BZP: Dożywianie dzieci w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gubin w roku szkolnym 2025/2026
15.09.2025
2025/BZP 00423795/01
Gmina Gubin
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Dożywianie dzieci w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gubin w roku szkolnym 2025/2026
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Gubin
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 970770250
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Obrońców Pokoju 20
1.5.2.) Miejscowość: Gubin
1.5.3.) Kod pocztowy: 66-620
1.5.4.) Województwo: lubuskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL432 - Zielonogórski
1.5.7.) Numer telefonu: +48 68 359 16 40
1.5.8.) Numer faksu: 683594546
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: urzad@gminagubin.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.gminagubin.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dożywianie dzieci w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gubin w roku szkolnym 2025/2026
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-1c64b459-d936-437e-9f5b-52fe79cb5997
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00423795
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-09-15
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00047048/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.4 Dożywianie dzieci w placówkach oświatowych na terenie Gminy Gubin w roku szkolnym 2025/2026
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-1c64b459-d936-437e-9f5b-52fe79cb59973.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Komunikacja w niniejszym postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym składanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między zamawiającym a wykonawcami odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz.U.2024.15.13 t.j.).
2. Postępowanie prowadzone jest w formie elektronicznej za pośrednictwem https://ezamowienia.gov.pl
3. Zamawiający może również komunikować się z Wykonawcami za pomocą poczty elektronicznej, email: urzad@gminagubin.pl lub d.konat@gminagubin.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 4. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu »Wykonawca« na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa »Regulamin Platformy e- »Centrum Pomocy«.
5. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
6. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy
e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia
7. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
8. Możliwość korzystania w postępowaniu z »Formularzy do komunikacji« w pełnym zakresie wymaga posiadania konta »Wykonawcy« na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „Rozporządzenie”, informuję, że:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Wójt Gminy Gubin, ul. Obrońców Pokoju 20, 66-620 Gubin tel. 68 359 16 40.
2. W sprawach z zakresu ochrony danych osobowych mogą Państwo kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych pod adresem e-mail: inspektor@cbi24.pl
3. Dane osobowe będą przetwarzane w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego.
4. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres zgodnie z art. 78 ust. 1 i 4 ustawy z dnia z dnia 11 września 2019 r.– Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019), zwanej dalej PZP, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas obowiązywania umowy.
5. Podstawą prawną przetwarzania danych jest art. 6 ust. 1 lit. c) ww. Rozporządzenia w związku z przepisami PZP.
6. Odbiorcami Pani/Pana danych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 4 PZP.
7. Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z PZP.
8. Osoba, której dane dotyczą ma prawo do:
dostępu do treści swoich danych oraz możliwości ich poprawiania, sprostowania, ograniczenia przetwarzania
w przypadku gdy przetwarzanie danych odbywa się z naruszeniem przepisów Rozporządzenia służy prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa,
9. Osobie, której dane dotyczą nie przysługuje:
w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e Rozporządzenia prawo do usunięcia danych osobowych;
prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 Rozporządzenia;
na podstawie art. 21 Rozporządzenia prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych.
10. W przypadku gdy wykonanie obowiązków, o których mowa w art. 15 ust. 1-3 Rozporządzenia, wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku, Administrator może żądać od osoby, której dane dotyczą, wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego.
11. Skorzystanie przez osobę, której dane dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia danych osobowych, o którym mowa w art. 16 Rozporządzenia, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z PZP.
12. Wystąpienie z żądaniem, o którym mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
13. W przypadku danych osobowych zamieszczonych przez Administratora w Biuletynie Zamówień Publicznych, prawa, o których mowa w art. 15 i art. 16 Rozporządzenia, są wykonywane w drodze żądania skierowanego do Administratora.
14. Od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku gdy wniesienie żądania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia, spowoduje ograniczenie przetwarzania danych osobowych zawartych w protokole i załącznikach do protokołu, Administrator nie udostępnia tych danych zawartych w protokole i w załącznikach do protokołu, chyba że zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 18 ust. 2 Rozporządzenia.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: SO.271.4.2025.DK
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych na terenie Gminy Gubin i dwóch oddziałów przedszkolnych w m. Starosiedle i Strzegów oraz posiłków dwudaniowych z podwieczorkiem dla przedszkoli w m. Bieżyce i Wałowice w dniach od poniedziałku do piątku.
1) Zamówienie przewiduje przygotowanie i dostarczenie około 47.200 porcji posiłków w trakcie roku szkolnego za wyjątkiem dni wolnych od zająć (sobót, niedziel, świąt, ferii oraz dni, kiedy zawieszone są zajęcia).
2) Posiłki dostarczane będą w roku szkolnym 2025/2026 tj. przez ok.160 dni w godzinach pomiędzy 1030 a 1330. Dokładna godzina dostawy w poszczególnych punktach zostanie ustalona przez dyrektorów placówek oświatowych w uzgodnieniu z Wykonawcą.
3) Posiłki wydawane będą przez osoby uprawnione i zatrudnione przez dyrektorów placówek oświatowych.
2. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków dla dzieci w placówkach oświatowych dobrej jakości
i różnorodnych, wykonanych ze świeżych i wyłącznie naturalnych produktów, pełnowartościowych pod względem odżywczym, zapewniając ich kaloryczność nie mniejszą niż 500 kcal:
A. Posiłek pierwsze danie:
1) pięć razy w tygodniu zupa przemiennie:
a) pomidorowa z ryżem
b) kapuśniak,
c) jarzynowa (7 składnikowa),
d) rosół z makaronem,
e) barszcz ukraiński,
f) ogórkowa zabielana,
g) krupnik z ziemniakami zabielany,
h) grzybowa (pieczarkowa),
i) fasolowa,
j) rosół z makaronem
2) Gramatura posiłku nie mniejsza niż 350 gram.
B. Posiłek drugie danie:
1) trzy razy w danym tygodniu obiad typu drugie danie mięsne
a) danie mięsne musi występować w co najmniej trzech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu tygodnia;
b) do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu;
2) dwa razy w danym tygodniu przemiennie obiad typu:
a) drugie danie z jajkiem,
b) drugie danie z rybą,
c) naleśniki,
d) placki ziemniaczane,
e) pierogi,
f) krokiety;
3) w danym tygodniu do posiłków mają być podawane przemiennie niepowtarzające się:
a) surówki,
b) jarzyny gotowane;
4) co najmniej dwa razy w danym tygodniu mają być podawane ziemniaki do posiłku:
a) typu drugie danie mięsne,
b) drugie danie z jajkiem,
c) drugie danie z rybą,
5) w pozostałych dniach w danym tygodniu maja być podawane do posiłku:
a) kasza,
b) ryż,
c) makaron;
6) do dania typu: naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, krokiety o których mowa w pkt 2 nie stosuje się pkt 5.
7) Gramatura posiłku nie mniejsza niż 470 gram:
1) 200 gram: ziemniaki/kasza/ryż/makaron,
2) 80 gram: mięso/ryba;
3) 100 gram: surówki/jarzyny gotowane,
4) 250gram-300gram: naleśniki/placki ziemniaczane/pierogi.
C. Posiłek podwieczorek:
1) Pięć razy w tygodniu przemiennie:
a) owoce i warzywa,
b) produkty mleczne,
c) przekąski zbożowe,
d) bułka słodka/chałka/rogal,
e) galaretka z owocami,
f) budyń/kisiel/pudding ryżowy.
2) Gramatura posiłku:
a) 80 gram: owoce, warzywa,
b) 150 gram: produkty mleczne, galaretka z owocami, budyń/kisiel/pudding ryżowy
c) 60 gram: bułka słodka/chałka/rogal.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 11 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak
4.2.12.) Opis wznowienia
Zamawiający przewiduje wznowienie tego zamówienia na dodatkowy okres, na warunkach zawartych w umowie.4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 4. Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował kryterium najniższej ceny i terminu płatności faktury.
5. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.
6. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która uzyska maksymalną liczbę punktów spośród ofert niepodlegających odrzuceniu. Ofertom pozostałych Wykonawców, spełniającym wymagania kryteriów, przypisana zostanie odpowiednio mniejsza liczba punktów. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiada wymaganiom określonym w ustawie Pzp i przedmiotowej SWZ oraz zostanie uznana
za najkorzystniejszą w oparciu o podane kryteria wyboru.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin Płatności Faktury
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
8. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to
z odrębnych przepisów:
b) działalność prowadzona na potrzeby wykonania przedmiotu zamówienia wymaga posiadania bezwarunkowej decyzji o zatwierdzeniu zakładu wydanej przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego oraz zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Powiatowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie działalności w zakresie przygotowania i wydawania posiłków; przewozu posiłków w ramach cateringu samochodem.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
c) dokumenty potwierdzające że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną minimum 100.000,00 zł.
4) zdolności technicznej lub zawodowej:
d) Wykonawca musi wykazać, że wykonał w okresie trzech lat przed upływem terminu składania ofert,
a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy-w tym okresie minimum jedną usługę polegającą na żywieniu zbiorowym tj. przygotowaniem wraz z wydaniem posiłków obiadowych np., dożywianiu dzieci lub usługi prowadzenia stołówki, lokalu gastronomicznego lub gastronomicznych imprez, odpowiadającą swoim rodzajem i wartością usługom stanowiącym przedmiot zamówienia. (zał. nr 5 do SWZ);
e) Wykonawca przyjmując, do realizacji przedmiot zamówienia zatrudni niezbędną liczbę osób do należytego wykonania zamówienia:
• kucharza – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
• pomoc kuchenna – co najmniej 1 osoba – w wymiarze czasu pracy co najmniej ½ etatu;
5) Wykonawca zobowiązany jest, aby osoby wykonujące czynności, o których mowa wyżej, były zatrudnione co najmniej na okres wykonywania tych czynności, w czasie realizacji niniejszego zamówienia. (zał. nr 7 do SWZ)
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1) oświadczenie wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 pzp., o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U.
z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek
o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej;
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 2) koncesji , zezwolenia, licencji lub dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest wpisany do jednego rejestrów zawodowych lub handlowych, prowadzonych w państwie członkowskim Unii Europejskiej,
w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania. (Decyzja o zatwierdzeniu zakładu wydanej przez właściwy terenowo Organ Inspekcji Sanitarnej oraz zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie działalności w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków; przewozu posiłków w ramach cateringu samochodem);
3) potwierdzenie że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną określoną przez zamawiającego;
4) wykazu dostaw lub usług wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy;
5) wykazu osób, skierowanych przez wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług, kontrolę jakości, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego, a także zakresu wykonywanych przez nie czynności oraz informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami.
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
4. Do oferty należy dołączyć, oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu oraz oświadczenieo niepodleganiu wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego
6.1 W celu potwierdzenia, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy jest umocowana do jego reprezentowania – odpis lub informację z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru;
6.2 Jeżeli w imieniu Wykonawcy działa osoba, której umocowanie do jego reprezentowania nie wynika
z dokumentów, o których mowa w pkt 6.1. – pełnomocnictwo lub inny dokument (np. akt powołania na stanowisko prezesa zarządu, członka zarządu spółki lub, w przypadku spółek działających w systemie common law, członka rady dyrektorów spółki, a także umowa spółki cywilnej lub uchwała jej wspólników, wskazująca jednego ze wspólników, jako umocowanego do reprezentacji spółki) potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy;
6.3 Pełnomocnictwo dla pełnomocnika do reprezentowania w postępowaniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia - dotyczy ofert składanych przez Wykonawców wspólnie ubiegających się
o udzielenie zamówienia;
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1) Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty w postaci elektronicznej.2) W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania oraz spełnieniu warunków w postępowaniu składa każdy
z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenie te wstępnie potwierdza spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia w zakresie, w którym każdy
z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia.
3) Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania, w tym oświadczenie dotyczące przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
4) Dokumenty wspólne takie jak np.: oferta, itp. składa pełnomocnik Wykonawców w imieniu wszystkich Wykonawców składających ofertę wspólną.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w zakresie zmiany terminu realizacji umowy, jej zakresu rzeczowego oraz umownego wynagrodzenia, w następujących przypadkach:1) wystąpienia okoliczności siły wyższej np. pożaru, powodzi, itp. jako zdarzenia niezależnego od żadnej ze Stron, które nastąpiło po wejściu w życie Umowy, o czas w jakim dane zjawisko uniemożliwiło przygotowanie i dostarczenie posiłków do placówek oświatowych;
2) zmian technologicznych, spowodowanych w szczególności następującymi okolicznościami:
a) niedostępnością na rynku produktów spożywczych,
b) koniecznością zrealizowania przedmiotu Umowy przy zastosowaniu nowych norm żywienia dzieci ze względu na zmiany obowiązującego prawa,
3) koniecznością uwzględnienia wydanych w toku realizacji umowy dodatkowych zaleceń właściwych służb i inspekcji dotyczących żywienia dzieci w placówkach oświatowych.
4) zmiany Podwykonawcy, na którego zasobach polegał Wykonawca w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia na innego Podwykonawcę spełniającego warunki tego zamówienia;
5) koniecznością dostosowania przedmiotu zamówienia do zmienionych regulacji prawnych;
6) zmiana wynagrodzenia umownego w przypadku zmiany stawek podatku VAT;
7) wystąpienia okoliczności, których strony umowy nie były w stanie przewidzieć, pomimo zachowania należytej staranności.
2. Zamawiający zastrzega prawo do dokonania zmiany postanowień Umowy, także w pozostałych przypadkach przewidzianych w ustawie Prawo zamówień publicznych.
3. Zgodnie z art. 439 ustawy Prawo zamówień publicznych, Strony dopuszczają zmianę wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w przypadku zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych z realizacją zamówienia z uwzględnieniem następujących zasad:
1) podstawą do ustalenia poziomu zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych z realizacją zamówienia jest wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany w komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego obowiązujący w miesiącu, w którym upłynął termin składania ofert:
a) minimalny poziom zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych z realizacją zamówienia wyliczony w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych wskazany w pkt 1) lit. a) , uprawniający strony umowy do żądania zmiany wynagrodzenia, wynosi 10 punktów procentowych;
b) maksymalna wartość zmiany wynagrodzenia należnego Wykonawcy, jaką dopuszcza Zamawiający wynosi 10% wartości wynagrodzenia określonego w § 7 ust. 2 niniejszej umowy;
2) zmiany, o których mowa w pkt. 1) , mogą być wprowadzone wyłącznie wtedy, gdy mają one wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę, wówczas może on wystąpić do Zamawiającego z pisemnym wnioskiem o zmianę wynagrodzenia, przedkładając odpowiednie dokumenty potwierdzające zasadność złożenia wniosku oraz określić stopień, w jakim wpłynie ona na wysokość wynagrodzenia; itp