BZP: Sukcesywne usługi cateringowe na potrzeby Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
11.08.2025
2025/BZP 00369425/01
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Sukcesywne usługi cateringowe na potrzeby Uniwersytetu Ekonomicznego
w Katowicach
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
1.3.) Oddział zamawiającego: Biuro Zamówień Publicznych
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000001548
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: 1 Maja 50
1.5.2.) Miejscowość: Katowice
1.5.3.) Kod pocztowy: 40-287
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22A - Katowicki
1.5.7.) Numer telefonu: (32) 2577499
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: bzp@ue.katowice.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ue.katowice.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - uczelnia publiczna
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywne usługi cateringowe na potrzeby Uniwersytetu Ekonomicznego
w Katowicach
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-4087c455-a5ee-477c-be5f-50a73b086972
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00369425
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-08-11
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00667359/05/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Sukcesywne usługi cateringowe na potrzeby Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://uekat.ezamawiajacy.pl3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://uekat.ezamawiajacy.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgody z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie oraz rozporządzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy.
2. Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przyjmuje się datę ich skutecznego wgrania na Platformę.
3. Do złożenia oferty za pośrednictwem Platformy konieczne jest posiadanie przez osobę upoważnioną do reprezentowania wykonawcy aktualnego kwalifikowanego podpisu elektronicznego, podpisu zaufanego lub podpisu osobistego zgodnie z art. 63 ust. 2 ustawy Pzp. Kwalifikowany podpis elektroniczny, podpis zaufany lub podpis osobisty nie jest zapewniany przez Platformę.
Uwaga:
Zgodnie z przepisami podpis osobisty jest to zaawansowany elektroniczny podpis wydawany wraz z dowodem osobistym. Podpisanie oferty własnoręcznym podpisem i niepodpisanie podpisem elektronicznym oferty poskutkuje odrzuceniem oferty.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Obowiązek informacyjny RODO znajduje się w Rozdziale XXIII SWZ.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Informacja o ograniczeniach stosowania RODO znajduje się w Rozdziale XXIII SWZ.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: BZP/020/13002/25
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Tak
4.1.14.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub etykiet w opisie przedmiotu zamówienia:
Zamawiający uwzględnił wymagania w zakresie dostępności dla osób niepełnosprawnych oraz projektowania z przeznaczeniem dla wszystkich użytkowników, zgodnie z art. 100 ust. 1 ustawy
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usługi cateringowej
w ramach wydarzeń organizowanych dla społeczności akademickiej oraz innych wydarzeń o podobnym charakterze odbywających się na terenie obiektów Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach.
2. Przez świadczenie sukcesywnych usług cateringowych zamawiający rozumie usługę przygotowywania, dostarczania do miejsca wydania i podawania gotowych posiłków i napojów z wykorzystaniem przez wykonawcę własnych urządzeń, sprzętu, naczyń, produktów w czasie wydarzeń organizowanych na terenie obiektów Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, w terminach i ilościach wskazanych przez zamawiającego.
3. Świadczenie usług cateringowych w ramach organizowanych przez zamawiającego wydarzeń będzie odbywało się sukcesywnie, w oparciu o odrębne zlecenia zamawiającego przesłane w formie elektronicznej.
4. Każde zlecenie będzie obejmować usługi cateringowe dla minimum 15 osób i maksymalnie 300 osób, w zależności od charakteru wydarzenia, którego dotyczy usługa cateringowa, co będzie każdorazowo określał zamawiający.
5. Zamawiający dopuszcza organizację nie więcej niż 2 spotkań połączonych ze świadczeniem usług cateringowych tego samego dnia.
6. Zamawiający udostępni pomieszczenia, w których będą odbywać się wydarzenia w terminie uzgodnionym z wykonawcą, jednak minimalnie 2 godziny przed rozpoczęciem wydarzenia. Zamawiający zapewni również dostęp do mediów tj. do prądu i wody.
7. W sytuacji zgłoszenia zapotrzebowania przez zamawiającego, wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia czystego, nieuszkodzonego wyposażenia niezbędnego do obsługi cateringowej tj.:
a. stołów bufetowych oraz stolików koktajlowych typu klepsydra (każdy stolik na maksimum 6 osób), pokrytych wyprasowanymi pokrowcami z jednobarwnego materiału elastycznego (typu stretch), obowiązkowo w różnych kolorach (np. zieleń, granat, róż, biel, czerń - kolor ustalony będzie każdorazowo w zleceniu);
b. krzeseł oraz stołów stabilnych, dostosowanych swoim wyglądem i rozmiarem do rodzaju wydarzenia. Stoły do konsumpcji zasiadanej muszą być nakryte estetycznymi i wyprasowanymi obrusami materiałowymi (kolor ustalony będzie każdorazowo w zleceniu). Obrusy powinny pokrywać całą powierzchnię stołów. Wykonawca nie może używać obrusów jednorazowych i cerat.
8. Klauzula zatrudnieniowa:
Zamawiający wymaga zatrudnienia przez wykonawcę koordynatora posiadającego odpowiednie doświadczenie w nadzorze nad realizacją usług cateringowych, zatrudnionego na podstawie umowy o pracę, w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy.
Do zakresu obowiązków koordynatora usługi cateringowej będzie należało
w szczególności:
a. bezpośredni kontakt z zamawiającym oraz pozostawanie do dyspozycji w trakcie realizacji i przebiegu usługi cateringu;
b. w miejscu realizacji wydarzenia sprawowanie nadzoru oraz zarządzanie zespołem (personelem) wykonawcy zaangażowanym w realizację usługi cateringu;
c. w miejscu realizacji wydarzenia bezpośrednie rozwiązywanie ewentualnych problemów organizacyjnych wykonawcy podczas realizacji usługi cateringu;
d. w miejscu realizacji wydarzenia kontrolowanie jakości i estetyki podawanych potraw;
e. w miejscu realizacji wydarzenia nadzorowanie stanu technicznego sprzętu i urządzeń gastronomicznych;
f. w miejscu realizacji wydarzenia dbanie o czystość i porządek podczas usługi cateringu;
g. w miejscu realizacji wydarzenia sprawowanie nadzoru nad obsługą sprzątającą.
Zamawiający wymaga obecności koordynatora w miejscu świadczenia usługi cateringu podczas każdego wydarzenia.
Uwaga:
Za niezapewnienie obecności koordynatora w miejscu świadczenia usługi cateringu podczas każdego wydarzenia zamawiający ma prawo do naliczenia wykonawcy kar umownych zgodnie z postanowieniami § 7 Projektowanych postanowień umowy stanowiących Formularz nr 5 do SWZ.
9. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia oraz opis sposobu wykonania zamówienia oraz obowiązki wykonawcy określają:
9.1. Projektowane postanowienia umowy zwane dalej ,,PPU’’ stanowiące Formularz nr 5 do SWZ.
9.2. Opis przedmiotu zamówienia zwany dalej: ,,OPZ’’ stanowiący Formularz
nr 6 do SWZ.
10. Podane przez zamawiającego w Formularzu nr 1 do SWZ ( Formularz oferty) ilości zestawów cateringowych służą jedynie do oceny i porównania ofert i oparte są na wielkościach szacowanych. Faktyczne ilości zestawów cateringowych będą wynikały z bieżących, rzeczywistych potrzeb zamawiającego.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: 1. Zamawiający zgodnie art. 214 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp przewiduje możliwość udzielenia wykonawcy, w okresie 2 lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego zamówień polegających na powtórzeniu podobnych usług do tych ujętych w zamówieniu podstawowym i zgodnych z jego przedmiotem tj. sukcesywnych usług cateringowych, o wartości całkowitej nie większej niż 100% wartości zamówienia podstawowego.
2. Udzielanie zamówień na usługi, o których mowa w ust. 1 następować będzie z uwzględnieniem następujących warunków:
1) ceny usług nie będą mogły być wyższe od tych podanych w kalkulacji ceny ofertowej, z zastrzeżeniem zasad waloryzacji i zamówienie zostanie udzielane z zachowaniem odpowiednio warunków określonych w niniejszej umowie
2) zamówienie będzie mogło być udzielone pod warunkiem, że Wykonawca należycie wykona zamówienie podstawowe, a Zamawiający będzie posiadał odpowiednie środki finansowe.
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty zamawiający stosować będzie następujące kryteria oceny ofert:
Cena brutto - 80 pkt
Koordynator z odpowiednim doświadczeniem - 20 pkt
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 80,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia4.3.5.) Nazwa kryterium: Koordynator z odpowiednim doświadczeniem
4.3.6.) Waga: 20,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunek udziału w postępowaniu, o którym mowa w art. 112 ust. 2 ustawy Pzp:1.1. Zdolność do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie określa warunku w powyższym zakresie.
1.2. Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej:
Zamawiający uzna spełnienie ww. warunku jeżeli, Wykonawca wykaże, że posiada aktualne zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej, udokumentowane decyzją organu inspekcji sanitarnej potwierdzające, że wykonawca objęty jest nadzorem sanitarnym i spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa procesu przygotowania posiłków oraz realizuje program i procedury z zakresu bezpieczeństwa żywności zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 08.2006 r. (Dz.U z 2023 r. poz. 1448).
Zmawiający oceni spełnianie powyższego warunku w oparciu o podmiotowe środki dowodowe, o których mowa w Rozdziale XVI SWZ.
1.3. Sytuacja ekonomiczna lub finansowa:
Zamawiający nie określa warunku w powyższym zakresie.
1.4. Zdolność techniczna lub zawodowa:
1.4.1. Zdolność techniczna:
Zamawiający uzna spełnienie ww. warunku jeżeli, Wykonawca wykaże, że:
w okresie ostatnich 3 lat (licząc wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert), a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał co najmniej 4 usługi cateringowe polegające na przygotowaniu, dostarczaniu i podaniu zestawów cateringowych podczas konwentów i/lub kongresów i/lub konferencji i/lub sympozjów i/lub seminariów i/lub szkoleń i/lub zjazdów i/lub eventów lub innych wydarzeń o podobnym charakterze świadczone jednorazowo dla grupy uczestników liczących minimum 200 osób dla każdej z wykazanych usług.
Zmawiający oceni spełnianie powyższego warunku w oparciu o podmiotowe środki dowodowe, o których mowa w Rozdziale XVI SWZ.
1.4.2. Zdolność zawodowa:
Zamawiający uzna spełnienie ww. warunku jeżeli, Wykonawca wykaże, że: skieruje do realizacji przedmiotowego zamówienia publicznego 1 osobę do koordynacji działań związanych z realizacją i obsługą usługi cateringowej podczas wydarzeń organizowanych dla społeczności akademickiej i innych wydarzeń o podobnym charakterze, posiadającą doświadczenie zdobyte w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, polegające
na pełnieniu funkcji koordynatora usługi cateringowej podczas co najmniej
4 konwentów i/lub kongresów i/lub konferencji i/lub sympozjów i/lub seminariów i/lub szkoleń i/lub zjazdów i/lub eventów lub innych wydarzeń o podobnym charakterze zrealizowanych dla co najmniej 200 uczestników dla każdego z wykazanych wydarzeń.
Zamawiający poprzez koordynatora rozumie osobę bezpośrednio odpowiedzialną za obsługę i koordynację usługi cateringowej, zarządzającą zespołem osób zaangażowanych w realizację usługi cateringu oraz sprawującą nadzór nad całością przebiegu usługi cateringu podczas wydarzenia.
Zmawiający oceni spełnianie powyższego warunku w oparciu o podmiotowe środki dowodowe, o których mowa w Rozdziale XVI SWZ.
2. Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy, może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Mając na uwadze zapewnienie odpowiedniego przebiegu postępowania, w tym właściwe przyznanie punktów w ramach pozacenowych kryteriów oceny ofert, o których mowa w Rozdziale XX pkt 1.2. SWZ oraz w celu wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu określonego przez zamawiającego w Rozdziale XV pkt 1.4.2. SWZ, zamawiający na podstawie art. 274 ust. 2 ustawy Pzp, wymaga złożenia wraz z Drukiem oferty (Formularz nr 1 do SWZ) poniżej wskazany podmiotowy środek dowodowy:
1.1. Wypełniony Formularz nr 3 do SWZ stanowiący wykaz osób (Koordynatora) skierowanego przez wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego wraz z informacjami na temat jego doświadczenia zdobytego w okresie ostatnich 3 lat, niezbędnego do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanego przez niego czynności.
Uwaga nr 1:
Okresy wyrażone w latach lub miesiącach, o których mowa w pkt 1.1. liczy się wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert.
Uwaga nr 2:
Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 226 ust.1 pkt 2c ustawy Pzp jeżeli wykonawca nie złoży wraz z Drukiem oferty (Formularz nr 1 do SWZ) dokumentu podmiotowego, o którym mowa powyżej w pkt 1.1. lub złożony dokument podmiotowy będzie niekompletny, lub będzie zwierał błędy.
2. Zgodnie z art. 274 ust. 1 ustawy Pzp, zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie wykonawcę, którego oferta została najwyższej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni aktualnych na dzień złożenia, następujących podmiotowych środków dowodowych:
2.1. W celu potwierdzenia spełniania warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w Rozdziale XV pkt 1.2. SWZ:
Zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej, udokumentowane decyzją organu inspekcji sanitarnej potwierdzające, że wykonawca objęty jest nadzorem sanitarnym i spełnia wymagania higieniczne i zdrowotne konieczne do zapewnienia bezpieczeństwa procesu przygotowania posiłków oraz realizuje program i procedury z zakresu bezpieczeństwa żywności zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 08.2006 r. (Dz.U z 2023 r. poz. 1448).
2.2. W celu potwierdzenia spełniania warunku udziału w postepowaniu, o którym mowa w Rozdziale XV pkt 1.4.1. SWZ:
wypełnionego Formularza nr 4 do SWZ stanowiącego wykaz usług wykonanych, w okresie ostatnich 3 lat, licząc wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy –
w tym okresie, wraz z podaniem przedmiotu, ilości osób, dat wykonania
i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są:
- referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane należycie, a jeżeli wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy;
Uwaga nr 1:
Okresy wyrażone w latach lub miesiącach, o których mowa w pkt 2.2. liczy się wstecz od dnia, w którym upływa termin składania ofert.
Uwaga nr 2:
Jeżeli wykonawca powołuje się na doświadczenie w realizacji usług wykonywanych wspólnie z innymi wykonawcami, należy wykazać usługę, w której wykonawca bezpośrednio uczestniczył.
3. Zamawiający nie wzywa do złożenia podmiotowych środków dowodowych, jeżeli może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych,
w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, o ile wykonawca wskazał w oświadczeniu, o którym mowa w art.125 ust.1 ustawy Pzp dane umożliwiające dostęp do tych środków.
4. Zamawiający może żądać od wykonawców wyjaśnień dotyczących złożonych podmiotowych środków dowodowych lub innych dokumentów lub oświadczeń składanych w postępowaniu.
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Oferta i dokumenty składane wraz z ofertą przez wykonawcę:Mając na uwadze zapewnienie odpowiedniego przebiegu postępowania, w tym właściwe przyznanie punktów w ramach pozacenowych kryteriów oceny ofert, o których mowa w Rozdziale XX pkt 1.2. SWZ, oraz w celu wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu określonego przez zamawiającego w Rozdziale XV pkt 1.4.2. SWZ, zamawiający na podstawie art. 274 ust. 2 ustawy Pzp wymaga złożenia wraz z ofertą wskazany poniżej podmiotowy środek dowodowy:
1.1. Dokumenty stanowiące ofertę:
a) Formularz oferty – Formularz nr 1 do SWZ;
b) Wykaz osób – Formularz nr 3 do SWZ – podmiotowy środek dowodowy.
Uwaga:
Zamawiający odrzuci ofertę na podstawie art. 226 ust.1 pkt 2c ustawy Pzp jeżeli wykonawca nie złoży wraz z ofertą wskazanego powyżej podmiotowego środka dowodowego lub złożony podmiotowy środek dowodowy będzie niekompletny lub będzie zawierał błędy.
1.2. Dokumenty składane wraz z ofertą:
a) Oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy, o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, zgodnie z Formularzem nr 2 do SWZ;
Oświadczenie to stanowi dowód potwierdzający brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu na dzień składania ofert, tymczasowo zastępujący wymagane przez zamawiającego podmiotowe środki dowodowe wskazane w Rozdziale XVI SWZ;
b) W przypadku polegania na zdolnościach technicznych lub zawodowych podmiotów udostępniających zasoby, wykonawca przedstawia wraz
z oświadczeniem, o którym mowa w pkt 1.2.a), także oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na jego zasoby - zgodnie z Formularzem nr 2a do SWZ – jeżeli dotyczy;
c) Zobowiązanie podmiotu udostępniającego wykonawcy zasoby do oddania do dyspozycji wykonawcy niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów (o ile wykonawca korzysta ze zdolności innych podmiotów na zasadach określonych w art. 118 ustawy Pzp) – Formularz 2b do SWZ – jeżeli dotyczy;
d) Oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust. 4 ustawy Pzp „(…)
z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni wykonawcy.”) - odnosi się do wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – zgodnie z Formularzem nr 2c do SWZ – jeżeli dotyczy;
e) Pełnomocnictwo ustanowione do reprezentowania wykonawcy/ów ubiegającego/cych się o udzielenie zamówienia publicznego – jeżeli dotyczy.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki.2. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, zobowiązani się złożyć wraz z ofertą stosowne pełnomocnictwo – zgodnie z pkt 16.2.e) Rozdz. IX SWZ – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/ pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki.
Uwaga: Pełnomocnictwo, o którym mowa powyżej może wynikać albo z dokumentu pod taką samą nazwą, albo z umowy wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
3. Oferta musi być podpisana w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkich wykonawców występujących wspólnie (przez każdego z wykonawców lub upoważnionego pełnomocnika).
4. W przypadku wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienie przez wykonawców oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp o składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenia te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w którym wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oraz brak podstaw wykluczenia - każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia nie może podlegać wykluczeniu z postępowania w oparciu o wskazane w SWZ podstawy wykluczenia. Powyższe oznacza, iż:
4.1. Oświadczenie w zakresie braku podstaw wykluczenia (Formularz nr 2 do SWZ) musi złożyć każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;
4.2. Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału (Formularz nr 2 do SWZ) składa podmiot, który w odniesieniu do danego warunku udziału w postępowaniu potwierdza jego spełnianie; dopuszcza się oświadczenie złożone łącznie, tj. podpisane przez wszystkie podmioty wspólnie składające ofertę lub przez pełnomocnika występującego w imieniu wszystkich podmiotów.
5. Warunek udziału w postępowaniu dotyczących uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej o którym mowa w pkt 1.2. Rozdziału XV SWZ jest spełniony, jeżeli co najmniej jeden z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje roboty budowlane, dostawy lub usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
6. W odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z wykonawców, którzy wykonają roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
7. Na potwierdzenie okoliczności, o których mowa powyżej w pkt 6 i pkt 7, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienie zobowiązani są dołączyć do oferty oświadczenie, oświadczenie, o którym mowa w art. 117 ust.4 ustawy Pzp (,,(…) z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonują poszczególni Wykonawcy’’) – Formularz nr 2c do SWZ.
8. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z podmiotem występującym jako pełnomocnik wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
9. Jeżeli oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia została wybrana jako najkorzystniejsza, zamawiający żąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego umowy regulującej współpracę tych wykonawców.
10. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, żaden z nich nie może podlegać wykluczeniu.
11. Zamawiający nie określa wymagań związanych z realizacją zamówienia w inny sposób niż w odniesieniu do pojedynczych wykonawców.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Z zastrzeżeniem innych postanowień niniejszej Umowy, zmiany postanowień Umowy wymagają formy pisemnego aneksu pod rygorem nieważności.2. Zmiana umowy dopuszczalna jest w szczególności w razie:
a. zmiany sposobu lub zakresu realizacji Umowy w związku z sytuacją epidemiczną w kraju;
b. zmiany Wykonawcy, któremu Zamawiający udzielił zamówienia, w przypadku, gdy ma zastąpić go nowy Wykonawca, w wyniku sukcesji, wstępując w prawa i obowiązki Wykonawcy, w następstwie przejęcia, połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji dziedziczenia lub nabycia dotychczasowego Wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, wobec nowego Wykonawcy, nie zachodzą podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian u, a także nie ma na celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp;
c. zmiany podwykonawcy (ów) lub powierzenia realizacji części zamówienia podwykonawcom na zasadach przewidzianych w § 10 Umowy;
d. w przypadkach wskazanych w art. 455 ustawy Pzp;
e. w przypadku wzrostu lub obniżenia stawki podatku VAT, jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszt wykonania Zamówienia. Zmiana taka może być wprowadzona w formie Aneksu do Umowy zwiększającego albo zmniejszającego odpowiednio wysokość wynagrodzenia Wykonawcy.
f. zmiany obowiązywania Umowy poprzez możliwość jej wydłużenia o maksymalnie o 3 miesiące w stosunku do terminu wskazanego w § 2 w przypadku wystąpienia przyczyn niezależnych od Zamawiającego lub braku wyczerpania maksymalnego wynagrodzenia brutto określonego w § 6 ust. 2.
3. Dopuszcza się zmianę wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy zgodnie z art. 439 ust. 2 ustawy Pzp, w przypadku zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia tj. wzrostu lub obniżenia względem cen jednostkowych. Nowe wynagrodzenie obowiązuje od dnia zawarcia Aneksu do Umowy, z zastrzeżeniem, że pierwsza waloryzacja może nastąpić nie wcześniej niż po upływie 6 miesięcy od dnia zawarcia Umowy. Strona wnioskująca o zmianę wynagrodzenia dokona wyliczenia zmian cen jednostkowych i różnic po waloryzacji. Zmiana liczona jest wyłącznie w stosunku do zakresu pozostającego do wykonania po upływie 6 miesięcy od dnia zawarcia Umowy i dotyczy świadczeń niewykonanych.
4. Strony dopuszczają waloryzację, jeżeli poziom zmiany cen materiałów lub kosztów przekroczy 10 % w stosunku do cen materiałów lub kosztów z miesiąca zawarcia Umowy ustalany w oparciu o wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, opublikowany w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w stosunku do miesiąca, w którym wnioskowana jest zmiana wynagrodzenia ;co oznacza ,że poziom zmiany będzie stanowił różnicę pomiędzy wskaźnikiem cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłoszonych w komunikacie Prezesa GUS z miesiąca zawarcia Umowy a wskaźnikiem określonym dla miesiąca , w którym wnioskowana jest zmiana wynagrodzenia
5. Maksymalną wartością zmiany ceny jednostkowej jaką dopuszcza Zamawiający, w efekcie zastosowania postanowień o zasadach wprowadzenia zmian wysokości wynagrodzenia, jest zmiana o maksymalnie 5 % w stosunku do ceny jednostkowej z chwili zawarcia aneksu.
6. Zmiana wynagrodzenia może być dokonana nie częściej niż jeden raz w trakcie trwania umowy
7. W przypadku zmiany wysokości wynagrodzenia w oparciu o ust. 3 Wykonawca dokona odpowiedniej zmiany wynagrodzenia przysługującego podwykonawcom, o ile umowy z nimi zawarte przekraczają okres 6 miesięcy.
8. Zmiany do umowy może inicjować Wykonawca lub Zamawiający składając pisemny wniosek do drugiej strony.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-08-19 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://uekat.ezamawiajacy.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-08-19 10:05
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-09-17
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
I. Uzupełnienie do Sekcji IV pkt 4.2.10) Ogłoszenia:1. Wykonawca zobowiązany jest do wykonywania sukcesywnych usług cateringowych w terminie 12 miesięcy od dnia podpisania umowy lub do wyczerpania maksymalnej kwoty, zamówienia o której mowa w § 6 ust. 2 Projektowanych postanowień umowy stanowiących Formularz nr 5 do SWZ, w zależności od tego, które z tych zdarzeń nastąpi wcześniej.
2. Zamawiający przewiduje świadczenie usług cateringowych 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00. W wyjątkowych przypadkach godziny wydarzeń mogą być wydłużone, o czym zamawiający powiadomi wykonawcę najpóźniej na dzień przed wydarzeniem. Orientacyjne terminy planowanych wydarzeń podczas których będą realizowane usługi cateringowe zostały opisane w Formularzu nr 6 do SWZ.
Uwaga:
Zamawiający podaje w opisie przedmiotu zamówienia orientacyjny harmonogram wydarzeń. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w zakresie terminów poszczególnych wydarzeń, liczby uczestników. Ostateczne terminy realizacji usług cateringowych oraz faktyczne ilości zestawów cateringowych będą wynikały z bieżących, rzeczywistych potrzeb zamawiającego i nie spowodują przekroczenia maksymalnego wynagrodzenia określonego w § 6 ust. 2 Projektowanych postanowień umowy stanowiących Formularz nr 5 do SWZ.
3. Wszystkie usługi cateringowe będą wykonywane na terenie obiektów zamawiającego zlokalizowanych w Katowicach.
Uwaga nr 1 :
W kalkulacji ceny ofertowej w Formularzu nr 1 do SWZ określone ilości zestawów cateringowych są orientacyjne (szacunkowe) i zostały podane w celu uzyskania wspólnej podstawy do sporządzenia ofert przez wykonawców jak również na potrzeby porównania złożonych ofert. Wykonawcy będzie przysługiwało wynagrodzenie z tytułu prawidłowego wykonania przedmiotu zamówienia odpowiadające sumie iloczynów liczby dostarczonych zestawów i ich cen jednostkowych wskazanych przez wykonawcę w Formularzu nr 1 do SWZ.
Uwaga nr 2:
W okresie obowiązywania umowy wykonawca ma obowiązek posiadać ważną polisę ubezpieczeniową od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia w tym OC produktu, zatrucia pokarmowe i przeniesienie chorób zakaźnych. Suma gwarancyjna na kwotę nie mniejszą niż 1 000 000 złotych (słownie: jeden milion złotych) na jedno i wszystkie zdarzenia w okresie ubezpieczenia. Dopuszczalna franszyza redukcyjna/udział własny nie większe niż 500 złotych (słownie: pięćset złotych) dla szkód rzeczowych, a brak franszyz/udziały własne dla szkód osobowych. Szczegółowy opis wymagań dotyczących ubezpieczenia został określony w §9 Projektowanych postanowień umowy stanowiących Formularz nr 5 do SWZ.