BZP: „Świadczenie usługi cateringowej dla wydarzenia pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ”
02.10.2025
2025/BZP 00454619/01
Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
„Świadczenie usługi cateringowej dla wydarzenia pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Nazwa zamawiającego: Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 890011550
1.4.) Adres zamawiającego:
1.4.1.) Ulica: Piastów Śląskich 1
1.4.2.) Miejscowość: Wałbrzych
1.4.3.) Kod pocztowy: 58-306
1.4.4.) Województwo: dolnośląskie
1.4.5.) Kraj: Polska
1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@ksiaz.walbrzych.pl
1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ksiaz.walbrzych.pl
1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)
1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Rekreacja, kultura i religia
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00454619
2.2.) Data ogłoszenia: 2025-10-02
SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA
3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2025/BZP 00452253
3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
5.4. Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu Przed zmianą:
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający wymaga posiadania przez Wykonawcę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej
działalności związanej z przedmiotem Zamówienia na sumę gwarancyjną wynoszącą co najmniej 50.000 zł (pięćdziesiąt
tysięcy złotych.). Zamawiający uzna, że warunek został spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży dokument potwierdzający,
że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej:
2025-09-05 Biuletyn Zamówień Publicznych
Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
Ogłoszenie nr 2025/BZP 00410179/01 z dnia 2025-09-05
a) Wykonawca wykaże, że w ostatnich trzech latach przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia
działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał min. 3 usługi cateringowe polegające na dostarczeniu wyżywienia i
obsłudze uroczystego wydarzenia (np. Boże Narodzenie, Wielkanoc) na co najmniej 60 osób.
Zamawiający nie uzna za spełnienie warunku wykazania się doświadczeniem w zakresie obsługi takich jednostek jak
szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki, bufety i inne, gdzie posiłki są organizowane jako wyżywienie całodzienne, stałe, ciągłe i
powtarzające się.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez
wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego z Wykonawców. W przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na
doświadczenie nabyte w ramach zamówienia zrealizowanego przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie
zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza, by Wykonawca wykazywał doświadczenie grupy wykonawców,
której był członkiem, jeżeli faktycznie i konkretnie nie wykonywał danego zakresu czynności.
Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie wypełnionego Załącznika nr 5 do SWZ wraz z
dowodami (np. fakturami, referencjami, umowami).
b) Wykonawca wykaże, iż dysponuje osobami, posiadającymi przygotowanie zawodowe do wykonywania pracy na
stanowisku:
b1) manager sali/restauracji – 1 osoba posiadająca co najmniej 3 – letnie doświadczenie w zarządzaniu usługami
gastronomicznymi, w tym personelem, koordynacja wydawania posiłków. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku
poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b2)szef kuchni – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 5 letnie doświadczenie w wykonywaniu
zawodu kucharza oraz co najmniej 2 letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni. Wykonawca poświadcza spełnienie
tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ oraz załączenie dyplomu lub innego dokumentu
poświadczającego wykształcenie kucharza.
b3) kucharz – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 3 letnie doświadczenie w wykonywaniu
zawodu kucharza. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do
SWZ oraz załączenie dyplomu lub innego dokumentu poświadczającego wykształcenie kucharza.
b4) pomoc kuchenna – 1 osoba posiadająca co najmniej 2 letnie doświadczenie w wykonywaniu pracy na stanowisku
pomoc kuchenna. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do
SWZ.
b5) obsługa sali – 6 osób (kelnerzy, kelnerki) w tym każda posiadająca co najmniej roczne doświadczenie zawodowe w
wykonywaniu zawodu kelnera i posługująca się językiem angielskim na poziomie komunikatywnym. Wykonawca
poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
Zamawiający nie dopuszcza łączenia przez jedną osobę kilku stanowisk. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających
się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej
jednego
z Wykonawców
Po zmianie:
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający wymaga posiadania przez Wykonawcę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem Zamówienia na sumę gwarancyjną wynoszącą co najmniej 50.000 zł (pięćdziesiąt tysięcy złotych.). Zamawiający uzna, że warunek został spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży dokument potwierdzający, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej:
a) Wykonawca wykaże, że w ostatnich trzech latach przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał min. 3 usługi cateringowe polegające na dostarczeniu wyżywienia i obsłudze uroczystego wydarzenia (np. Boże Narodzenie, Wielkanoc) na co najmniej 60 osób.
Zamawiający nie uzna za spełnienie warunku wykazania się doświadczeniem w zakresie obsługi takich jednostek jak szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki, bufety i inne, gdzie posiłki są organizowane jako wyżywienie całodzienne, stałe, ciągłe i powtarzające się.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego z Wykonawców. W przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na doświadczenie nabyte w ramach zamówienia zrealizowanego przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza, by Wykonawca wykazywał doświadczenie grupy wykonawców, której był członkiem, jeżeli faktycznie i konkretnie nie wykonywał danego zakresu czynności.
Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie wypełnionego Załącznika nr 5 do SWZ wraz z dowodami (np. fakturami, referencjami, umowami).
b) Wykonawca wykaże, iż dysponuje osobami, posiadającymi przygotowanie zawodowe do wykonywania pracy na stanowisku:
b1) manager sali/restauracji – 1 osoba posiadająca co najmniej 3 – letnie doświadczenie w zarządzaniu usługami gastronomicznymi, w tym personelem, koordynacja wydawania posiłków. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b2)szef kuchni – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 5 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza oraz co najmniej 2 letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b3) kucharz – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 3 letnie doświadczenie w wykonywaniu zawodu kucharza. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b4) pomoc kuchenna – 1 osoba posiadająca co najmniej 2 letnie doświadczenie w wykonywaniu pracy na stanowisku pomoc kuchenna. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b5) obsługa sali – 5 osób (kelnerzy, kelnerki) w tym każda posiadająca co najmniej roczne doświadczenie zawodowe w wykonywaniu zawodu kelnera i posługująca się językiem angielskim na poziomie komunikatywnym. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
Zamawiający nie dopuszcza łączenia przez jedną osobę kilku stanowisk. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego
z Wykonawców.
3. Ocena spełnienia przez Wykonawców warunków dokonana będzie według zasady: spełnia/ nie spełnia, na podstawie przedłożonych przez Wykonawców oświadczeń i dokumentów.
4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.