BZP: Świadczenie usług cateringowych, polegających na przygotowaniu i dostawie posiłków profilaktycznych dla pracowników Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.
01.09.2025
2025/BZP 00399754/01
Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usług cateringowych, polegających na przygotowaniu i dostawie posiłków profilaktycznych dla pracowników Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000276015
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Więźniów Oświęcimia 20
1.5.2.) Miejscowość: Oświęcim
1.5.3.) Kod pocztowy: 32-600
1.5.4.) Województwo: małopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL21A - Oświęcimski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@auschwitz.org
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.auschwitz.org/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - państwowe i samorządowe instytucje kultury
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Rekreacja, kultura i religia
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usług cateringowych, polegających na przygotowaniu i dostawie posiłków profilaktycznych dla pracowników Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-af7fa1bb-fc29-446b-8a63-9a26fb54d453
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00399754
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-09-01
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00115223/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Posiłki profilaktyczne
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-af7fa1bb-fc29-446b-8a63-9a26fb54d4533.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Komunikacja między Zamawiającym, a Wykonawcami odbywać się będzie przy użyciu platformy e-Zamówienia: https://ezamowienia.gov.pl/pl/
Wyłącznie, i tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację Wykonawców i Zamawiającego za pośrednictwem platformy e-Zamówienia, Zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na adres e-mail: przetargi@auschwitz.org (nie dotyczy składania ofert w postępowaniu).
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca, przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia, akceptuje te wymagania oraz warunki korzystania z ww. platformy.
a) Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem platformy e-Zamówienia wynosi 150MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
b) Za datę przekazania oferty przyjmuje się datę jej złożenia na platformie e-Zamówienia. Za datę przekazania wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub cyfrowych odwzorowań dokumentów w postaci papierowej (elektronicznych kopii dokumentów stworzonych w postaci papierowej) oraz innych informacji przyjmuje się datę złożenia/wysłania ich na platformie e-Zamówienia albo w szczególnie uzasadnionych przypadkach, o których mowa w pkt. 1 ich przekazania na adres poczty elektronicznej Zamawiającego.
c) Ogólne zasady korzystania z platformy e-Zamówienia:
Zamawiający określa niezbędne wymagania sprzętowo-aplikacyjne umożliwiające pracę na Platformie e-Zamówienia, tj.:
- stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512 kb/s;
- Komputer PC: Parametry minimum: Intel Core2 Duo, 2 GB RAM, HDD; Zainstalowany jedne z poniższych systemów operacyjnych: MS Windows 7 lub nowszy OSX/Mac OS 10.10, Ubuntu 14.04; Zainstalowana jedna z poniższych przeglądarek: Chrome 66.0 lub nowsza, Firefox 59.0 lub nowszy, Safari 11.1 lub nowsza, Edge 14.0 i nowsze,
- Tablet/Telefon: Parametry minimum: 4 rdzenie procesora, 2GB RAM, Android 6.0 Marshmallow, iOS; Przeglądarka Chrome 61 lub nowa.
- Dla skorzystania z pełnej funkcjonalności może być konieczne włączenie w przeglądarce obsługi protokołu bezpiecznej transmisji danych SSL, obsługi Java Script, oraz cookies;
- Zamawiający określa dopuszczalne formaty przesyłanych danych, tj.: plików o wielkości do 150 MB w txt, rtf, pdf ,xps, odt, ods, odp, doc, xls, docx, xlsx, csv, jpg, jpeg, tif, png, svg, zip, tar, gz, gzip, 7z, XAdES, CAdES, PAdES. Zamawiający zaleca pliki w pdf.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 36
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiot zamówienia obejmuje:
1.1. Przygotowanie przez Wykonawcę posiłków profilaktycznych:
a) Posiłki powinny spełniać wymagania określone w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, (Dz. U. 1996 nr 60 poz. 279), tj. powinny zawierać ok. 50% - 55% węglowodanów, 30% - 35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal.
b) Zamawiający wymaga dostarczenia w sposób zabezpieczający przed utratą temperatury, świeżo przygotowanych gorących dań gotowych do spożycia, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednorazowych PP 5 wraz z kompletem sztućców jednorazowych i z papierowymi serwetkami.
c) Posiłki powinny być wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i walorów smakowych i estetyki, przygotowane w sposób tradycyjny, o minimalnej masie netto 500 g oraz minimalnej wkładce mięsnej 100 g. Wszystkie dostarczone posiłki powinny pochodzić z jednej partii przygotowanego przedmiotu umowy, tj. posiłki powinny być przygotowane w sposób jednolity przez Wykonawcę, w tym samym czasie i z tych samych jakościowo produktów, dla każdej z przewidzianych dostaw, o których mowa w ppkt. 1.2./f).
d) Posiłki profilaktyczne powinny mieć formę posiłku gorącego, być różnorodne oraz urozmaicone pod względem kulinarnym, a posiłki nie powinny się powtarzać co najmniej w ciągu 10 dni. Wykaz posiłków profilaktycznych zawiera załącznik nr 1 do SWZ.
e) Posiłki profilaktyczne nie mogą zawierać substancji konserwujących oraz mięsa oddzielonego mechanicznie.
f) Wykonawca w ramach umowy zagwarantuje również dostarczenie posiłków wegetariańskich w przypadku zgłoszenia takiej potrzeby przez Zamawiającego.
1.2. Dostawę posiłków profilaktycznych Zamawiającemu:
a) Szacowana maksymalna ilość posiłków objętych zamówieniem w okresie trwania umowy wynosi 6720 sztuk. Podane zapotrzebowanie jest orientacyjne i może ulec zmianie w okresie obowiązywania realizacji zamówienia. Ostateczna ilość posiłków będzie wynikała z bieżących potrzeb Zamawiającego. Wykonawcy nie przysługuje prawo do roszczeń w związku z niezrealizowaną częścią szacowanego zamówienia.
b) Zamawiający przewiduje dostawę w ilości do 58 posiłków profilaktycznych dziennie, siedem dni w tygodniu, w tym w dni świąteczne, w zależności od potrzeb Zamawiającego.
c) Zamawiający zastrzega sobie możliwość niezłożenia zamówienia w danym dniu.
d) Zamawiający zastrzega sobie możliwość złożenia zamówienia na większą ilość posiłków profilaktycznych, niż 58 szt. w danym dniu [w ramach maksymalnej ilości posiłków, o której mowa w ppkt.1.2. a) ], o tym fakcie Zamawiający poinformuje Wykonawcę z co najmniej dwu dniowym wyprzedzeniem.
e) Dostawa posiłków profilaktycznych odbywać będzie się do siedziby Zamawiającego, na koszt i ryzyko Wykonawcy, pod n/w adresy:
ul. Więźniów Oświęcimia 20, 32-600 Oświęcim,
ul. Stanisławy Leszczyńskiej 11, 32-600 Oświęcim,
ul. Ofiar Faszyzmu 12, 32-600 Brzezinka.
f) Zamawiający przewiduje dwukrotną dostawę posiłków przez Wykonawcę w ciągu dnia, tj.:
w godz. 9:30–10:00 po wcześniejszym, telefonicznym ustaleniu z Zamawiającym ilości posiłków oraz kolejności ich dostaw pod wskazane w ppkt.1.2./ e) adresy,
w godz. 19:30-20:00 – 6 posiłków pod adres, o którym mowa w ppkt. e) tiret pierwszy.
Godziny dostawy w poszczególnych dniach mogą ulec zmianie w zależności od potrzeb Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do rezygnacji z w/w dostawy/dostaw.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 5 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego udział mogą brać Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w zakresie:1. sytuacji finansowej; Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada środki finansowe lub zdolność kredytową w wysokości 50.000,00 zł.
2. zdolności technicznej lub zawodowej; Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje z należytą starannością co najmniej jedną usługę cateringową o wartości nie mniejszej, niż 50.000,00 zł brutto.
3. posiadanych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej; Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej wydane w drodze decyzji administracyjnej, przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na podstawie ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej z dnia 14 marca 1985 r. ( t.j. Dz.U. 2024 poz. 416 z dnia 20.03.2024 r.), zatwierdzającej prowadzenie działalności gastronomicznej w zakresie przygotowywania gotowych posiłków w oparciu o surowce, półprodukty, oraz zatwierdzającej prowadzenie działalności cateringowej, w tym przewóz posiłków / dań gotowych własnym transportem .
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia podmiotowych środków dowodowych w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu tj. :
1.1. Wykazu usług , o których mowa w Dziale VI pkt 6 ppkt 6.2., w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie wykonał, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonuje z należytą starannością co najmniej jedną usługę cateringową o wartości nie mniejszej, niż 50.000,00 zł brutto, z załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługa została wykonana, a jeżeli wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest wstanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie Wykonawcy.
Wzór wykazu usług stanowi Załącznik nr 6 do SWZ.
1.2. Informacji banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową Wykonawcy, w okresie nie wcześniejszym, niż 3 miesiące przed jej złożeniem. Jeżeli z uzasadnionej przyczyny Wykonawca nie może złożyć wymaganej przez Zamawiającego informacji, Wykonawca składa inny podmiotowy środek dowodowy, który w wystarczający sposób potwierdzi spełnianie opisanego przez Zamawiającego warunku udziału w postępowaniu dotyczącego jego sytuacji finansowej.
1.3. Decyzji/zaświadczenia właściwego Państwowego Inspektoratu Sanitarnego dotyczącej zatwierdzenia firmy Wykonawcy do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie przygotowywania gotowych posiłków w oparciu o surowce, półprodukty, oraz zatwierdzającej prowadzenie działalności cateringowej, w tym przewóz posiłków/ dań gotowych własnym transportem.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak
6.4.1) Informacje dotyczące wadium:
1. Wykonawca przystępujący do niniejszego postępowania jest zobowiązany wnieść wadium o wartości 1 600,00 zł (słownie: tysiąc sześćset złotych) na czas związania ofertą.2. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert i utrzymuje nieprzerwanie do dnia upływu terminu związania ofertą, z wyjątkiem przypadków, o których mowa w art. 98 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2 Ustawy PZP.
3. Wadium może być wnoszone w jednej lub kilku następujących formach:
3.1. Pieniądzu,
3.2. Gwarancjach bankowych,
3.3. Gwarancjach ubezpieczeniowych,
3.4. Poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
4. W przypadku wniesienia wadium w formach określonych powyżej w ppkt 3.2.- 3.4., dokument winien być wystawiony na Państwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu, ul. Więźniów Oświęcimia 20, 32-600 Oświęcim.
5. Wadium w formie pieniężnej wpłaca się przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego: Bank Gospodarstwa Krajowego, Swift: GOSKPLPW, Konto PL 80 1130 1150 0012 1268 9790 0005
6. Wnosząc wadium Wykonawca winien powołać się na nazwę niniejszego postępowania oraz nr nadany postępowaniu przez Zamawiającego.
7. Wadium w formie niepieniężnej:
7.1. Wykonawca przekazuje Zamawiającemu oryginał gwarancji lub poręczenia, w postaci elektronicznej.
7.2. Treść dokumentu wadium winna zawierać nazwę niniejszego postępowania oraz nr nadany postępowaniu przez Zamawiającego.
7.3. Udzielona gwarancja:
7.3.1. musi być gwarancją samoistną, nieodwołalną, bezwarunkową i płatną na pierwsze żądanie, bez konieczności przedkładania jakichkolwiek dodatkowych dokumentów,
7.3.2. musi obejmować odpowiedzialność za wszystkie przypadki powodujące utratę wadium przez Wykonawcę określone w Ustawie PZP,
7.3.3. z jej treści powinno jednoznacznie wynikać zobowiązanie gwaranta do zapłaty Zamawiającemu całej kwoty wadium,
7.3.4. treść gwarancji nie może zawierać klauzuli zwalniającej gwaranta od odpowiedzialności wskutek zwrotu dokumentu gwarancji,
7.3.5. w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (art. 58 Ustawy PZP), Zamawiający wymaga, aby poręczenie lub gwarancja obejmowała swą treścią wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (tj. zobowiązanych z tytułu poręczenia lub gwarancji) lub aby z jej treści wynikało, że zabezpiecza ofertę Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (np. konsorcjum).