BZP: Usługi dostarczania posiłków do szkół
12.12.2025
2025/BZP 00597293/01
GMINA KĘPICE
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługi dostarczania posiłków do szkół
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania
1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINA KĘPICE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 770979826
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Niepodległości 6
1.5.2.) Miejscowość: Kępice
1.5.3.) Kod pocztowy: 77-230
1.5.4.) Województwo: pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL636 - Słupski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@kamilzbroja.eu
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.kepice.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
1.11.) Dane podmiotu, któremu zamawiający powierzył przeprowadzenie postępowania.
Podmiot 1
1.11.1.) Nazwa podmiotu prowadzącego postępowanie: PAR & PGD Sp. z o.o.
1.11.2.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 9581733328
Adres podmiotu prowadzącego postępowanie:
1.11.3.) Ulica: Nowosielecka
1.11.4.) Miejscowość: Warszawa
1.11.5.) Kod pocztowy: 00-446
1.11.6.) Województwo: mazowieckie
1.11.7.) Kraj: Polska
1.11.8.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.11.9.) Numer telefonu: 500205198
1.11.11.) Adres poczty elektronicznej: kancelaria@kamilzbroja.eu
1.11.12.) Adres strony internetowej: https://www.facebook.com/parpgd
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługi dostarczania posiłków do szkół
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-74931b3a-450e-48aa-8bb8-bc57b2ee0dac
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00597293
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-12
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-74931b3a-450e-48aa-8bb8-bc57b2ee0dac3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Portalu Dostępowego, który dostępny jest pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl oraz poczty elektronicznej.
2. Zamawiający wyznacza następujące osoby do kontaktu z Wykonawcami: Kamil Zbroja, tel.: 500205198 email: przetargi@kamilzbroja.eu.
3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na Portalu Dostępowym.
4. Wypełniony formularz oferty należy podpisać podpisem wewnętrznym. Załączniki można podpisać podpisem zewnętrznym lub wewnętrznym. Dokumenty spakowane należy podpisać podpisem zewnętrznym. Jeśli będzie brakowało podpisu system poinformuje o tym w trakcie składania dokumentów, zostaną one przyjęte przez Platformę mimo braku podpisu.
5. Przed złożeniem oferty formularz powinien zostać podpisany cyfrowo. Dokument można podpisać podpisem kwalifikowanym, profilem zaufanym, podpisem osobistym lub pieczęcią elektroniczną.
6. Zamawiający dopuszcza również możliwość składania dokumentów elektronicznych oraz sam może również komunikować się z Wykonawcami za pomocą poczty elektronicznej, email przetargi@kamilzbroja.eu.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: PGD/OPSKEPICE/010
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa w zakresie przygotowania i dowozu gorącego posiłku dla uczniów, dzieci nieobjętych obowiązkiem szkolnym oraz osób dorosłych skierowanych przez OPS w Kępicach do niżej wymienionych placówek:
- Szkoły Podstawowej z oddziałem przedszkolnym w Warcinie – ok. 17 osób
- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Barcinie - ok. 17 osób,
- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Biesowicach – ok. 6 osób,
- Zespołu Szkół z oddziałem przedszkolnym w Korzybiu – ok. 17 osób,
- Zespołu Szkół w Kępicach – ok. 65 osób.
2. Liczba dzieci kierowanych przez OPS może ulegać zmianom o +/-10% zakładanej ilości w okresach nie częstszych niż raz na kwartał.
3. Posiłki muszą posiadać wartość energetyczną zgodną z normą żywieniową tj. nie mniej niż 800 kcal , muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego (wg Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP), Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, oraz przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.
4. Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów, jak również stosowania produktów masłopodobnych, mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów np. gołąbki, pierogi, klopsy itp.
5. Posiłki powinny uwzględniać powszechnie uznane preferencje pokarmowe dzieci i winny być przygotowane z komponentów zakupionych przez Wykonawcę. Od poniedziałku do piątku posiłek składa się z dwóch dań tj.:
- I danie - zupa (nie mniej niż 200 ml) + chleb (50g),
- II danie - cztery razy w tygodniu danie mięsne lub rybne + kompot zawierające sztukę mięsa w sosie lub kotlet schabowy lub udziec z kurczaka lub kotlet z piersi drobiowej lub kotlet mielony lub pulpety lub schab pieczony lub filet rybny lub paluszki rybne ( min.150g) oraz dodatek w postaci ziemniaków, zamiennie ryż, kasza lub makaron (min. 150g), surówkę lub jarzyny gotowane (min. 100g), kompot lub napój(200 ml), jeden raz w tygodniu danie jarskie typu: naleśniki z serem lub konfiturą, kopytka w sosie, pierogi, pyzy, krokiety lub danie z makaronem itp. o minimalnej gramaturze 250 g + napój lub kompot (200 ml), jedną porcję owoców każdego dnia.
6. Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Zamawiający wymaga aby posiłki były przygotowane zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.
7. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
8. Próbki posiłków winny być przechowywane przez Wykonawcę przez 72 godz.
9. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie transportem spełniającym wymagania konieczne do zapewnienia właściwych warunków higienicznych i zdrowotnych, na własny koszt, w przenośnych termosach z utrzymaniem odpowiedniej temperatury posiłków. Wykonawca zobowiązuje się do załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków, oraz zadba o czystość termosów do transportu posiłków.
10. Szacunkowa liczba osób objętych dożywianiem to ok. 122 dziennie (liczba ta może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu o ok. 20%). W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.
11. Określona przez Zamawiającego liczba osób objętych posiłkiem jest wartością prognozowaną, ustaloną dla okresu obowiązywania umowy i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia.
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych, będzie leżało to w interesie Zamawiającego. W związku z tym Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
13. Wykonawca jest zobowiązany do przedłożenia Zamawiającemu w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach najpóźniej w czwartek na kolejny okres dekadowy do zatwierdzenia propozycji jadłospisu dekadowego obejmującego skład, gramaturę i kaloryczność poszczególnych dań. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmian w przedstawionym jadłospisie.
14. Posiłki winne być dostarczone do poszczególnych placówek wyłącznie w dni nauki szkolnej, najpóźniej do godz.12.30.
15. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie do 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania). Temperatura w chwili wydania posiłku powinna wynosić ok 75 stopni Celsjusza.
16. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorem szkoły lub wskazanym pracownikiem i kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej lub inną osobą upoważnioną w zakresie realizacji dożywiania (przyjmowanie zgłoszeń, rezygnacja z posiłków, itp.).
17. Wykonawca zapewnia talerze, sztućce lub naczynia jednorazowego użytku dla wszystkich wydawanych posiłków.
18. Dla zachowania bezpieczeństwa BHP wykorzystane naczynia i sztućce winny zostać usunięte z placówki niezwłocznie po zakończeniu posiłku.