BZP: Świadczenie usługi przygotowywania i wydawania na wynos gorących posiłków podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chorzowie w 2026 r.
15.09.2025
2025/BZP 00423398/01
Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzowie
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usługi przygotowywania i wydawania na wynos gorących posiłków podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chorzowie w 2026 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzowie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003447902
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Racławicka 19
1.5.2.) Miejscowość: Chorzów
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-506
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22A - Katowicki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ops@opschorzow.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://ops.bip.chorzow.eu
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usługi przygotowywania i wydawania na wynos gorących posiłków podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chorzowie w 2026 r.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-b90d0d8f-6f03-438a-a912-79f6de1afb20
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00423398
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-09-15
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00043797/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.4 Przygotowanie i dostarczanie posiłków w 2026 r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-b90d0d8f-6f03-438a-a912-79f6de1afb203.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/tenders/ocds-148610-b90d0d8f-6f03-438a-a912-79f6de1afb20
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Ofertę składa się, pod rygorem
nieważności, wyłącznie poprzez Platformę przetargową, zgodnie z wyborem Wykonawcy:
- w formie elektronicznej (oznacza to postać elektroniczną opatrzoną kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub
- w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub elektronicznym podpisem osobistym.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 2/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 2
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę usług w postaci przygotowania i wydawania na wynos gorących posiłków podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chorzowie w roku 2026. Zamówienie będzie realizowane w lokalu położonym na obszarze tzw. Chorzowa Batorego tj. od południowej granicy Miasta Chorzów w kierunku północnym do rzeki Rawa. Pomocniczo obszar ten został zaznaczony na rysunku stanowiącym załącznik nr 2b do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55320000-9 - Usługi podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Świadczenie usług po dniu 31 grudnia 2026 r., jednakże nie dłużej niż do dnia 1 marca 2027 roku w liczbie maksymalnie 2 340 posiłków.Wydanie dodatkowych posiłków w liczbie 1000.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: odległość lokalu wykonawcy od najbliższego przystanku komunikacji publicznej
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: świadczenie usługi w dni wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę usług w postaci przygotowania i wydawania na wynos gorących posiłków podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w Chorzowie w roku 2026. Zamówienie będzie realizowane w lokalu położonym na obszarze tzw. Chorzowa II i Chorzowa Śródmieście tj. od punktu przecięcia rzeki Rawa ze wschodnią granicą Miasta Chorzów wzdłuż koryta tej rzeki do zachodniej granicy Miasta Chorzów, następnie wzdłuż zachodniej i północno-zachodniej granicy Miasta Chorzów do punktu przecięcia granicy z torami kolejowymi i wzdłuż torów w kierunku południowo-wschodnim, a następnie południowym do ul. Parkowej, wzdłuż ul. Parkowej w kierunku południowym do granicy Miasta Chorzów, a następnie wzdłuż tej granicy w kierunku południowo-zachodnim do punktu przecięcia z rzeką Rawą. Pomocniczo obszar ten został zaznaczony na rysunkach stanowiących załączniki 2d i 2e do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55320000-9 - Usługi podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Świadczenie usług po dniu 31 grudnia 2026 r., jednakże nie dłużej niż do dnia 1 marca 2027 roku w zakresie maksymalnie 4 980 posiłków.Wydanie dodatkowych posiłków w liczbie 1000.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: odległość lokalu wykonawcy od najbliższego przystanku komunikacji publicznej
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: świadczenie usługi w dni wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Warunkiem udziału w postępowaniu jest posiadanie zdolności technicznej lub zawodowej w postaci posiadania wiedzy i doświadczenia w zakresie usługi przygotowywania i wydawania gorącego posiłku. Wykonawca spełnia warunek, jeżeli wykonał co najmniej 1 usługę tego rodzaju:1) dla części „Chorzów Batory”:
a) o wartości nie mniejszej niż 107 114,00 zł netto w okresie nieprzekraczającym 12 miesięcy lub
b) opiewającą na nie mniej niż średnio 27 posiłków dziennie wydawane przez co najmniej 5 dni w tygodniu, przy czym w każdym z dni nie mniej niż 19 posiłków, realizowaną przez okres nie krótszy niż 8 miesięcy lub
c) opiewającą na łącznie nie mniej niż 7 000 posiłków w okresie nieprzekraczającym 12 miesięcy;
2) dla części „Chorzów II i Śródmieście”:
a) o wartości nie mniejszej niż 233 776,62 zł netto w okresie nieprzekraczającym 12 miesięcy lub
b) opiewającą na nie mniej niż średnio 58 posiłków dziennie wydawane przez co najmniej 5 dni w tygodniu, przy czym w każdym z dni nie mniej niż 41 posiłków, realizowaną przez okres nie krótszy niż 8 miesięcy lub
c) opiewającą na łącznie nie mniej niż 15 030 posiłków w okresie nieprzekraczającym 12 miesięcy
- w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres wykonywania działalności gospodarczej jest krótszy – w tym okresie. Przez jedną usługę należy rozumieć usługę świadczoną w ramach jednej umowy. Wykonawca dla spełnienia w/w wymogu może zsumować zakres i wartość usług realizowanych na rzecz różnych podmiotów, o ile usługi te były realizowane w tym samym czasie i w tym samym lokalu. W przypadku, gdy w ramach realizacji wskazanej usługi były wykonywane usługi innego rodzaju, wykonawca wykazuje wartość dotyczącą wyłącznie tej części usługi, która obejmowała świadczenie usług przygotowywania i wydawania gorącego posiłku.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Zamawiający wymaga złożenia wraz z ofertą przedmiotowych środków dowodowych w postaci:1) oświadczenia o posiadaniu prawa do lokalu, w którym wykonawca zamierza realizować zamówienie (zgodnie z treścią formularza ofertowego),
2) decyzji o zatwierdzeniu zakładu dotyczącą lokalu, w którym wykonawca zamierza realizować zamówienie,
3) oświadczenia dot. aktualności decyzji o zatwierdzeniu zakładu tj. o braku zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładu (zgodnie z treścią formularza ofertowego).
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
1) oświadczenie o posiadaniu prawa do lokalu, w którym wykonawca zamierza realizować zamówienie (zgodnie z treścią formularza ofertowego),2) decyzja o zatwierdzeniu zakładu dotyczącą lokalu, w którym wykonawca zamierza realizować zamówienie,
3) oświadczenie dot. aktualności decyzji o zatwierdzeniu zakładu tj. o braku zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładu (zgodnie z treścią formularza ofertowego).
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zmiany umowy i warunki ich wprowadzenia zostały określone w załącznikach nr 5a i nr 5b do SWZ.7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy