BZP: Zakup wraz z dostawą produktów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej im. Wincentego Witosa w Biezdrowie w dni nauki szkolnej w okresie od 02 stycznia 2026r. do 21 grudnia 2026r.
30.10.2025
2025/BZP 00505851/01
Szkoła Podstawowa im. W. Witosa w Biezdrowie
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia
            Zakup wraz z dostawą produktów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej im. Wincentego Witosa  w Biezdrowie w dni nauki szkolnej  w okresie  od 02 stycznia 2026r. do 21 grudnia 2026r.    
    SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Nazwa zamawiającego: Szkoła Podstawowa im. W. Witosa w Biezdrowie
1.3.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 001130650
1.4.) Adres zamawiającego:
1.4.1.) Ulica: Biezdrowo 9
1.4.2.) Miejscowość: Wronki
1.4.3.) Kod pocztowy: 64-510
1.4.4.) Województwo: wielkopolskie
1.4.5.) Kraj: Polska
1.4.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL418 - Poznański
1.4.9.) Adres poczty elektronicznej: zsbiezdrowo@zsbiezdrowo.edu.pl
1.4.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.spbiezdrowo.edu.pl
1.5.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.6.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00505851
2.2.) Data ogłoszenia: 2025-10-30
SEKCJA III ZMIANA OGŁOSZENIA
3.2.) Numer zmienianego ogłoszenia w BZP: 2025/BZP 00489534
3.3.) Identyfikator ostatniej wersji zmienianego ogłoszenia: 01
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
4.2.2. Krótki opis przedmiotu zamówienia (Część zamówienia nr 9)                    Przed zmianą: 
                        1.	Przedmiot zamówienia: Zakup wraz z dostawą produktów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej im. Wincentego Witosa  w Biezdrowie w dni nauki szkolnej  w okresie od 02 stycznia 2026r. do 21 grudnia 2026r. 
2.	W związku z brakiem możliwości jednoznacznego określenia przedmiotu zamówienia pod względem ilościowym, Zamawiający przewiduje wykorzystanie prawa opcji. W okresie realizacji zamówienia, Zamawiający przewiduje wykonanie minimalnego poziomu dostaw związanych z sukcesywną dostawą artykułów spożywczych przedstawionych w pkt. 8 oraz w formularzach rzeczowo – cenowych na poziomie 70%  wartości zamówienia. Przewidując prawo opcji, Zamawiającemu przysługuje prawo do zwiększenia zamówienia, zgodnie z cenami jednostkowymi netto poszczególnych produktów zamieszczonymi w formularzach rzeczowo - cenowych. Zamawiający skorzysta z prawa opcji w ciągu 7 dni od dnia przesłania informacji do Wykonawcy. Zamawiający poinformuje wykonawcę o skorzystaniu z prawa opcji za pośrednictwem poczt elektronicznej (na adres mailowy wskazany w umowie) lub za pośrednictwem operatora pocztowego na adres do korespondencji wskazany w umowie). Realizacja dostawy w ramach opcji nastąpi na takich samych zasadach jak w przypadku realizacji zamówienia podstawowego szczegółowo opisanych w części III SWZ – projektowane postanowienia umowy. W przypadku nie wykorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji lub skorzystania z prawa opcji w niepełnym zakresie Wykonawcy nie przysługuje względem Zamawiającego żadne roszczenie z tego tytułu.
3.	Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar spełniający wymogi określone  w aktualnych przepisach prawnych, tj. dopuszczony do obrotu na terenie Polski oraz posiadający przewidziane prawem niezbędne certyfikaty, atesty, HDI, itp. dokumenty do ewidencji sanitarnej i bierze całkowitą odpowiedzialność w tym zakresie. Dokumenty te Wykonawca dostarcza Zamawiającemu wraz z każdą dostawą. Szczegółowe warunki dostawy zostały określone w projektowanych postanowieniach umowy stanowiącym część III SWZ
4.	Pod pojęciem produktu „typu” lub „równoważny” Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadających te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego. W przypadku ujęcia w ofercie artykułów równoważnych, konieczne jest dołączenie dokumentów potwierdzających ich parametry. Na wykonawcy spoczywa obowiązek udowodnienia, że zaoferowany artykuł jest równoważny w stosunku do artykułów określonych przez Zamawiającego.
5.	Pojemność i gramatura opakowania nie może odbiegać od pojemności i gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany pojemności i gramatury produktów żywnościowych w przypadku wycofania z rynku danego produktu o podanej gramaturze oraz w przypadku jego trudnej dostępności w obrocie towarowym. Wszelkie zmiany gramatur i pojemności produktów wymagają zgody Zamawiającego. W przypadku wyrażenia zgody przez zamawiającego ceny jednostkowe poszczególnych produktów będą przeliczane proporcjonalnie do podanej gramatury. 
6.	W przypadku wycofania danego produktu z rynku podczas realizacji zamówienia, Wykonawca oferuje produkt równoważny i podaje cenę jednostkową za zaoferowany produkt. Zmiana ta wymaga zgody Zamawiającego. 
7.	Podczas realizacji zamówienia produkty, których jednostka miary jest wyrażona w kilogramach lub w litrach wykonawca może przeliczyć cenę jednostkową na cenę opakowania sugerowanego przez Zamawiającego.
8.	 Szacunkowy wykaz produktów objętych zamówieniem:  
Część IX zamówienia:
Ryby przetworzone i konserwowe
KOD CPV 15200000-0, 15221000-3
Lp.	Przedmiot zamówienia	Jm.	Ilość
1	Filet śledziowy matias solony	kg.	100
2	Dorsz atlantycki filet rybny głęboko mrożony  bez skóry, bez ości,  glazura technologiczna do 6%, filety ułożone warstwowo z zastosowaniem przekładek z folii, produkcja morska, opakowanie zewnętrzne kartonowe	kg	180
3	Miruna  filet rybny głęboko mrożony  bez skóry, bez ości,  glazura technologiczna do 6%, filety ułożone warstwowo z zastosowaniem przekładek z folii, produkcja morska, opakowanie zewnętrzne kartonowe	kg	340
4	Paluszki rybne minimum 60% fileta z białej ryby (mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	200
5	Filet zapiekany ze szpinakiem minimum 60% fileta z białej ryby mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	160
6	Filet zapiekany z serem minimum 60% fileta z białej ryby (mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	160                
                    Po zmianie: 
                        1.	Przedmiot zamówienia: Zakup wraz z dostawą produktów żywnościowych do stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej im. Wincentego Witosa  w Biezdrowie w dni nauki szkolnej  w okresie od 02 stycznia 2026r. do 21 grudnia 2026r. 
2.	W związku z brakiem możliwości jednoznacznego określenia przedmiotu zamówienia pod względem ilościowym, Zamawiający przewiduje wykorzystanie prawa opcji. W okresie realizacji zamówienia, Zamawiający przewiduje wykonanie minimalnego poziomu dostaw związanych z sukcesywną dostawą artykułów spożywczych przedstawionych w pkt. 8 oraz w formularzach rzeczowo – cenowych na poziomie 70%  wartości zamówienia. Przewidując prawo opcji, Zamawiającemu przysługuje prawo do zwiększenia zamówienia, zgodnie z cenami jednostkowymi netto poszczególnych produktów zamieszczonymi w formularzach rzeczowo - cenowych. Zamawiający skorzysta z prawa opcji w ciągu 7 dni od dnia przesłania informacji do Wykonawcy. Zamawiający poinformuje wykonawcę o skorzystaniu z prawa opcji za pośrednictwem poczt elektronicznej (na adres mailowy wskazany w umowie) lub za pośrednictwem operatora pocztowego na adres do korespondencji wskazany w umowie). Realizacja dostawy w ramach opcji nastąpi na takich samych zasadach jak w przypadku realizacji zamówienia podstawowego szczegółowo opisanych w części III SWZ – projektowane postanowienia umowy. W przypadku nie wykorzystania przez Zamawiającego z prawa opcji lub skorzystania z prawa opcji w niepełnym zakresie Wykonawcy nie przysługuje względem Zamawiającego żadne roszczenie z tego tytułu.
3.	Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar spełniający wymogi określone  w aktualnych przepisach prawnych, tj. dopuszczony do obrotu na terenie Polski oraz posiadający przewidziane prawem niezbędne certyfikaty, atesty, HDI, itp. dokumenty do ewidencji sanitarnej i bierze całkowitą odpowiedzialność w tym zakresie. Dokumenty te Wykonawca dostarcza Zamawiającemu wraz z każdą dostawą. Szczegółowe warunki dostawy zostały określone w projektowanych postanowieniach umowy stanowiącym część III SWZ
4.	Pod pojęciem produktu „typu” lub „równoważny” Zamawiający rozumie produkty o nie gorszych parametrach jakościowych, posiadających te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, konsystencja) oraz zawierające w składzie co najmniej te same surowce użyte do produkcji, co artykuły określone przez Zamawiającego. W przypadku ujęcia w ofercie artykułów równoważnych, konieczne jest dołączenie dokumentów potwierdzających ich parametry. Na wykonawcy spoczywa obowiązek udowodnienia, że zaoferowany artykuł jest równoważny w stosunku do artykułów określonych przez Zamawiającego.
5.	Pojemność i gramatura opakowania nie może odbiegać od pojemności i gramatury sugerowanej przez Zamawiającego. W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany pojemności i gramatury produktów żywnościowych w przypadku wycofania z rynku danego produktu o podanej gramaturze oraz w przypadku jego trudnej dostępności w obrocie towarowym. Wszelkie zmiany gramatur i pojemności produktów wymagają zgody Zamawiającego. W przypadku wyrażenia zgody przez zamawiającego ceny jednostkowe poszczególnych produktów będą przeliczane proporcjonalnie do podanej gramatury. 
6.	W przypadku wycofania danego produktu z rynku podczas realizacji zamówienia, Wykonawca oferuje produkt równoważny i podaje cenę jednostkową za zaoferowany produkt. Zmiana ta wymaga zgody Zamawiającego. 
7.	Podczas realizacji zamówienia produkty, których jednostka miary jest wyrażona w kilogramach lub w litrach wykonawca może przeliczyć cenę jednostkową na cenę opakowania sugerowanego przez Zamawiającego.
8.	 Szacunkowy wykaz produktów objętych zamówieniem:  
Część IX zamówienia:
Ryby przetworzone i konserwowe
KOD CPV 15200000-0, 15221000-3
Lp.	Przedmiot zamówienia	Jm.	Ilość
1	Filet śledziowy matias solony	kg.	100
2	Dorsz czerniak filet rybny głęboko mrożony  bez skóry, bez ości,  glazura technologiczna do 6%, filety ułożone warstwowo z zastosowaniem przekładek z folii, produkcja morska, opakowanie zewnętrzne kartonowe	kg	180
3	Miruna  filet rybny głęboko mrożony  bez skóry, bez ości,  glazura technologiczna do 6%, filety ułożone warstwowo z zastosowaniem przekładek z folii, produkcja morska, opakowanie zewnętrzne kartonowe	kg	340
4	Paluszki rybne minimum 60% fileta z białej ryby (mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	200
5	Filet zapiekany ze szpinakiem minimum 60% fileta z białej ryby mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	160
6	Filet zapiekany z serem minimum 60% fileta z białej ryby (mintaj/dorsz/morszczuk/miruna)	kg	160                
3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia:
SEKCJA VIII - PROCEDURA3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
8.1. Termin składania ofert                    Przed zmianą: 
                        2025-10-31 10:00                
                    Po zmianie: 
                        2025-11-04 10:00                
3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić:
8.3. Termin otwarcia ofert                    Przed zmianą: 
                        2025-10-31 10:05                
                    Po zmianie: 
                        2025-11-04 10:05