BZP: Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy posiłków na rzecz podopiecznych RPOT w Ignatkach- Osiedle w okresie od dnia 01.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
24.11.2025
2025/BZP 00552626/01
Regionalna Placówka Opiekuńczo - Terapeutyczna w Ignatkach - Osiedle
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy posiłków na rzecz podopiecznych RPOT w Ignatkach- Osiedle w okresie od dnia 01.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Regionalna Placówka Opiekuńczo - Terapeutyczna w Ignatkach - Osiedle
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 387760745
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Jeździecka, 1
1.5.2.) Miejscowość: Ignatki-Osiedle
1.5.3.) Kod pocztowy: 16-001
1.5.4.) Województwo: podlaskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL841 - Białostocki
1.5.7.) Numer telefonu: 85 333 32 30
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: kancelaria@rpot.podlaskie.eu
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://rpot.wrotapodlasia.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy posiłków na rzecz podopiecznych RPOT w Ignatkach- Osiedle w okresie od dnia 01.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-9952207e-5ead-41f4-a60d-15d8876b4a95
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00552626
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-11-24
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00125365/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.2 Usługa cateringowa w zakresie przygotowania i dostawy posiłków na rzecz podopiecznych RPOT w Ignatkach- Osiedle w okresie od 01.01.026 r. do dnia 31.12.2026 r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-9952207e-5ead-41f4-a60d-15d8876b4a953.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: W postępowaniu komunikacja Zamawiającego z Wykonawcami, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się elektronicznie za pośrednictwem:
a) formularzy do komunikacji dostępnych na Platformie e-Zamówienia, zwanej dalej „Platformą”, w zakładce formularze do komunikacji. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”),
b) ePUAPu, nazwa skrzynki (ePUAP): RPOTIgnatkiOsiedle ,
c) poczty elektronicznej (e-mail): kancelaria@rpot.wrotapodlasia.pl
Zamawiający zaleca składanie wszelkich dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń za pomocą poczty elektronicznej na adres email: kancelaria@rpot.podlaskie.eu za wyjątkiem oferty, która musi zostać przekazana Zamawiającemu w sposób określony w §11 SWZ. We wszelkiej korespondencji związanej z niniejszym postępowaniem Zamawiający i Wykonawcy posługują się numerem ogłoszenia (BZP lub ID postępowania). Korespondencję uważa się za przekazaną w terminie, jeżeli dotrze do Zamawiającego przed upływem wymaganego terminu. Każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdzi fakt otrzymania wiadomości elektronicznej. W przypadku braku potwierdzenia otrzymania wiadomości przez Wykonawcę, Zamawiający domniemywa, iż pismo wysłane przez Zamawiającego zostało mu doręczone w sposób umożliwiający zapoznanie się Wykonawcy z treścią pisma.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 131 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE
L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że: administratorem danych osobowych przekazywanych przez
Wykonawców w Postępowaniu jest Zamawiający, tj. Regionalna Placówka Opiekuńczo-Terapeutyczna w Ignatkach-Osiedle przy ul.
Jeździeckiej 1, 1) szczegółowe informacje w zakresie bezpieczeństwa danych osobowych u Zamawiającego, w tym dane kontaktowe do inspektora ochrony danych osobowych, znajdują się na stronie internetowej Zamawiającego pod adresem:
www.rpot.wrotapodlasia.pl 2) dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z
Postępowaniem; 3) odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja
Postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp z uwzględnieniem postanowień, w szczególności ograniczeń z nich
wynikających; 4) dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od 1 stycznia roku następującego po roku, w którym
Postępowanie się zakończyło, a jeżeli czas trwania umowy przekracza ww. okres, przechowywanie danych obejmuje cały czas
trwania umowy; 5) obowiązek podania danych osobowych dotyczących bezpośrednio Wykonawcy jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp; 6) w odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie będą
podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO; 7) każda osoba fizyczna, której dane są przechowywane
przez Zamawiającego posiada: a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych jej dotyczących; b) na
podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania jej danych osobowych2; skorzystanie przez osobę, której dane osobowe dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia 2016/679, nie może skutkować zmianą
wyniku postępowania o udzielenie zamówienia ani zmianą postanowień umowy w sprawie zamówienia publicznego w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp; na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych
osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO3 przy czym w postępowaniu o udzielenie
zamówienia zgłoszenie żądania ograniczenia przetwarzania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 rozporządzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia tego postępowania; prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna, że przetwarzanie jej danych osobowych narusza przepisy RODO; 8) osobie fizycznej, której dane są przechowywane przez Zamawiającego nie przysługuje: a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia
danych osobowych; b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; c) na podstawie art. 21 RODO
prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pana/Pani danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: DFK.26.22.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej na rzecz podopiecznych Regionalnej Placówki Opiekuńczo-Terapeutycznej w Ignatkach Osiedle w okresie od dnia 1 stycznia 2026 r. do dnia 31 grudnia 2026 r., polegające na przygotowaniu i dostarczaniu gotowego całodziennego wyżywienia, dla grupy maksymalnie 22 dzieci w różnym wieku.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2026-01-01 do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Zamawiający dokona oceny i porównania ofert oraz wyboru oferty jedynie spośród ofert
niepodlegających odrzuceniu z przyczyn formalnych.2. Za najkorzystniejszązostanie uznana oferta, która uzyska największą ilość
punktów.3. Kryteria oceny stanowią:1) Cena (C)ofertowa brutto – waga kryterium 80% 2) Doświadczenie (D) dietetyka /technika
technologii żywności – waga kryterium – 20 %
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 80
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie osoby skierowanej do realizacji zamówienia dietetyka/technika technologii żywności
4.3.6.) Waga: 20
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1) w zakresie zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Zamawiający nie stawiawarunku udziału w postępowaniu w tym zakresie.
2) w zakresie uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej,
o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał uprawnienia do wykonywania działalności objętej przedmiotem zamówienia (przygotowywania i dostarczania
posiłków), o którym mowa w art. 63 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
(t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) tj. zatwierdzenie lub warunkowe zatwierdzenie albo wpis
do rejestru zakładów, potwierdzające, że Wykonawca może produkować i obracać żywnością czyli produkować i dostarczać posiłki na zewnątrz. Decyzja musi dotyczyć realizacji usługi w systemie cateringowym;
-System HACCP – wdrożony i stosowany w zakładzie Wykonawcy oraz realizacja usługi wg zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
3) w zakresie zdolności technicznej i zawodowej:
a) Wykonawca spełni warunek, jeżeli posiada doświadczenie w realizacji usług podobnych, tj. wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał
należycie, co najmniej 2 (słownie: dwie) usługę polegającą na przygotowywaniui dostarczaniu posiłków (usługa cateringowa), na kwotę nie niższą niż 150.000,00 zł
brutto (sto pięćdziesiąt tysięcy złotych zero groszy) dla jednego zamawiającego, których należyte wykonanie potwierdzone zostanie przez Wykonawcę złożonymi dowodami,
b) Wykonawca zobowiązany jest do wykazania że dysponuje osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, mianowicie:
- 1 osobą posiadającą minimum średnie wykształcenie dietetyka lub technika technologii
żywności, - 1 osobą posiadającą wykształcenie na stanowisku kucharza, posiadającą minimum 5-letni
staż pracy na tym stanowisku, - 1 osobą posiadającą uprawnienia do kierowania pojazdami samochodowymi.
Osoby wskazane powyżej, będą to pracownicy Wykonawcy zatrudnieni przez Wykonawcę/
podwykonawcę na podstawie umowy o pracę.
c) Wykonawca zobowiązany jest do wykazania, że dysponuje minimum jednym pojazdem
samochodowym przystosowanym do przewozu żywności zatwierdzonym przez terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Nie
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: odpisu decyzji terenowo właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego dot. zakładu
przygotowującego posiłki, o której mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023, poz. 1448), potwierdzające, że
Wykonawca może produkować i obracać żywnością czyli przygotowywać i dostarczać
posiłki na zewnątrz. Decyzja musi dotyczyć prowadzenia żywienia zbiorowego i realizacji
usługi w systemie cateringowym, 2) Oświadczenia Wykonawcy, że w firmie został wdrożony i jest stosowany system HACCP oraz, że usługa będzie realizowana wg
zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: a) aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w
postępowaniu oraz o braku podstaw do wykluczenia z postępowania, o którym mowa w art.
125 ust. 1 ustawy Pzp – zgodnie z Załącznikiem nr 1A i 1B do SWZ; Informacje zawarte w
oświadczeniu, stanowią wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu
oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu.
b) zobowiązanie, o którym mowa w § 6 ust. 5 pkt 3 SWZ (o ile dotyczy),
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak
6.4.1) Informacje dotyczące wadium:
1. Wykonawca obowiązany jest do wniesienia wadium w kwocie 5.000,00 zł (słownie: pięć tysięcy złotych zero groszy).2. Wadium musi być wniesione przed upływem terminu składania ofert w jednej lub kilku formach określonych w art. 97 ust. 7 ustawy Pzp i utrzymane nieprzerwanie do dnia upływu terminu związania ofertą, z wyjątkiem przypadków, o których mowa w art. 98 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2 ustawy Pzp.
3. Wadium wnoszone w pieniądzu należy przelać na rachunek bankowy Zamawiającego o numerze: 39 1090 2590 0000 0001 4738 3714. Zamawiający uzna wymóg wniesienia wadium w pieniądzu za spełniony, jeżeli odpowiednia kwota, o której mowa w ust. 1, najpóźniej w terminie składania ofert wpłynie na rachunek bankowy Zamawiającego wskazany w zdaniu pierwszym.
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z wykonawców, którzy wykonają usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.2. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają odpowiednio do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni wykonawcy.
3. Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne spełnianie warunku przez Wykonawców.