BZP: Dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej z podziałem na części
17.12.2025
2025/BZP 00605339/01
Gmina Radków
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej z podziałem na części
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Radków
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 890718159
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Rynek 1
1.5.2.) Miejscowość: Radków
1.5.3.) Kod pocztowy: 57-420
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamow_publ@radkowklodzki.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.radkowklodzki.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej z podziałem na części
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-5648c577-48b1-414b-b658-aec537005c7a
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00605339
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-17
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00030155/25/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.6 Dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://platformazakupowa.pl/transakcja/12369923.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://platformazakupowa.pl/transakcja/1236992
W sytuacjach awaryjnych np. w przypadku niedziałania platformy zakupowej, Zamawiający dopuszcza komunikację z Wykonawcą za pośrednictwem poczty elektronicznej: zamow_publ@radkowklodzki.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Rozporządzenie Prezesa Rady
Ministrów w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych
oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie, określa niezbędne
wymagania sprzętowo - aplikacyjne umożliwiające pracę na platformazakupowa.pl, tj.:
a) stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512 kb/s,
b) komputer klasy PC lub MAC o następującej konfiguracji: pamięć min. 2 GB Ram, procesor Intel IV 2 GHZ lub jego nowsza wersja,
jeden z systemów operacyjnych – MS Windows 7, Mac Os x 10 4, Linux, lub ich nowsze wersje,
c) zainstalowana dowolna przeglądarka internetowa, w przypadku Internet Explorer minimalnie wersja 10 0.,
d) włączona obsługa JavaScript,
e) zainstalowany program Adobe Acrobat Reader lub inny obsługujący format plików .pdf,
f) Platformazakupowa.pl działa według standardu przyjętego w komunikacji sieciowej - kodowanie UTF8,
g) Oznaczenie czasu odbioru danych przez platformę zakupową stanowi datę oraz dokładny czas (hh:mm:ss) generowany wg. czasu lokalnego serwera synchronizowanego z zegarem Głównego Urzędu Miar. Szczegóły zawiera rozdział VIII SWZ
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: PRiWT.271.47.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 7
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 1. Pieczywo.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 6.00 -7:30 - do 5 razy w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: codziennie od poniedziałku do piątku.
3) Artykuły piekarnicze powinny być dostarczane suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni czy wilgoci, bez obcych zapachów . Nie dopuszczalne są produkty uszkodzone mechanicznie, połamane, niewyrośnięte, zakalcowate wewnątrz lub o zbyt ciemnym kolorze skórki.
2. Wykonawca będzie dostarczał pieczywo pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia pieczywa do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15811000-6 - Pieczywo
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 2. Owoce i warzywa.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 7.00 – 8.00 - do 3 razy w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: 1 dzień od daty złożenia zamówienia
3) Warzywa i owoce powinny być:
a) wygląd: zdrowe (bez śladów gnicia i pleśni), wolne od szkodników i uszkodzeń przez nich wyrządzonych, nie zwiędnięte, czyste, nieuszkodzone;
b) barwa: Typowa dla odmiany;
c) smak i zapach: niedopuszczalny obcy smak czy zapach;
d) jednolitość: jednolite w opakowaniu pod względem pochodzenia, jakości, wielkości i możliwie w tym samym stopniu dojrzałości i rozwoju;
e) opakowanie: towar powinien być przewożony w opakowaniach do tego przeznaczonych wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nie uszkodzone, nie zamoczone i czyste, bez śladów pleśni i obcych zapachów.
2. Wykonawca będzie dostarczał owoce i warzywa pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia owoców i warzyw do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03100000-2 - Produkty rolnictwa i ogrodnictwa
15310000-4 - Ziemniaki i produkty z ziemniaków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 3. Jajka.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 7.00 - 8.00 - 1 raz w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: 1 dzień od daty złożenia zamówienia,
3) Jaja muszą spełniać odpowiednie wymogi jakościowe dla żywienia w warunkach żywienia zbiorowego, w tym spełniają warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, magazynowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej zgodnie z Polską Normą, EN i ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz. U. 2017 poz. 149 - posiadają wymagane prawem atesty dla oferowanej żywności– atesty do okazania na każde żądanie zamawiającego. Dostarczone jaja powinny być naświetlone promieniowaniem UV w celach dezynfekcji.
2. Wykonawca będzie dostarczał jajka pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia jajek do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 03142500-3 - Jaja
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 4. Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 6.00 - 7:30 - do 5 razy w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: codziennie od poniedziałku do piątku,
3) Mięso, wędliny, drób powinny być przewożone w opakowaniach do tego przeznaczonych wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nie uszkodzone, nie zamoczone i czyste, bez śladów pleśni i obcych zapachów.
2. Wykonawca będzie dostarczał produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia produktów zwierzęcych, mięsa i produktów mięsnych do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15110000-2 - Mięso
15112000-6 - Drób
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 5. Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 7.00 – 8.00 - 1 raz w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: 1 dzień od daty złożenia zamówienia,
3) Mrożonki powinny być pakowane w czyste opakowania jednostkowe przeznaczone do kontaktu z żywnością chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Mrożonki powinny być suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni. Nie dopuszczalne są produkty uszkodzone, połamane, a także zniszczone lub otwarte opakowania albo hermetycznie nieszczelne.
2. Wykonawca będzie dostarczał ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia ryb mrożonych, filetów rybnych i pozostałe mięso ryb do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15331170-9 - Warzywa mrożone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 6. Produkty mleczarskie.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 7.00 - 8.00 - do 3 razy w tygodniu
2) Termin realizacji zamówienia: 1 dzień od daty złożenia zamówienia.
2. Wykonawca będzie dostarczał produkty mleczarskie pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia produktów mleczarskich do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Część nr 7. Różne produkty spożywcze.
1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówek szkolnych w Radkowie i Ścinawce Średniej w 2026 roku.
1) Towar musi zostać dostarczony do siedziby Zamawiającego w dni robocze w godzinach i z częstotliwością wg poniższych danych:
a) 6.00 – 7:30 - do 5 razy w tygodniu.
2) Termin realizacji zamówienia: codziennie od poniedziałku do piątku.
3) Wszystkie artykuły suche (nasiona i owoce suszone) powinny być pakowane w czyste opakowania jednostkowe przeznaczone do kontaktu z żywnością chroniące zawartość przed uszkodzeniem. Nasiona powinny być suche, bez obecności szkodników oraz uszkodzeń przez nich wyrządzonych, bez śladów pleśni czy wilgoci. Nie dopuszczalne są produkty uszkodzone, połamane, a także zniszczone lub otwarte opakowania albo hermetycznie nieszczelne.
2. Wykonawca będzie dostarczał różne produkty spożywcze pierwszej klasy jakości, świeże, odpowiadające normom jakościowym właściwym dla danego rodzaju produktów, które obowiązują na terenie Polski, o aktualnych terminach przydatności do spożycia. Opakowania dostarczanych przez Wykonawcę artykułów spożywczych muszą być oznakowane widoczną datą terminu przydatności do spożycia.
3. Dostarczane artykuły zawsze muszą być pierwszego gatunku oraz dostarczony asortyment winien być dobrej jakości oraz spełniać w zależności od zaoferowanej przez Wykonawcę części zamówienia wymagania wynikające z obowiązujących przepisów prawa, w szczególności wmuszą spełniać wymagania wymienione w przepisach:
1) ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448 z późn. zm.)
2) ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t Dz. U. z 2023r. poz. 1980);
3) ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872 z późn. zm.);
4) rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (DzU. L 031 z 1.2.2002, s. 1);
4) rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.Urz.UE.L Nr 139, str. 1);
5) rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG, (Dz.Urz.UE.L Nr 338, str. 4);
6) rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2024 r. poz. 217);
7) wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
3.1. Artykuły żywnościowe objęte dostawą muszą spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania w momencie dostawy aktualnych dokumentów potwierdzających spełnianie wymogów sanitarno-epidemiologicznych związanych z prawidłową realizacją przedmiotu zamówienia oraz certyfikat wdrożenia systemu bezpieczeństwa żywności HACCP a także dokumentację dotyczącą artykułów spożywczych, w tym pochodzenie, nazwę producenta i datę produkcji, świadectwo kontroli jakości – HDI (Handlowy Dokument Identyfikacyjny).
3.2. Dostarczone artykuły spożywcze muszą być oznakowane w sposób zrozumiały, napisy w języku polskim muszą być wyraźne, czytelne i nieusuwalne.
3.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania oraz wniesienia różnych produktów spożywczych do magazynu kuchennego Zamawiającego (tj. Zespół Szkolno – Przedszkolny w Ścinawce Średniej oraz Zespół Szkolno – Przedszkolny w Radkowie) własnym transportem na własny koszt i ryzyko, przy zachowaniu odpowiednich reżimów sanitarnych wymaganych dla przewozu żywności zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) oraz innymi aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie przedmiotu zamówienia. Koszt dostarczenia musi być wliczony w oferowane ceny jednostkowe artykułów spożywczych, Wykonawcy nie przysługuje odrębne wynagrodzenie z tytułu dostarczenia produktów.
3.4. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca dostarczający zamówiony towar rozładował towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego oraz był obecny podczas sprawdzenia zgodności towaru z zamówieniem.
3.5. Do każdej dostawy Wykonawca dołączy: WZ lub Fakturę
4. Szczegółowy Opis Przedmiotu Zamówienia określono w Formularzu Cenowym -załączniku nr 2 do SWZ.
4.1. Ilości, podane w Formularzu Cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ, zostały określone na podstawie ubiegłorocznych potrzeb i będą służyć jedynie do porównania i oceny ofert. Zamawiający, pomimo dochowania należytej staranności, z uwagi na charakter prowadzonej działalności, zastrzega sobie prawo do realizacji zmienionej ilości poszczególnych artykułów, tj. w ilości niższej niż podana. Faktyczne ilości zamawianych artykułów będą zależały od zgłaszanych w okresie trwania umowy potrzeb oraz będą rozliczane wg cen jednostkowych podanych w ofercie. Z tego tytułu Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia wobec Zamawiającego.
5.W przypadku podania w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia lub w dokumentach zamówienia nazw własnych lub typów to zgodnie z art. 101 ust. 4 ustawy PZP, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie produktów/wyrobów „równoważnych”. Za „równoważne” Zamawiający uzna produkty, które posiadać będą te same składniki, konsystencję, ekstrakt, wartości odżywcze i walory smakowe, gramaturę opakowania, kolor, co produkty podane przykładowo. W takim przypadku należy wpisać w tabeli załącznika do formularza asortymentowo – cenowego, jaki produkt oferuje Wykonawca. Ciężar udowodnienia, że produkty/wyroby spożywcze są równoważne w stosunku do wymogu określonego przez Zamawiającego spoczywa na składającym ofertę. W takim wypadku Wykonawca musi przedłożyć odpowiednie dokumenty dopuszczające dany produkt spożywczy do spożycia oraz pozwalające jednoznacznie stwierdzić, że są one rzeczywiście równoważne. Celem uniknięcia wątpliwości Zamawiający dodatkowo precyzuje, iż za równoważny uzna każdy produkt, który:
1) posiada te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwę, estetykę, konsystencję, jakość) oraz wartość odżywczą nie odbiegającą od produktu podstawowego więcej niż +/- 5%
2) posiada gramaturę nie niższą niż produkt podstawowy i nie wyższą o więcej niż 10 % od określonej w treści SWZ chyba, że w opisie konkretnego produktu postanowiono inaczej.
3) został wyprodukowany z tych samych co produkt podstawowy surowców (składników), w ilości określonej procentowo lub wagowo nie odbiegającej więcej niż +/- 5% od produktu podstawowego. Jeżeli skład produktu podstawowego nie jest określony procentowo lub wagowo, za produkt równoważny uznaje się produkt składający się z nie więcej niż dodatkowo trzech składników do składu produktu podstawowego.
6. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w Projektowanych Postanowieniach Umowy – załączniku nr 4 do SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiający na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia z postępowania wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do
złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, następujących podmiotowych środków dowodowych, aktualnych na dzień złożenia:
1) oświadczenie Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej – załącznik nr 6 do SWZ
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Wykonawcy zobowiązani są złożyć w ramach oferty następujące oświadczenia i dokumenty:1) wypełniony i podpisany przez osobę (osoby) upoważnioną (ne) do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy Formularz Oferty, stanowiący załącznik nr 1 do SWZ;
2) wypełniony i podpisany przez osobę (osoby) upoważnioną (ne) do składania oświadczeń woli w imieniu Wykonawcy Formularz Cenowy stanowiący załącznik nr 2 do SWZ;
3) oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu w postępowaniu, w zakresie wskazanym w SWZ stanowiące załącznik nr 3 do SWZ;
4) zobowiązanie innego podmiotu (jeżeli dotyczy);
5) w przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu składa każdy z Wykonawców.
6) Pełnomocnictwo dla osoby podpisującej ofertę do występowania w imieniu Wykonawcy, jeżeli nie wynika to bezpośrednio z dokumentów rejestrowych lub w przypadku o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych wg załącznika nr 5 do SWZ.
Pełnomocnictwo do złożenia oferty musi być złożone w oryginale w takiej samej formie, jak składana oferta (tj. w formie elektronicznej podpisanej kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym). Dopuszcza się także złożenie elektronicznej kopii (skanu) pełnomocnictwa sporządzonego uprzednio w formie pisemnej, w formie elektronicznego poświadczenia sporządzonego stosownie do art. 97 § 2 ustawy z dnia 14.02.1991 r. – Prawo o notariacie, które to poświadczenie notariusz opatruje kwalifikowanym podpisem elektronicznym, bądź też poprzez opatrzenie skanu pełnomocnictwa sporządzonego uprzednio w formie pisemnej kwalifikowanym podpisem, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym mocodawcy. Elektroniczna kopia pełnomocnictwa nie może być uwierzytelniona przez upełnomocnionego.