziale XXI SWZ, tj. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych- dotyczy wykonawcy będącego osobą fizyczną
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 80.272.213.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem postępowania i zamówienia jest wyłonienie wykonawcy w zakresie świadczenia kompleksowej usługi cateringowej dla uczestników konferencji: The 22nd World Congress of Psychophysiology (IOP 2025), która odbędzie się w dniach 8-11.07.2025 w Krakowie w salach audytoryjnych UJ zgodnie z wymaganiami jakościowymi i ilościowymi zawartymi w treści załącznika A do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-07-08 do 2025-06-11
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników4.3.5.) Nazwa kryterium: Smak posiłków
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
2. Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów – o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy wykażą że posiadają2.1. aktualne zaświadczenie i/lub decyzję wydaną przez właściwy terenowo organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na mocy postanowień ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) i związanych z nią aktów wykonawczych, o wpisie jego zakładu do rejestru i/lub zatwierdzeniu jego firmy, jako zakładu spełniającego odpowiednie wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej, w tym również cateringowej oraz
2.2. aktualnego zezwolenia/decyzji pozwalającej na sprzedaż napojów alkoholowych:
a) zezwolenie typu A- zawierających do 4,5 % alkoholu oraz piwa związana z organizacją przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe);
b) zezwolenie typu B- zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu z wyjątkiem piwa związaną z organizacja przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe);
c) zezwolenie typu C- zawierających powyżej 18% alkoholu oraz piwa związaną z organizacją przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe)
4. Zdolność techniczna lub zawodowa – o udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz wykażą, że:
4.1 w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie wykonali, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonują główne usługi, tj. . trzy zamówienia (trzy odrębne umowy) na usługi cateringowe świadczone w ramach konferencji/sympozjów/zjazdów organizowanych dla minimum 350 osób i trwających minimum 2 dni każda(y), (wyklucza się imprezy plenerowe, piknikowe oraz zawody sportowe i inne), a usługi te zostały wykonane lub są wykonywane należycie. Przez „usługi cateringowe” rozumie się usługę polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu minimum dwóch przerw kawowych i minimum jednego lunchu dla wszystkich uczestników każdego dnia konferencji/sympozjum/zjazdu. Powyższy warunek zostanie spełniony przy założeniu, iż wykonawca wykaże, że realizacja trzech zamówień, nastąpiła na podstawie trzech odrębnych umów.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 4.1. Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia
w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 (pięć) dni od dnia wezwania, aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych:
4.1.1. aktualne zaświadczenie i/lub decyzję wydaną przez właściwy terenowo organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na mocy postanowień ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) i związanych z nią aktów wykonawczych, o wpisie jego zakładu do rejestru i/lub zatwierdzeniu jego firmy, jako zakładu spełniającego odpowiednie wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej, w tym również cateringowej.
4.1.2. aktualnego zezwolenia/decyzji pozwalającej na sprzedaż napojów alkoholowych:
d) zezwolenie typu A- zawierających do 4,5 % alkoholu oraz piwa związana z organizacją przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe);
e) zezwolenie typu B- zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu z wyjątkiem piwa związaną z organizacja przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe);
f) zezwolenie typu C- zawierających powyżej 18% alkoholu oraz piwa związaną z organizacją przyjęć w dowolnym miejscu (tzw. Zezwolenie cateringowe)
4.1.3. wykazu usług zgodnie z treścią Rozdziału VI pkt. 4 SWZ.
4.1.4. dowodów określających czy usługi, wskazane przez Wykonawcę w przedłożonym wykazie usług zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa powyżej są referencje lub inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane. A jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – dowodem jest oświadczenie wykonawcy.
4.1.5. W przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych, referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
1.Zamawiający wymaga złożenia przedmiotowych środków dowodowych.2. Wymagane przedmiotowe środki dowodowe (próbka):
Próbki muszą obejmować poniższe pozycje:
Zimne przekąski:
· Fileciki z łososia w sosie paprykowym
· Rostbef wołowy z sosem z podgrzybków i marynowanym pieprzem
· Filet z indyka z marynowanymi figami
· Polędwiczka wieprzowa z dipem z pieprzu
· Grillowany kozi ser w szpinaku
·Pieczone szparagi zawinięte w plaster cukinii, podane z rzodkiewką, malinowym winegretem i z zieloną cebulką (wegańskie)
Sałatki:
· Grecka z serem fetą i oliwkami
· Koktajlowa z ananasem, grillowanym pikantnym kurczakiem i jogurtowym dresingiem
Zupa:
· Krem z pieczonej papryki z płatkami migdałów
Danie gorące:
· Kaczka pieczona z tymiankiem i owocami leśnymi, z purée z batatów i musem z kapusty czerwonej z wiśniami
· Sandacz z sosem z zielonych warzyw i bezą ziemniaczaną
· Kotleciki z zielonej soczewicy z kaszą jaglaną i dodatkiem orzechów włoskich z sosem z boczniaków /wegańskie/
Desery:
· Krem z białej czekolady
· Sernik
· Ptyś z kremem waniliowym
3. Próbka ma charakter degustacyjny, pozwalający na ocenę jakości na podstawie pozacenowych kryteriów oceny ofert wskazanych w rozdziale XV SWZ.
4. W zakresie próbki zachowanie gramatury potraw podanej w załączniku A do SWZ nie jest wymagane.
5. Do degustacji należy przygotować próbkę określoną powyżej, uwzględniając udział w degustacji pięciu osób.
6. Próbki nie mogą zawierać jakichkolwiek akcentów pozwalających na identyfikację Wykonawcy (np. serwetki, torby papierowe i pojemniki z logotypem lub/oraz nazwą Wykonawcy).
7. Zamawiający nie przewiduje uzupełnienia przedmiotowych środków dowodowych.
8. Wykonawcom do przygotowania i przedstawienia próbek zostanie udostępniona Sala Seminaryjna w budynku Auditorium Maximum pod adresem ul. Krupnicza 33, 31-123 Kraków.
9. Próbki mają zostać złożone w dniu składania ofert, przed godziną 09:00 w Sali Seminaryjnej w budynku Audytorium Maximum przy ul. Krupniczej 33 w Krakowie. Budynek będzie dostępny dla Wykonawców od godziny 07:00. Za godzinę złożenia próbki Zamawiający przyjmie godzinę zgłoszenia się wykonawcy do Portierni Budynku.
10. Osoby przygotowujące i przedstawiające próbki powinny stawić pod wyżej wskazanym adresem i zgłosić swoją obecność w Portierni Budynku w dniu składania ofert, skąd zostaną pokierowani przez pracownika zamawiającego do Sali udostępnionej na potrzeby przygotowania i przedstawienia próbek.
11. Wykonawca zapewnia stoły do prezentacji posiłków.
12. Wykonawca musi przygotować próbkę przed upływem terminu składania ofert.
13. Żaden z elementów próbki nie może wskazywać lub sugerować danych identyfikujących wykonawcę składającego próbkę.
14. Każdy z wykonawców składających próbkę zobowiązany jest do pozostawienia na stole białej koperty, w której jest obowiązany umieścić informację (kartkę/wizytówkę) zawierającą nazwę i adres wykonawcy składającego próbkę, w celu późniejszej identyfikacji, a następnie pozostawić zaklejoną kopertę na stole ze swoją próbką. Osoby oceniające próbki będą mogły zapoznać się z danymi identyfikującymi wykonawcę składającego próbkę dopiero po dokonaniu oceny wszystkich złożonych próbek
15. Numeracja próbek jest niezależna od numeracji ofert. Przyporządkowanie numerów nie będzie znane Komisji w momencie dokonywania oceny próbek posiłków.
16. Każdy z wykonawców zobowiązany jest przedstawić swoją próbkę na własnym stoliku.
17. Przedstawiciele zamawiającego dokonujący oceny próbek do celów dokumentacyjnych wykonają zdjęcia przedłożonych próbek.
18. Wykonawcy zobowiązani są do odbioru przedmiotów wykorzystanych do przygotowania próbek w dniu upływu terminu składania ofert, począwszy od godz. 12:00 do godz. 13:00. Za nieodebrane w wyznaczonym terminie przedmioty Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Oferta wraz ze stanowiącymi jej integralną część załącznikami powinna być sporządzona przez Wykonawcę według treścipostanowień niniejszej SWZ oraz według treści formularza oferty
i jego załączników, w szczególności oferta winna zawierać wypełniony i podpisany formularz oferty wraz z co najmniej
następującymi załącznikami (wypełnionymi i uzupełnionymi lub sporządzonymi zgodnie z ich treścią):
1. oświadczenie Wykonawcy o niepodleganiu wykluczeniu – w przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez
Wykonawców, oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu składa każdy z Wykonawców,
2. oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu,
3. oświadczenie dotyczące podmiotu udostępniającego zasoby Wykonawcy
(o ile dotyczy) tj.:
- oświadczenie o udostępnieniu zasobów Wykonawcy wraz ze stosownym zobowiązaniem lub innym środkiem dowodowym
/o ile dotyczy/;
- oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu;
- oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim go dotyczą;
4. indywidualną kalkulację ceny oferty,
5. pełnomocnictwo lub inny dokument potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy;
Oświadczenie z b) art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania
wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz.U. z 2024 r., poz. 507)
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Szczegółowo określono w Rozdziale XII - Opis sposobu przygotowywania ofert6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Szczegółowo określono w projektowanych postanowieniach umowy stanowiących załącznik nr 2 do SWZ7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy