BZP: Zapewnienie wyżywienia dla uczestników kursów, szkoleń oraz członków Rady BCU w ramach projektu „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie CUKIERNICTWO w Powiecie Wieluńskim”
06.11.2025
2025/BZP 00520429/01
Powiat Wieluński
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Zapewnienie wyżywienia dla uczestników kursów, szkoleń oraz członków Rady BCU w ramach projektu „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie CUKIERNICTWO w Powiecie Wieluńskim”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Powiat Wieluński
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 730934803
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Pl. Kazimierza Wielkiego, 2
1.5.2.) Miejscowość: Wieluń
1.5.3.) Kod pocztowy: 98-300
1.5.4.) Województwo: łódzkie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL714 - Sieradzki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zam_pub@powiat.wielun.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.powiat.wielun.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zapewnienie wyżywienia dla uczestników kursów, szkoleń oraz członków Rady BCU w ramach projektu „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie CUKIERNICTWO w Powiecie Wieluńskim”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-74b85819-e582-45c4-ba98-6742d8c3b4fc
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00520429
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-06
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00062103/17/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.5 Zapewnienie noclegów i wyżywienia dla uczestników kursów, szkoleń oraz członków Rady BCU oraz organizacja posiłków gotowych podczas dni otwartych oraz wydarzeń branżowych
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.15.) Nazwa projektu lub programu
Krajowy Plan Odbudowy. Przedsięwzięcie objęte jest wsparciem z planu rozwojowego dotyczącego realizacji przedsięwzięcia w ramach konkursu pt. Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności (BCU), realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej (CoVes) - Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie „CUKIERNICTWO” w Powiecie Wieluńskim
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-74b85819-e582-45c4-ba98-6742d8c3b4fc3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się
przy użyciu następujących środków komunikacji elektronicznej: platformy e-Zamówienia udostępnianej przez Urząd Zamówień
Publicznych pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl/ oraz poczty elektronicznej Zamawiającego: zam_pub@powiat.wielun.pl
bcu@powiat.wielun.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Przeglądanie i pobieranie publicznej
treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
2. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści
zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa
Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych.
3. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i
oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu opisane zostały w Instrukcji interaktywnej korzystania z platformy
ezamówienia
pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl/pl/instrukcje/.
4. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie
postępowania w zakładce „Komunikacja”.
5. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy
plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
6. Składanie ofert/wniosków/prac konkursowych dostępne jest tylko dla użytkowników będących Wykonawcami, posiadającymi
uprawnienie do składania ofert/wniosków/prac konkursowych. W celu złożenia oferty należy przejść do szczegółów postępowania,
wybrać zakładkę oferty/wnioski, następnie przycisk złóż ofertę.
7. Ofertę należy złożyć na właściwym formularzu (aktualnym formularzu ofertowym pobranym z platformy do tego postępowania) –
jeśli formularz będzie nieprawidłowy system poinformuje o tym w trakcie składania oferty.
8. W celu pobrania wzorców formularza (ofertowego, wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub konkursowego) oraz
pozostałych dokumentów postępowania należy przejść do szczegółów postępowania.
9. Funkcjonalność wypełnienia formularza dostępna jest tylko dla użytkowników będących Wykonawcami posiadającymi uprawnienie
do przygotowania ofert/wniosków/prac konkursowych.
10. Ofertę należy złożyć przed terminem składania ofert – oferta złożona po terminie nie zostanie przyjęta.
11. Formularz ofertowy i załączniki należy podpisać cyfrowo. Dokumenty można podpisać podpisem kwalifikowanym, profilem
zaufanym, podpisem osobistym lub pieczęcią elektroniczną. Wypełniony formularz oferty należy podpisać podpisem wewnętrznym.
Załączniki można podpisać podpisem zewnętrznym lub wewnętrznym. Dokumenty spakowane należy podpisać podpisem
zewnętrznym. Jeśli będzie brakowało podpisu system poinformuje o tym w trakcie składania dokumentów, zostaną one przyjęte
przez Platformę mimo braku podpisu.
12. Szczegółowa instrukcja dotycząca składania ofert dostępna jest pod adresem https://ezamowienia.gov.pl/pl/instrukcje/.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE
L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:
1) Administrator danych osobowych: Starostwo Powiatowe w Wieluniu reprezentowane przez Starostę Wieluńskiego, Plac
Kazimierza Wielkiego 2, 98-300 Wieluń, e-mail: starostwo@powiat.wielun.pl, tel. 43 843 42 80.
2) Inspektor ochrony danych: Sławomir Mazur – kontakt: numer telefonu: 727931623 lub adres e-mail: iod@powiat.wielun.pl.
3) Cele i podstawy przetwarzania danych osobowych: Pani/Pana dane niezbędne do udziału w postępowaniu będą przetwarzane w celu związanym z realizacją postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na podstawie ustawy Prawo zamówień publicznych
oraz działanie przez administratora w interesie publicznym [PZP], zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c, e RODO.
4) Odbiorcy danych osobowych: Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane podmiotom uprawnionym do ich otrzymywania
na podstawie przepisów prawa lub umowy, w tym: podwykonawcom, firmom zapewniającym niszczenie dokumentów i nośników
danych, biurom obsługi prawnej, itp. Ze względu na jawność postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, odbiorcami
Pani/Pana danych osobowych mogą być wszystkie zainteresowane osoby lub podmioty. Ograniczenie dostępu do danych może
wystąpić jedynie w szczególnych przypadkach, jeśli jest to uzasadnione ochroną prywatności, interesem publicznym lub informacja
stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa.
5) Przekazywanie danych do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych: W związku z jawnością postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego Pani/a dane mogą być także przekazywane do państw trzecich.
6) Okres przechowywania danych osobowych: Podane przez Panią/a dane będą przechowywane przez okres 4 lat od dnia
zakończenia postępowania. Jeżeli okres obowiązywania umowy w sprawie zamówienia publicznego przekroczy 4 lata, administrator
przechowuje dane przez cały okres obowiązywania tej umowy.
7) Zakres przysługujących uprawnień: Posiada Pani/Pan prawo żądania dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania,
sprzeciwu na dalsze przetwarzanie, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych. Administrator informuje,
że przepisy PZP ograniczają prawo do skorzystania: ze sprostowania lub uzupełnienia danych (art. 16 RODO), jeżeli zrealizowanie
tego prawa mogłoby skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia lub zmianą postanowień umowy w sprawie
zamówienia publicznego w zakresie niezgodnym z PZP; z ograniczenia przetwarzania (art. 18 RODO), które nie może zostać
zrealizowane do czasu zakończenia tego postępowania.
8) Informacje o prawie wniesienia skargi do organu nadzorczego: W razie powzięcia informacji o niezgodnym z prawem
przetwarzaniu danych osobowych, przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach
ochrony danych osobowych Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w Warszawie przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
9) Informacja o wymogu/dobrowolności podania danych: Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest wymagane przepisami
PZP do wzięcia udziału w postępowaniu.
10) Informacja o zautomatyzowanym podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu: Pani/a dane nie będą przetwarzane w sposób
zautomatyzowany i nie będą profilowane.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: IR.272.43.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie usługi cateringowej dla uczestników i uczestniczek wsparcia realizowanego w ramach projektu „Utworzenie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie CUKIERNICTWO w Powiecie Wieluńskim”
Planuje się, że w kursach/szkoleniach udział weźmie łącznie 240 osób w okresie realizacji zamówienia, przy czym jednorazowo od 6- 15 osób.
Zamawiający zaplanował maksymalnie 680 obiadów i 680 kolacji przez cały okres trwania umowy.
Wykonawca zobowiązany będzie do świadczenia usług w okresie od dnia podpisania umowy do 29 czerwca 2026 r. Zamawiający będzie zamawiał catering (przedstawiał dokładne terminy kursów/szkoleń maksymalnie na tydzień przed ich rozpoczęciem).
Zamawiający może zmienić ustalony wcześniej termin dostarczenia cateringu, pod warunkiem zgłoszenia tej zmiany Wykonawcy na 3 dni przed danym terminem i ustalenia wspólnie z Wykonawcą nowego terminu.
Przy przekazywaniu informacji, o których mowa w punkcie 4, Zamawiający określi liczbę osób korzystających z pełnego pakietu usług cateringowych. Dodatkowo w informacjach podana będzie liczba osób korzystających z posiłków specjalnych, o których mowa poniżej, jak również liczba osób z niepełnosprawnościami.
Wydarzenia, podczas których świadczone będą usługi cateringowe, odbywać się będą w godzinach od 9.00 do 20.00.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz sposób realizacji zawiera opis przedmiotu zamówienia stanowiący załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający informuje, iż przy realizacji przedmiotu zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości szacunkowe są wielkościami prognozowanymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. W przypadku gdy zakres usług będzie większy lub mniejszy niż określono w formularzu cenowym Zamawiającemu przysługuje prawo opcji do zmniejszenia lub zwiększenia przedmiotu zamówienia do wartości określonych w opisie przedmiotu zamówienia stanowiącego załącznik do swz.Warunki skorzystania z prawa opcji:
a) Skorzystanie z zamówienia opcjonalnego uzależnione będzie od bieżących potrzeb Zamawiającego jako uprawnienie, z którego może lecz nie musi skorzystać.
b) Zamawiający ma prawo skorzystania z prawa opcji w czasie trwania umowy.
c) Zamówienia realizowane w ramach prawa opcji są jednostronnym uprawnieniem Zamawiającego. Brak złożenia zamówienia objętego prawem opcji nie rodzi po stronie Wykonawcy żadnych roszczeń w stosunku do Zamawiającego.
d) Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zamówienia przewidzianego prawem opcji na warunkach opisanych w dokumentach zamówienia.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wymiaru zamówienia o maksymalnie 40 %, w szczególności w wyniku wprowadzonych zmian do umowy o dofinansowanie/ wniosku o dofinansowanie realizowanego projektu, rezygnacji uczestnika projektu z dalszego udziału w projekcie, jak również w sytuacjach, których Zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć, z zachowaniem procedury zmiany opisanej w zamówieniu.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia wymiaru zamówienia o 40 %, w szczególności w wyniku wprowadzonych zmian do umowy o dofinansowanie/ wniosku o dofinansowanie realizowanego projektu oraz w wyniku skierowania na daną formę wsparcia większej liczby uczestników projektu, z zachowaniem procedury zmiany opisanej w zamówieniu.
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca uwzględniał dodatkowe wymagania Zamawiającego zgłaszane podczas realizacji zamówienia, dotyczące indywidualnych potrzeb Uczestników Projektu i sposobu realizacji zamówienia.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-06-29
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: aspekty jakościowe
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy4.3.5.) Nazwa kryterium: realizacja zamówienia z zaangażowaniem osoby z niepełnosprawnością
4.3.6.) Waga: 20
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: nie dotyczy
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: nie dotyczy
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
nie dotyczy5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
nie dotyczySEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiająpełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia
publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w
Rozdziale IX ust. 1 SWZ, składa każdy z wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz
spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w
postępowaniu.
3. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców
wspólnie ubiegających się o zamówienie.