BZP: Zakup świadczenia usługi zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz usługi cateringowej dla szkoleniowców oraz uczestników/uczestniczek szkoleń realizowanych w BCU
03.11.2025
2025/BZP 00511972/01
Powiat Opoczyński reprezentowany przez Zarząd Powiatu Opoczyńskiego
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Zakup świadczenia usługi zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz usługi cateringowej dla szkoleniowców oraz uczestników/uczestniczek szkoleń realizowanych w BCU
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Powiat Opoczyński reprezentowany przez Zarząd Powiatu Opoczyńskiego
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 590648439
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Kwiatowa 1a
1.5.2.) Miejscowość: Opoczno
1.5.3.) Kod pocztowy: 26-300
1.5.4.) Województwo: łódzkie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL713 - Piotrkowski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia_publiczne@opocznopowiat.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.opocznopowiat.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zakup świadczenia usługi zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz usługi cateringowej dla szkoleniowców oraz uczestników/uczestniczek szkoleń realizowanych w BCU
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-776acd59-a357-4f12-b2e4-9ab78e63018d
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00511972
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-03
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00059269/07/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.5 Zakup świadczenia usługi zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz usługi cateringowej dla szkoleniowców oraz uczestników/uczestniczek szkoleń realizowanych w BCU
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.15.) Nazwa projektu lub programu
„Stawiamy na przemysł ceramiczny – utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności poprzez rozbudowę budynku szkoły przy ul. Kossaka w Opocznie” realizowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-776acd59-a357-4f12-b2e4-9ab78e63018d3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. W niniejszym postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym
a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która dostępna jest pod adresem https://ezamowienia.gov.pl
2. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgodny z wymaganiami określonymi w :
- Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz.U. z 2020r. poz. 2452)
- Rozporządzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020r.
w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy (Dz.U. 2020 poz. 2415).
2. W niniejszym postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym
a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która dostępna jest pod adresem https://ezamowienia.gov.pl
3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej
https://ezamowienia.gov.pl/pl/regulamin/#regulamin-serwisu oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
4. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania do Platformy e-Zamówienia.
5. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
5.1. Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” służących do zadawania pytań dotyczących treści dokumentów zamówienia, w szczególności SWZ wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
5.2. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez Wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
5.3. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
5.4. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa § 12 Regulamin Platformy e-Zamówienia.
6. Zamawiający w uzasadnionych przypadkach dopuszcza także komunikację za pomocą poczty elektronicznej (zamowienia_publiczne@opocznopowiat.pl) z wykorzystaniem nr sprawy: IiZP.272.21.2025, w szczególności przekazywania wezwań i zawiadomień, zadawania pytań, wyjaśnień treści oferty i wyjaśnień dotyczących badania rażąco niskiej ceny.
7. Informacje o sposobie komunikowania się Zamawiającego z Wykonawcami w inny sposób niż przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, w przypadku zaistnienia jednej z sytuacji określonych w art. 65 ust. 1, art. 66 i art. 69 ustawy Pzp
7.1. Zamawiający nie przewiduje sposobu komunikowania się z Wykonawcami w inny sposób niż przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, wskazanych w ust. 1-7.
Ze względu na ograniczoną liczbę znaków pozostałe informacje, które nie znalazły się w ogłoszeniu o zamówieniu znajdują się w SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 i art. 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
▪ administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Powiat Opoczyński reprezentowanym przez Starostę Opoczyńskiego członka Zarządu Powiatu Opoczyńskiego z siedzibą w Opocznie przy ul. Kwiatowej 1a;
▪ dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych, iod@opocznopowiat.pl
Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b, c i e RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego dla zadania pn.: Zakup świadczenia usługi zakwaterowania wraz z wyżywieniem oraz usługi cateringowej dla szkoleniowców oraz uczestników/uczestniczek szkoleń realizowanych w Branżowym Centrum Umiejętności Przemysłu Ceramicznego w Opocznie w ramach przedsięwzięcia „Stawiamy na przemysł ceramiczny – utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności poprzez rozbudowę budynku szkoły przy ul. Kossaka w Opocznie” /IiZP.272.21.2025/ prowadzonym w trybie podstawowym bez przeprowadzenia negocjacji, o którym mowa w art. 275 pkt. 1 Pzp.
▪ odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy z 11 września 2019r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2024r. poz. 1320 ze zm.) dalej „ustawa Pzp” w tym:
a) Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji (FRSE)
b) Instytucja Koordynująca
c) Instytucja Odpowiedzialna
▪ Pani/ Pana dane osobowe będą przechowywane będą w sposób o którym mowa w art. 78 Pzp, przez okres 5 lat po płatności salda lub, w przypadku braku takiej płatności, po przeprowadzeniu transakcji przez FRSE na rzecz Zamawiającego, o czym Wykonawca zostanie poinformowany. Okres, o którym mowa w zdaniu pierwszym, zostaje wstrzymany w przypadku wszczęcia postępowania prawnego albo na wniosek Komisji Europejskiej.
▪ obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
▪ w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
▪ posiada Pani/Pan:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
− na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych *;
− na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO **;
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
___________________
* Wyjaśnienie: skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników.
** Wyjaśnienie: prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Nie przysługuje Pani/Panu:
− w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
− na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b, c oraz e RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: IiZP.272.21.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 2
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Zakwaterowanie wraz z wyżywieniem (śniadanie, kolacja)
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi w zakresie zakwaterowania i wyżywienia uczestników szkoleń oraz szkoleniowców w okresie listopad 2025 r. – 30 czerwca 2026 r.
Nocleg ze śniadaniem i kolacją dla uczestników szkolenia (160 osób), szkoleniowców (5 osób) – łącznie do 165 osób:
- 100 osób dorosłych – 2 weekendów (4 doby), 2 gr. 10 osobowe + 2 szkoleniowców (łącznie 10 weekendów maksymalnie 440 osobo/doby)
- 40 uczniów/studentów - 1 weekend (2 doby), 2 gr. 13 osobowe + 2 szkoleniowców, 1 weekend (2 doby),1 gr. 14 osobowa + 1 szkoleniowiec (łącznie 2 weekendy maksymalnie 86 osobo/doby)
- 20 nauczycieli - 1 weekend (2 doby), 2 gr. 10 osobowe + 2 szkoleniowców (1 weekend maksymalnie 44 osobo/doby)
Zakwaterowanie weekendowo tj. piątek – niedziela lub sobota - niedziela w zależności od potrzeb uczestników (łącznie ok. 13 weekendów, łączna maksymalna 570 osobo/doby)
Warunki szczegółowe
1. Obiekt wyposażony w bazę noclegową, pokoje z łazienką (pełen węzeł sanitarny), pokoje
1- osobowe, 2-osobowe lub 3-osobowe (ilość zapewnionych pokoi z łazienką zgodnie z uzupełnieniem w formularzu ofertowym).
2. Na terenie obiektu musi znajdować się restauracja zapewniająca śniadania i kolację (z wyborem dań ciepłych i zimnych w formie bufetu szwedzkiego lub serwowane).
3. Osoby zakwaterowane mają zapewnione śniadanie oraz kolację.
4. Wszystkie posiłki muszą być przygotowywane z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny żywienia. Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości, bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych wpływających na zmianę smaku/zapachu.
5. Bezpłatne Wi-Fi na terenie obiektu.
6. Możliwość parkowania samochodów gości przy obiekcie lub w promieniu 50 m od obiektu.
7. Planowa liczba uczestników – max 28 osób na weekend. Ostateczna liczba uczestników szkolenia określona zostanie na 48 godzin przed planowanym do realizacji szkoleniem (zgodnie z ustalonym harmonogramem szkolenia). Planowana liczba osób korzystających z usługi może się zmniejszyć, co uzależnione jest np. od wyników prowadzonych działań rekrutacyjnych na zaplanowane szkolenie oraz miejsca zamieszkania uczestników.
8. Zakwaterowanie dla korzystających z usługi zorganizowane powinno być według następujących kryteriów:
- uczestnikom zostaną zapewnione pokoje jednoosobowe, dwuosobowe lub trzyosobowe
- w przypadku uczestnictwa w szkoleniu nieparzystej liczby osób pod względem płci (należy osobno zakwaterować uczestników i szkoleniowców), Wykonawca zapewni pokój jednoosobowy dla kobiety lub mężczyzny w zależności od potrzeb.
- każdy pokój będzie wyposażony m.in. w: łazienkę z wanną lub prysznicem (dostępność łazienki zgodnie z oświadczeniem złożonym w formularzu ofertowym), lustro, ręczniki, papier toaletowy, pościel.
9. Miejsce zakwaterowania: do 3 km od Branżowego Centrum Umiejętności Przemysłu Ceramicznego w Opocznie, ul. Wojciecha Kossaka 1a, 26-300 Opoczno
10. Rozliczenie nastąpi zgodnie z rzeczywistym wykonaniem przedmiotu zamówienia.
11. W razie stwierdzenia wad w realizacji usługi, Uczestnik szkolenia niezwłocznie poinformuje o ich zaistnieniu Wykonawcę; Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia, jednak nie później niż w ciągu 30 min.
12. Przestrzeganie zasady równości szans i niedyskryminacji, w tym dostępności dla osób z niepełnosprawnościami oraz zasady równości szans kobiet i mężczyzn w ramach funduszy unijnych na lata 2021-2027.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55270000-3 - Usługi świadczone przez placówki oferujące wyżywienie i miejsca noclegowe
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Opis stosowanych kryteriów oraz sposób ich obliczenia.
Część I
Zakwaterowanie wraz z wyżywieniem (śniadanie, kolacja)
1.1. kryteria przyjęte do oceny ofert:
a) „cena” C - 60% - maksymalna liczba pkt. do otrzymania 60 wg poniższego wzoru.
najniższa cena brutto spośród badanych ofert
„C” : -----------------------------------------------------------x 60 % x 100 = liczba punktów
cenę brutto badanej oferty
- obliczenia będą dokonywane do dwóch miejsc po przecinku
b) „Standard oferowanych pokoi” Sp - 40% – maksymalna liczba pkt. do otrzymania 40, które zostaną przyznane, na podstawie złożonego przez Wykonawcę oświadczenia zawartego w formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 1 do SWZ.
Przyznana zostanie następująca ilość punktów za ww. kryterium:
- pokoje 1 os., pokoje 2 os, pokoje 3 os. z własną łazienką w ilości 80% i powyżej 80% dostępnych pokoi - 40 pkt
- pokoje 1 os., pokoje 2 os, pokoje 3 os. z własną łazienką w ilości poniżej 80% do 50% dostępnych pokoi – 20 pkt
- pokoje 1 os., pokoje 2 os, pokoje 3 os. z własną łazienką w ilości poniżej 50% dostępnych pokoi – 0 pkt
Uwaga!
Brak zaznaczenia/uzupełnienia lub zaznaczenie więcej niż jednej pozycji w formularzu ofertowym będzie skutkowało odrzuceniem oferty.
1.2. Łączna ocena oferty w Części I:
P = C + Sp
P – łączna liczba punktów
C – ilość punktów przyznanych Wykonawcy dla kryterium „Cena”
Sp – ilość punktów przyznanych Wykonawcy dla kryterium „Standard oferowanych pokoi”
Zamawiający zastosuje zaokrąglenie każdego wyniku do dwóch miejsc po przecinku.
2. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.
3. Oceny dokonywać będą członkowie Komisji przetargowej, stosując zasadę, iż oferta nieodrzucona zawierająca łącznie najwyższą ilość punktów w w/w kryteriach jest ofertą najkorzystniejszą. Zamawiający przyjmie do porównania ofert ceny brutto.
4. Wyboru najkorzystniejszej oferty dokona Starosta Opoczyński, zatwierdzając propozycję Komisji przetargowej.
5. Jeżeli nie można wybrać najkorzystniejszej oferty z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny lub kosztu i innych kryteriów oceny ofert, zamawiający wybiera spośród tych ofert ofertę, która otrzymała najwyższą ocenę w kryterium o najwyższej wadze.
5.1. Jeżeli oferty otrzymały taką samą ocenę w kryterium o najwyższej wadze, Zamawiający wybiera ofertę z najniższą ceną lub najniższym kosztem.
5.2. Jeżeli nie można dokonać wyboru oferty w sposób, o którym mowa w pkt. 5.1, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez Zamawiającego ofert dodatkowych zawierających nową cenę lub koszt. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe, nie mogą oferować cen lub kosztów wyższych niż zaoferowane w uprzednio złożonych przez nich ofertach.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standard oferowanych pokoi
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Usługa cateringowa, obejmująca przygotowanie, dostarczenie oraz podanie posiłków podczas szkoleń organizowanych w Branżowym Centrum Umiejętności Przemysłu Ceramicznego
w Opocznie.
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej w okresie listopad 2025 r. – 30 czerwca 2026 r. dla uczestników szkoleń oraz szkoleniowców.
Catering obejmuje obiad oraz serwis kawowy łącznie dla ok. 165 osób tj. ok. 570 posiłków (szkolenia odbywają się w weekendy (sobota-niedziela) maksymalna liczba uczestników na szkoleniu w dany weekend - 28 osób).
Warunki szczegółowe:
1. Obiad składać się powinien co najmniej z dwóch dań tj. zupy i drugiego dania wraz z surówką/ gotowanymi warzywami/sałatką oraz soku i wody mineralnej. Posiłki będą takie same dla wszystkich uczestników przy zastrzeżeniu konieczności podania posiłków szczególnych (wegetariańskich/wegańskich/koszernych/bezglutenowych, itp.) o których Wykonawca zostanie poinformowany 2 dni przed realizacją usługi (zgodnie z ustalonym harmonogramem szkoleń);
2. Serwis kawowy składać się ma z gorących napojów w szczególności (kawa rozpuszczalna, kawa sypana, kawa ziarnista, herbata czarna, herbaty smakowe, mleko, woda), ciasta i ciastka, przekąski słone np. kanapeczki, kubki jednorazowe, cukier, itp.). Serwis kawowy ma być dostępny dla wszystkich uczestników w sobotę w godzinach od 7.30 do 17.15, w niedzielę w godzinach od 7.30 do 12.15.
3. Zamawiający posiada ekspres do kawy, termos na wodę.
4. Harmonogram godzinowy posiłków i przerw kawowych podporządkowany będzie do planu szkolenia. Zamawiający przekaże plan szkolenia Wykonawcy co najmniej 2 dni przed rozpoczęciem szkolenia.
5. Zamawiający będzie potwierdzał liczbę dostarczanych obiadów w dniu wydarzenia, nie później niż do godziny 10:00.
6. Menu poszczególnych posiłków ustala Wykonawca przy akceptacji Zamawiającego; Wykonawca zobowiązuje się przedstawić 7 dni przed przygotowaniem posiłków Zamawiającemu co najmniej 2 propozycje menu (2 dania mięsne oraz 2 dania szczególne wegetariańskie/ bezglutenowe lub inne wynikające ze szczególnej diety jeśli zajdzie taka potrzeba) do wyboru, Zamawiający na tej podstawie dokona wyboru menu, które Wykonawca dostarczy na szkolenie.
7. Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki oraz serwis kawowy z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości, bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych wpływających na zmianę smaku/zapachu.
8. Wykonawca ma obowiązek przestrzegania higieny przy sporządzaniu i dystrybucji posiłków oraz serwisu kawowego; Wykonawca ma obowiązek utrzymania posiłków w odpowiedniej temperaturze.
9. Miejsce przeprowadzenia szkolenia: Branżowe Centrum Umiejętności Przemysłu Ceramicznego w Opocznie, ul. Kossaka 1A, 26-300 Opoczno.
10. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za faktycznie wydaną liczbę posiłków.
11. Dania obiadowe na szkolenia dostarczone będą ciepłe w jednorazowych pojemnikach wraz
z kompletem jednorazowych sztućców oraz serwetką.
12. Wykonawca w zakresie obsługi technicznej zobowiązany jest do: transportu, dostarczenia potraw oraz serwisu kawowego w miejsce realizacji cateringu, odbioru i wywozu pozostałego jedzenia po obiedzie.
13. W razie stwierdzenia wad w realizacji usługi, Zamawiający niezwłocznie poinformuje o ich zaistnieniu Wykonawcę; Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia, jednak nie później niż w ciągu 30 min.
14. Przestrzeganie zasady równości szans i niedyskryminacji, w tym dostępności dla osób z niepełnosprawnościami oraz zasady równości szans kobiet i mężczyzn w ramach funduszy unijnych na lata 2021-2027.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55330000-2 - Usługi kawiarniane
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Część II
Usługa cateringowa, obejmująca przygotowanie, dostarczenie oraz podanie posiłków podczas szkoleń organizowanych w Branżowym Centrum Umiejętności Przemysłu Ceramicznego
w Opocznie.
1.1. kryteria przyjęte do oceny ofert:
a) „cena” C - 60% - maksymalna liczba pkt. do otrzymania 60 wg poniższego wzoru.
łączna najniższa cena brutto spośród badanych ofert (za dwa kursy)
„C” : ------------------------------------------------------------------------------------------x 60 % x 100 = liczba punktów
łączna cena brutto badanej oferty (za dwa kursy)
- obliczenia będą dokonywane do dwóch miejsc po przecinku
b) „doświadczenie osoby przygotowującej posiłki kucharz/kucharka” D - 40% – maksymalna liczba pkt. do otrzymania 40, które zostaną przyznane, na podstawie złożonego przez Wykonawcę oświadczenia zawartego w formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 1 do SWZ.
Przyznana zostanie następująca ilość punktów za w/w kryterium:
- doświadczenie - powyżej 3 lat - 40 pkt
- doświadczenie - powyżej 1 roku do 3 lat - 20 pkt
- doświadczenie - do 1 roku – 0 pkt
Uwaga!
Brak zaznaczenia lub zaznaczenie więcej niż jednej pozycji w formularzu ofertowym będzie skutkowało odrzuceniem oferty.
1.2. Łączna oceny oferty w Części II
P = C + D
P – łączna liczba punktów
C – ilość punktów przyznanych Wykonawcy dla kryterium „Cena”
D – ilość punktów przyznanych Wykonawcy dla kryterium „Doświadczenie osoby przygotowującej posiłki kucharz/kucharka”
Zamawiający zastosuje zaokrąglenie każdego wyniku do dwóch miejsc po przecinku.
2. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.
3. Oceny dokonywać będą członkowie Komisji przetargowej, stosując zasadę, iż oferta nieodrzucona zawierająca łącznie najwyższą ilość punktów w w/w kryteriach jest ofertą najkorzystniejszą. Zamawiający przyjmie do porównania ofert ceny brutto.
4. Wyboru najkorzystniejszej oferty dokona Starosta Opoczyński, zatwierdzając propozycję Komisji przetargowej.
5. Jeżeli nie można wybrać najkorzystniejszej oferty z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny lub kosztu i innych kryteriów oceny ofert, zamawiający wybiera spośród tych ofert ofertę, która otrzymała najwyższą ocenę w kryterium o najwyższej wadze.
5.1. Jeżeli oferty otrzymały taką samą ocenę w kryterium o najwyższej wadze, Zamawiający wybiera ofertę z najniższą ceną lub najniższym kosztem.
5.2. Jeżeli nie można dokonać wyboru oferty w sposób, o którym mowa w pkt. 5.1, Zamawiający wzywa Wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez Zamawiającego ofert dodatkowych zawierających nową cenę lub koszt. Wykonawcy, składając oferty dodatkowe, nie mogą oferować cen lub kosztów wyższych niż zaoferowane w uprzednio złożonych przez nich ofertach.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia
4.3.5.) Nazwa kryterium: doświadczenie osoby przygotowującej posiłki kucharz/kucharka
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1.1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym
Zamawiający nie określa żadnych wymagań co do potwierdzenia spełniania tego warunku.
1.2.uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
UWAGA:
W przypadku składania oferty wspólnej ww. warunki uważa się za spełnione, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada ww. uprawnienia do prowadzenia działalności i zrealizuje usługi, do których uprawnienia te są wymagane.
1.3.sytuacji ekonomicznej lub finansowej
Zamawiający nie określa żadnych wymagań co do potwierdzenia spełniania tego warunku.
1.4. zdolności technicznej lub zawodowej
Zamawiający nie określa żadnych wymagań co do potwierdzenia spełniania tego warunku.
2. Sposób wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu wskazano w rozdziale IX SWZ.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Oświadczenie o braku podstaw wykluczenia wg załącznika nr 2 do SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - wg załącznika nr 3 do SWZ
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Formularz ofertowy - wg załącznika nr 1 do SWZ2. Pełnomocnictwo - jeżeli dotyczy
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy składający ofertę wspólną ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu lub do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy. Do oferty należy załączyć oryginał pełnomocnictwa lub kopię poświadczoną za zgodność z oryginałem przez notariusza.2. Zaleca się, aby Pełnomocnikiem był jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
3. Dokument pełnomocnictwa musi być podpisany przez wszystkich Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia i wskazywać zakres/czynności pełnomocnictwa. Podpisy muszą być złożone przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli wymienione we właściwym rejestrze lub ewidencji działalności gospodarczej.
4. Dokument pełnomocnictwa musi być podpisany w formie elektronicznej (do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy) lub postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym (do reprezentowania w postępowaniu). Dopuszcza się także złożenie elektronicznej kopii (skanu) pełnomocnictwa sporządzonego uprzednio w formie pisemnej, w formie elektronicznego poświadczenia sporządzonego stosownie do art. 97 § 2 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. - Prawo o notariacie, które to poświadczenie notariusz opatruje kwalifikowanym podpisem elektronicznym, bądź też poprzez opatrzenie skanu pełnomocnictwa sporządzonego uprzednio w formie pisemnej kwalifikowanym podpisem, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym mocodawcy. Elektroniczna kopia pełnomocnictwa nie może być uwierzytelniona przez upełnomocnionego.
5. Pełnomocnik pozostaje w kontakcie z Zamawiającym, w toku postępowania zwraca się do Zamawiającego z wszelkimi sprawami i do niego Zamawiający kieruje informacje, korespondencję itp.
6. Wspólnicy spółki cywilnej/uczestnicy konsorcjum są traktowani jak Wykonawcy składający ofertę wspólną.
7. Przed podpisaniem umowy (w przypadku wyboru oferty wspólnej jako najkorzystniejszej) Wykonawcy składający ofertę wspólną mają obowiązek na żądanie przedstawić Zamawiającemu umowę konsorcjum/umowę spółki cywilnej.
8. Oświadczenia, o których mowa w ust. 1 Rozdziału IX SWZ, składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie (wg załącznika nr 2 i 3 do SWZ). Dokumenty te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia w zakresie, w którym każdy
z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw wykluczenia.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Projekt umów - załącznik nr 5 i 5a do SWZ § 67.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-11-12 12:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem platformy e-Zamowienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-11-12 12:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-12-11
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
1. Zamawiający dopuszcza składania ofert częściowych.2. Ofertę można składać na wszystkie części zamówienia.
3. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych.
4. Zamawiający nie przewiduje wymagań wskazanych w art. 96 ust. 2 pkt 2 ustawy Pzp.
5. Zamawiający nie przewiduje zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 i 8 ustawy Pzp.
6. Zamawiający nie wymaga przeprowadzenia przez Wykonawcę wizji lokalnej lub sprawdzenia przez niego dokumentów niezbędnych do realizacji zamówienia, o których mowa w art. 131 ust. 2 ustawy Pzp.
7. Zamawiający nie przewiduje rozliczenia między Zamawiającym a Wykonawcą w walutach obcych.
8. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu.
9. Zamawiający nie wymaga obowiązku osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych zadań zgodnie z art. 60 i art. 121 ustawy Pzp.
10. Zamawiający nie zastrzega możliwości ubiegania się o udzielenie zamówienia wyłącznie przez Wykonawców, o których mowa w art. 94 Pzp.
11. Zamawiający nie przewiduje zawarcia umowy ramowej.
12. Zamawiający nie przewiduje wyboru najkorzystniejszej oferty z zastosowaniem aukcji elektronicznej.
13. Zamawiający nie przewiduje złożenia oferty w postaci katalogów elektronicznych.
14. Zgodnie z ustawą z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu prowadzonego na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych wyklucza się:
14.1. wykonawcę oraz uczestnika konkursu wymienionego w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisanego na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego;
14.2. wykonawcę oraz uczestnika konkursu, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (Dz. U. z 2025 r. poz. 644) jest osoba wymieniona w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisana na listę lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od dnia 24 lutego 2022 r., o ile została wpisana na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego;
14.3. wykonawcę oraz uczestnika konkursu, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2023 r. poz. 120 ze zm.) jest podmiot wymieniony w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisany na listę lub będący taką jednostką dominującą od dnia 24 lutego 2022 r., o ile został wpisany na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego;