BZP: „Świadczenie usługi cateringowej dla wydarzenia pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ”
01.10.2025
2025/BZP 00452253/01
Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Świadczenie usługi cateringowej dla wydarzenia pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zamek Książ w Wałbrzychu Sp. z o. o.
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 890011550
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Piastów Śląskich 1
1.5.2.) Miejscowość: Wałbrzych
1.5.3.) Kod pocztowy: 58-306
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@ksiaz.walbrzych.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.ksiaz.walbrzych.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Rekreacja, kultura i religia
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Świadczenie usługi cateringowej dla wydarzenia pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-21937d75-b1a1-4af2-8afb-f79a986c43b6
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00452253
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-10-01
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://gminawalbrzych.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://gminawalbrzych.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Zgodnie z zapisami Specyfikacji
Warunków Zamówienia dostępnymi na stronie prowadzonego postępowania.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP/58/10/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowaniu, dostarczaniu i
serwowaniu posiłków w ramach oferty pn. Boże Narodzenie dla Gości Hotelu Książ na terenie kompleksu zamkowo
parkowego Zamku Książ w Wałbrzychu.
2. Usługa obejmuje przygotowanie sali konsumpcyjnej i sali wskazanej przez Zamawiającego na miejsce Wigilii Bożego
Narodzenia (24 grudnia) w następującym zakresie:
1) przygotowanie, dostarczenie oraz wydanie posiłków (śniadań w formie bufetu, obiadokolacji, słodkiego poczęstunku
kawowego oraz Kolacji Wigilijnej) przez obsługę kelnerską, zgodnie z wymaganiami zawartymi w Załączniku nr 9 do SWZ,
2) usługi porządkowej w czasie trwania posiłków oraz po zakończeniu ich serwowania,
3) obecności managera w trakcie wydawania posiłków gościom hotelowym.
3. Przewidywana liczba osób: 60, w tym 50 osób dorosłych, 5 dzieci powyżej 4 r. ż. i 5 dzieci poniżej 10 r. ż.
4. Zmawiający wymaga, by Wykonawca dysponował lokalem/pomieszczeniem przeznaczonym do wydawania śniadań dla
gości Hotelu Książ położonym w odległości nie większej niż 500 m od budynku nr 3 (budynek główny – recepcja hotelu)
zlokalizowanego przy adresie Piastów Śląskich 1, Wałbrzych. Odległość będzie ustalana na podstawie serwisu
internetowego „mapy Google”, mierzona najkrótszą trasą wskazaną przez serwis, w dniu składania ofert, jako opcja dojścia
pieszo, z w/w miejsca do miejsca wskazanego przez Wykonawcę jako lokal.
5. Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówienia w ramach prawa opcji w zakresie zwiększenia do 20% liczby
osób dorosłych obsługiwanych w ramach zamówienia. Szczegółowe zasady oraz tryb udzielania zamówienia w ramach
prawa opcji zostały określone w projektowanych postanowieniach umownych stanowiących Załącznik nr 7 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-12-23 do 2025-12-28
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 75
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Jakość nr 1 (D)
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Jakość nr 2 (Z)
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający wymaga posiadania przez Wykonawcę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej
działalności związanej z przedmiotem Zamówienia na sumę gwarancyjną wynoszącą co najmniej 50.000 zł (pięćdziesiąt
tysięcy złotych.). Zamawiający uzna, że warunek został spełniony, jeżeli Wykonawca przedłoży dokument potwierdzający,
że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej:
2025-09-05 Biuletyn Zamówień Publicznych
Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
Ogłoszenie nr 2025/BZP 00410179/01 z dnia 2025-09-05
a) Wykonawca wykaże, że w ostatnich trzech latach przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia
działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał min. 3 usługi cateringowe polegające na dostarczeniu wyżywienia i
obsłudze uroczystego wydarzenia (np. Boże Narodzenie, Wielkanoc) na co najmniej 60 osób.
Zamawiający nie uzna za spełnienie warunku wykazania się doświadczeniem w zakresie obsługi takich jednostek jak
szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki, bufety i inne, gdzie posiłki są organizowane jako wyżywienie całodzienne, stałe, ciągłe i
powtarzające się.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez
wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej jednego z Wykonawców. W przypadku, gdy Wykonawca powołuje się na
doświadczenie nabyte w ramach zamówienia zrealizowanego przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie
zamówienia (konsorcjum), Zamawiający nie dopuszcza, by Wykonawca wykazywał doświadczenie grupy wykonawców,
której był członkiem, jeżeli faktycznie i konkretnie nie wykonywał danego zakresu czynności.
Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie wypełnionego Załącznika nr 5 do SWZ wraz z
dowodami (np. fakturami, referencjami, umowami).
b) Wykonawca wykaże, iż dysponuje osobami, posiadającymi przygotowanie zawodowe do wykonywania pracy na
stanowisku:
b1) manager sali/restauracji – 1 osoba posiadająca co najmniej 3 – letnie doświadczenie w zarządzaniu usługami
gastronomicznymi, w tym personelem, koordynacja wydawania posiłków. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku
poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
b2)szef kuchni – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 5 letnie doświadczenie w wykonywaniu
zawodu kucharza oraz co najmniej 2 letnie doświadczenie na stanowisku szefa kuchni. Wykonawca poświadcza spełnienie
tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ oraz załączenie dyplomu lub innego dokumentu
poświadczającego wykształcenie kucharza.
b3) kucharz – 1 osoba posiadająca wykształcenie gastronomiczne i co najmniej 3 letnie doświadczenie w wykonywaniu
zawodu kucharza. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do
SWZ oraz załączenie dyplomu lub innego dokumentu poświadczającego wykształcenie kucharza.
b4) pomoc kuchenna – 1 osoba posiadająca co najmniej 2 letnie doświadczenie w wykonywaniu pracy na stanowisku
pomoc kuchenna. Wykonawca poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do
SWZ.
b5) obsługa sali – 6 osób (kelnerzy, kelnerki) w tym każda posiadająca co najmniej roczne doświadczenie zawodowe w
wykonywaniu zawodu kelnera i posługująca się językiem angielskim na poziomie komunikatywnym. Wykonawca
poświadcza spełnienie tego warunku poprzez: złożenie oświadczenia w Załączniku nr 6 do SWZ.
Zamawiający nie dopuszcza łączenia przez jedną osobę kilku stanowisk. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających
się o udzielenie zamówienia warunek może być spełniony łącznie przez wszystkich Wykonawców lub przez co najmniej
jednego
z Wykonawców
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak
6.4.1) Informacje dotyczące wadium:
1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium w kwocie 1.000,00 zł (tysiąc złotych 00/100).2. Wadium może być wniesione w jednej z następujących form:
1) w pieniądzu na rachunek bankowy Zamawiającego numer:
mBank S.A. Oddział Wałbrzych 85 1140 2091 0000 2199 5000 1001 z dopiskiem: „Wadium: ZP/58/10/2025”. UWAGA: Za termin wniesienia wadium w formie pieniężnej zostanie przyjęty termin uznania rachunku Zamawiającego.
2) gwarancji bankowej – bezwarunkowej, nieodwołalnej i płatnej na pierwsze żądanie,
3) gwarancji ubezpieczeniowej,
4) w poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 roku o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2024 r. poz. 419).
3. Termin wniesienia wadium: wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert i utrzymuje nieprzerwanie do dnia upływu terminu związania ofertą, z wyjątkiem przypadków, o których mowa w art. 98 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2 p.z.p.
4. Wadium winno zabezpieczać ofertę przez cały okres związania nią Wykonawcy.
5. Zamawiający zaleca, aby w przypadku wniesienia wadium w formie pieniężnej – dokument potwierdzający dokonanie przelewu wadium został załączony do oferty.
6. Wadium wnoszone w formie: gwarancji bankowej, gwarancji ubezpieczeniowej lub poręczeniach udzielonych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt. 2 ustawy o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości musi być musi być złożone jako oryginał gwarancji lub poręczenia w postaci elektronicznej i spełniać co najmniej poniższe wymagania:
1) musi obejmować odpowiedzialność za wszystkie przypadki powodujące utratę wadium przez Wykonawcę określone w ustawie p.z.p.
2) z jej treści powinno jednoznacznej wynikać zobowiązanie gwaranta do zapłaty całej kwoty wadium;
3) powinno być nieodwołalne i bezwarunkowe oraz płatne na pierwsze żądanie;
4) termin obowiązywania poręczenia lub gwarancji nie może być krótszy niż termin związania ofertą (z zastrzeżeniem iż pierwszym dniem związania ofertą jest dzień składania ofert);
5) w treści poręczenia lub gwarancji powinna znaleźć się nazwa oraz numer przedmiotowego postępowania;
6) beneficjentem poręczenia lub gwarancji jest Zamawiający;
7) w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (art. 58 p.z.p.), Zamawiający wymaga aby poręczenie lub gwarancja obejmowała swą treścią (tj. zobowiązanych z tytułu poręczenia lub gwarancji) wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia lub aby z jej treści wynikało, że zabezpiecza ofertę Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (konsorcjum);
7. Zamawiający zaleca, aby w przypadku wniesienia wadium w formie pieniężnej – dokument potwierdzający dokonanie przelewu wadium został załączony do oferty.
8. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium, wniesie wadium w sposób nieprawidłowy lub nie utrzyma wadium nieprzerwanie do upływu terminu związania ofertą lub złoży wniosek o zwrot wadium w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2 pkt 3 p.z.p. zostanie odrzucona.
9. Zasady zwrotu oraz okoliczności zatrzymania wadium określa art. 98 p.z.p.
10. W przypadku przedłużenia terminu związania ofertą, przedłużenie następuje wraz z przedłużeniem okresu ważności wadium albo, jeżeli nie jest to możliwe, z wniesieniem nowego wadium na przedłużony okres związania ofertą.