BZP: CUW.26.5.2025 „Zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w roku 2026 dla Przedszkola Miejskiego nr 3 „Niezapominajka” oraz Żłobka Miejskiego „Niezapominajka” w Białogardzie”.
07.10.2025
2025/BZP 00460610/01
CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH W BIAŁOGARDZIE
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
CUW.26.5.2025 „Zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w roku 2026 dla Przedszkola Miejskiego nr 3 „Niezapominajka” oraz Żłobka Miejskiego „Niezapominajka” w Białogardzie”.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi zamawiający centralny
1.2.) Nazwa zamawiającego: CENTRUM USŁUG WSPÓLNYCH W BIAŁOGARDZIE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 387416976
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. 1 Maja 18
1.5.2.) Miejscowość: Białogard
1.5.3.) Kod pocztowy: 78-200
1.5.4.) Województwo: zachodniopomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL426 - Koszaliński
1.5.7.) Numer telefonu: 943579350
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: cuw@bialogard.info
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://bipcuw.bialogard.info
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
Działalność rachunkowo-księgowa
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
CUW.26.5.2025 „Zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w roku 2026 dla Przedszkola Miejskiego nr 3 „Niezapominajka” oraz Żłobka Miejskiego „Niezapominajka” w Białogardzie”.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-592d51db-0306-48c4-ac96-c4a2468a672b
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00460610
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-10-07
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00363242/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.2 Zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w roku 2026 dla Przedszkola Miejskiego nr 3 "Niezapominajka" oraz Żłobka Miejskiego "Niezapominajka" w Białogardzie.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-592d51db-0306-48c4-ac96-c4a2468a672b3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między
Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl .
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację Wykonawcy i Zamawiającego za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia, Zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na adres e-mail: cuw@bialogard.info (nie dotyczy składania ofert / wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu).
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne.
2. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny pod adresem:
https:/ezamowienia.gov.pl/pl/regulamin/ oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
3. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
4. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych.
5. Dokumenty elektroniczne, o których mowa w §2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i
przekazuje się jako załączniki.
6. Informacje, oświadczenia lub dokumenty, inne niż wymienione w §2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych, przekazywane w postępowaniu sporządza się w postaci elektronicznej:
a) w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności (i przekazuje się jako załącznik), lub
b) jako tekst wpisany bezpośrednio do wiadomości przekazywanej przy użyciu środków komunikacji elektronicznej (np. w treści wiadomości e-mail lub w treści „Formularza do komunikacji”).
7. Jeżeli dokumenty elektroniczne, przekazywane przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, zawierają informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2022 r. poz. 1233 ze zm.) Wykonawca, w celu utrzymania w poufności tych informacji, przekazuje je w wydzielonym i odpowiednio oznaczonym pliku, wraz z jednoczesnym zaznaczeniem w nazwie pliku „Dokument stanowiący tajemnicę przedsiębiorstwa”.
8. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”). W przypadku załączników, które są zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem Wykonawcy/Wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia / podmiotu udostępniającego zasoby, podpisem zewnętrznym lub wewnętrznym. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) dodaje się do przesyłanej wiadomości uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-eb46c80b-0ea7-4262-8f98-37d1924686ed
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Na podstawie art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych oraz swobodnego przepływu tych danych (RODO), informuję, że:
1) Tożsamość Administratora Administratorem Pani / Pana*) danych osobowych jest Centrum Usług Wspólnych, z siedzibą przy ul. 1 Maja 18, 78-200 Białogard, e-mail: cuw@bialogard.info, tel. 94 35 79 351, reprezentowane przez Dyrektora.
2) Inspektor Ochrony Danych Z Inspektorem Ochrony Danych można skontaktować się pod adresem e-mail: cuw.iod@bialogard.info lub telefonicznie: 94 35 79 350.
3) Cele i podstawa prawna przetwarzania danych
Dane osobowe przetwarzane są w celu przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na zakup i sukcesywną dostawę artykułów spożywczych w roku 2026 dla Przedszkola Miejskiego nr 3 „Niezapominajka” oraz Żłobka Miejskiego "Niezapominajka" w Białogardzie prowadzonego w trybie podstawowym w celu realizacji obowiązku wynikającego min. z przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych.
Podstawą przetwarzania Pani/Pana*) danych osobowych jest:
• art. 6 ust. 1 lit. c RODO – obowiązek prawny ciążący na administratorze danych, wynikający w szczególności z ustawy Prawo zamówień publicznych.
W przypadku ujawnienia dodatkowych danych osobowych, będą one przetwarzane wyłącznie w zakresie niezbędnym do realizacji celu, w jakim zostały przekazane, a pozostałe — mogą zostać usunięte lub zanonimizowane.
4) Odbiorcy danych Pani / Pana*) dane osobowe mogą zostać udostępnione:
a. organom publicznym oraz innym podmiotom, jeżeli obowiązek taki wynika z przepisów prawa,
b. podmiotom przetwarzającym dane na zlecenie Administratora, np. dostawcom usług IT, operatorowi pocztowemu, bankom – na podstawie stosownych umów zawartych z CUW,
c. osobom lub podmiotom, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 Pzp.
5) Okres przechowywania danych
Dane osobowe związane z przeprowadzeniem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. W przypadku danych wykonawcy oraz innych osób, których dane zostały przekazane przez wykonawcę, z którym umowę zawarła jednostka organizacyjna, jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, dane nadal będą przechowywane w CUW przez cały okres jej obowiązywania, a następnie przez czas wynikający z przepisów o archiwizacji dokumentacji.
6) Prawa osoby, której dane dotyczą w związku z przetwarzaniem danych osobowych w celu przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, przysługują Pani / Panu*) następujące prawa wynikające z RODO:
a) prawo dostępu do treści swoich danych osobowych (art. 15 RODO),
b) prawo do sprostowania (poprawiania) danych osobowych (art. 16 RODO),
c) prawo do usunięcia danych w przypadkach przewidzianych w art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO,
d) prawo do ograniczenia przetwarzania danych w przypadkach wskazanych w art. 18 RODO,
7) Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego
W przypadku uznania, że przetwarzanie danych narusza przepisy RODO, przysługuje Pani / Panu*) prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
8) Informacja o charakterze obowiązku podania danych i skutkach jego niewypełnienia
Podanie danych osobowych jest obowiązkowe w zakresie określonym przepisami prawa (art. 6 ust. 1 lit. c RODO). Niepodanie danych może skutkować brakiem możliwości udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.
9) Zautomatyzowane podejmowanie decyzji
Dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym nie będą podlegały profilowaniu.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: CUW.26.5.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.5.) Wartość zamówienia: 822864,63 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 7
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 194517,75 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15500000-3 - Produkty mleczarskie
15540000-5 - Produkty serowarskie
15510000-6 - Mleko i śmietana
03142500-3 - Jaja
15898000-9 - Drożdże
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 263414,75 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 140313,60 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 47798,23 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 121723,99 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15320000-7 - Soki owocowe i warzywne
15851000-8 - Produkty mączne
15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty
15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 53989,28 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15811000-6 - Pieczywo
15898000-9 - Drożdże
15851000-8 - Produkty mączne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest zakup i sukcesywna dostawa artykułów spożywczych w 2026 roku do Odbiorców:
- Przedszkole Miejskie nr 3 "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21, 78- 200 Białogard,
- Żłobek Miejski "Niezapominajka", ul. Kochanowskiego 21,, 78-200 Białogard.
2. Termin wykonania zamówienia: od dnia 01.01.2026 roku do dnia 31.12.2026 roku albo do wyczerpania maksymalnej wartości umowy (w zależności, które zdarzenie nastąpi pierwsze).
3. Szacunkowe ilości poszczególnych artykułów spożywczych określają Załączniki nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (Formularze asortymentowo-cenowe) do Formularza oferty. W przypadku, gdy w SWZ zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty, Zamawiający dopuszcza dostawę produktów równoważnych pod warunkiem, że zaoferowane artykuły spożywcze będą posiadały parametry nie gorsze od wskazanych przez Zamawiającego w niniejszym Rozdziale oraz Formularzach asortymentowo-cenowych. Na Wykonawcy, który zaoferuje rozwiązania równoważne ciąży ustawowy obowiązek udowodnienia, że oferowane artykuły spełniają wymagania Zamawiającego poprzez złożenie wraz z ofertą dokumentów potwierdzających ich równoważność (karty produktu albo inne dokumenty zawierające informacje indywidualizujące zaoferowane artykuły równoważne) - zgodnie z art. 99 ust. 6 ustawy Pzp. W wyjątkowych sytuacjach Zamawiający będzie żądał ich uzupełnienia w trakcie badania i oceny ofert.
4. Dostawy będą dokonywane partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Odbiorcy. Przedmiot zamówienia realizowany będzie sukcesywnie – według zapotrzebowania Odbiorcy w dni robocze od poniedziałku do piątku, w terminie od 1 dnia złożenia zamówienia. Przez dni robocze należy rozumieć dni od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy. Produkty
spożywcze muszą być dostarczane pojazdem, którym Wykonawca dysponuje, spełniającym wymagania organów PIS / IW (tytuł prawny dowolny) w opakowaniach jednostkowych opisanych w formularzu asortymentowo-cenowym.
5. Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
6. Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 poz. 1154 ze zm.).
7. Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 45399,90 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb
15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
15240000-2 - Ryby puszkowane i pozostałe ryby konserwowane lub przetworzone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. O wyborze najkorzystniejszej oferty decydować będą kryteria :
1) cena ofertowa (brutto) – 60%
2) czas reakcji – 40%
Punkty będą przyznawane według poniższej zasady :
a) Kryterium ceny (P1) oceniane będzie według wzoru :
Cn
P1 = ------- x 100 x 60%
Cb
Gdzie:
P1 – ilość punktów w kryterium cena
Cn – najniższa cena
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
60% - procentowe znaczenie kryterium ceny
b) Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
Za towar wadliwy Zamawiający uważa towar którego jakość i/lub ilość w chwili dostawy jest niezgodny ze złożonym zamówieniem.
40 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie do 1 godziny włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
30 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 1 godziny do 2 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
20 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 2 godziny do 3 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
0 punktów – dostarczenie właściwych tj. wolnych od wad artykułów żywnościowych w czasie powyżej 3 godzin do 4 godzin włącznie od zgłoszenia przez ODBIORCĘ.
2. Zamawiający wymaga aby deklarowany przez Wykonawcę czas reakcji, wskazany był w pełnych godzinach. Jeśli Wykonawca zadeklaruje czas reakcji, w niepełnych godzinach, Zamawiający zaokrągli zadeklarowany czas do kolejno wyższej pełnej godziny – zgodnie z kryterium.
3. Odbiorca będzie dokonywał każdorazowo zgłoszenia wadliwości towaru pismem, pocztą elektroniczną , telefonicznie lub osobiście na podstawie spisanego protokołu. Punkty w kryterium czas reakcji (termin dostawy w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem) zostaną przyznane tylko w przypadku złożenia przez Wykonawcę oświadczenia na podstawie którego będzie można przyznać punkty w danym kryterium. W przypadku nie złożenia oświadczenia oferta otrzyma w danym kryterium 0 punktów oraz Zamawiający uzna, że Wykonawca zaoferował maksymalny czas reakcji tj. 4 godziny.
4. Ilość punktów przyznanych badanej ofercie P to suma punktów kryterium cena P1 (maksymalnie 60 pkt), oraz kryterium czas reakcji P2 (maksymalnie 40 pkt) P= P1+P2. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość punktów (maksymalnie 100).
Ocenie będą podlegały oferty niepodlegające odrzuceniu. Obliczenie będzie dokonywane z dokładnością do
dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium Czas reakcji (P2) (termin dostawy artykułów właściwych w przypadku dostarczenia towaru wadliwego niezgodnego z zamówieniem).
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Zamawiający nie określa warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Wykonawca musi posiadać zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Weterynaryjnej.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej: Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) zdolności technicznej lub zawodowej: Wykonawca musi realizować zamówienie zgodnie z zasadami HACCP, co jest w stanie potwierdzić poprzez: zaświadczenie / decyzję / opinię właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Organu Inspekcji Weterynaryjnej o sprawowaniu nadzoru nad stosowaniem zasad wdrożonego systemu HACCP; przedłożony dokument winien potwierdzać, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP – podstawa prawna art. 59 i 73 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023 roku poz. 1448 ze zm.).
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Oświadczenie Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 roku o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2024 roku poz. 1616 ze zm.), z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależenie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej – Załącznik nr 4 do SWZ;
2. Zaświadczenia właściwego naczelnika Urzędu Skarbowego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków i opłat, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem podatków lub opłat wraz z zaświadczeniem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że odpowiednio przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo przed upływem terminu składania ofert wykonawca dokonał płatności należnych podatków lub opłat wraz z odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie spłat tych należności;
3. Zaświadczenia albo innego dokumentu właściwej terenowej jednostki organizacyjnej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub właściwego oddziału regionalnego lub właściwej placówki terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem, a w przypadku zalegania z opłacaniem składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne wraz z zaświadczeniem albo innym dokumentem zamawiający żąda złożenia dokumentów potwierdzających, że odpowiednio przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo przed upływem terminu składania ofert Wykonawca dokonał płatności należnych składek na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne wraz odsetkami lub grzywnami lub zawarł wiążące porozumienie w sprawie spłat tych należności;
4. Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji.
5. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast:
1) zaświadczenia, o których mowa w ust. 3, składa zaświadczenie lub inne dokumenty potwierdzające, że Wykonawca nie zalega z opłaceniem składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne, o którym mowa w ust. 4, lub odpisu albo informacji z Krajowego Rejestru Sądowego luz z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarcze, o którym mowa w ust. 5- składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że:
a) nie naruszył obowiązków dotyczących płatności podatków, opłat lub składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne
b) nie otwarto jego likwidacji, nie ogłoszono upadłości, jego aktywami nie zarządza likwidator lub sąd, nie zawarł układu z wierzycielami, jego działalność gospodarcza nie jest zawieszona ani nie znajduje się on w innej tego rodzaju sytuacji wynikającej z podobnej procedury przewidzianej w przepisach miejsca wszczęcia tej procedury.
Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Decyzja / Zaświadczenie / Opinia właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej / Weterynaryjnej o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli sanitarnej i zatwierdzeniu zakładu do produkcji i obrotu żywnością;
2. Certyfikat systemu HACCP wraz z oświadczeniem lub Decyzję/ Zaświadczenie / Opinię właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej /Weterynaryjnej potwierdzający, że Wykonawca wdrożył oraz stosuje zasady systemu HACCP.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Zamawiający nie wymaga złożenia przedmiotowych środków dowodowych.5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Załącznik nr 1 do SWZ - Formularz oferty,− Załącznik nr 1 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część I,
− Załącznik nr 2 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część II,
− Załącznik nr 3 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część III,
− Załącznik nr 4 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część IV,
− Załącznik nr 5 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część V,
− Załącznik nr 6 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część VI,
− Załącznik nr 7 do oferty- formularz asortymentowo-cenowy- część VII,
2. Załącznik nr 2 do SWZ – oświadczenie o niepodleganiu wykluczenia oraz spełnieniu warunków udziału w postępowaniu,
3.Załącznik nr 3 do SWZ – oświadczenie o spełnianiu warunków oraz o braku podstaw do wykluczenia podmiotu udostępniającego zasoby,
4. Załącznik nr 4 do SWZ – informacja o przynależności do grupy kapitałowej,
5.Załącznik nr 5 do SWZ - zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania do dyspozycji Wykonawcy na potrzeby realizacji zamówienia,
6. Załącznik nr 6 do SWZ – oświadczenie Wykonawców wspólnie ubiegających się z art. 117 ust. 4,
7. Załącznik nr 7 do SWZ – oświadczenie w zakresie przeciwdziałania wspierania agresji na Ukrainę,
8. Załącznik nr 8 do SWZ – projekt umowy.
9. Załącznik nr 9 do SWZ – oświadczenie wymagane od Wnioskodawcy w zakresie wypełnienia obowiązków informacyjnych przewidzianych w RODO.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Wykonawcy składający ofertę wspólną ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Do oferty wspólnej Wykonawcy dołączają pełnomocnictwo podpisane przez osoby upoważnione do składania oświadczeń woli każdego ze wspólników.Pozostałe informacje znajdują się w SWZ.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający zgodnie z art. 455 ustawy Pzp przewiduje możliwość wprowadzenia zmian do treści zawartej umowy w następującym zakresie:1) zmiana terminu realizacji przedmiotu umowy:
− działania siły wyższej (np. klęski żywiołowe, epidemie, strajki generalne lub lokalne), mającego bezpośredni wpływ na terminowość wykonywania zamówienia,
− wystąpienia okoliczności, których Strony umowy nie były w stanie przewidzieć, pomimo zachowania należytej staranności.
2) zmiana wynagrodzenia Wykonawcy spowodowana w szczególności:
− zmianami przepisów prawnych, w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług, jeżeli zmiana ta będzie miała wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę;
− koniecznością zmiany umowy, spowodowaną okolicznościami, których zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć;
3) zmiany nazwy, adresu, formy organizacyjnej;
4) w przypadku zmiany wielkości opakowania poprzez zwiększenie lub zmniejszenie pojemności lub gramatury;
5) zmiany nazwy handlowej oferowanych produktów;
6) wycofania starego i wprowadzenia nowego produktu o tej samej lub wyższej jakości i parametrach, w cenie nie wyższej niż zawartej w ofercie przetargowej stanowiącej załącznik do umowy (zmiana dotyczyć może tylko zastąpienia wycofanych przez producenta produktów nowymi produktami).
2. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany wynagrodzenia Wykonawcy w przypadku zmiany cen produktów związanych z realizacją zamówienia (waloryzacja) ponad określony niżej wskaźnik.
Zamawiający określa, że:
1) wysokość wynagrodzenia wykonawcy może ulec zmianie w przypadku zmiany cen produktów opisanych w formularzach asortymentowo-cenowych stanowiących załączniki do oferty na wyraźne żądanie wykonawcy zgłoszone na piśmie;
2) wynagrodzenie oraz ceny jednostkowe będą mogły podlegać waloryzacji począwszy od szóstego pełnego miesiąca kalendarzowego od podpisania umowy, gdy od dnia podpisania umowy zmianie ulegnie wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych - poz. żywność i napoje bezalkoholowe ogłaszany przez GUS (dalej wskaźnik CPI), licząc narastająco za kwartały w roku kalendarzowym w jakim obowiązuje umowa o więcej niż 5%. Kolejna, ostatnia waloryzacja może nastąpić po zakończeniu 3 kwartału trwania umowy;
3) wzrost wskaźnika CPI licząc od zawarcia umowy nie większy niż 5% nie będzie stanowił podstawy do ubiegania się o wzrost wartości umowy -waloryzację oraz zmianę cen jednostkowych.
3. Po spełnieniu warunków o jakich mowa w ust. 2. zmianie mogą ulec ceny produktów opisanych w formularzach asortymentowo cenowych stanowiących załączniki do oferty na wyraźne żądanie wykonawcy, który wykaże realny wzrost ceny jednostkowej produktu, jednak nie więcej niż o wartość ustaloną według poniższych zasad:
1) wzrost wskaźnika CPI między 5% a 15% zostanie rozłożony w częściach równych na strony (0,5 x nadwyżka wzrostu ponad 5%) i w tym zakresie zmieni cenę pozycji jednostkowej,
2) poziom wzrostu wskaźnika CPI powyżej 15% obciąża Zamawiającego (3,5% + nadwyżka ponad 15%) i w tym zakresie ulegnie zmianie cena pozycji jednostkowej;
4. Wzrost cen jednostkowych z powodu waloryzacji może zwiększyć wynagrodzenie wykonawcy o którym mowa w §4 ust. 1 i 3 umowy maksymalnie o 10 %.
5. Postanowień umownych w zakresie waloryzacji nie stosuje się od chwili osiągnięcia limitu, o którym mowa w zadaniu poprzednim.
6. Zmiana wysokości wynagrodzenia w wyniku waloryzacji każdorazowo wymaga podpisania porozumienia w formie aneksu do umowy.