BZP: „Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej w Bratoszewicach na 2026 rok”
23.12.2025
2025/BZP 00621187/01
SZKOŁA PODSTAWOWA im ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach
Dane ogłoszeniodawcy znajdują się w treści ogłoszenia.
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
„Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej w Bratoszewicach na 2026 rok”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SZKOŁA PODSTAWOWA im ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 473072651
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: UL. ŁÓDZKA 30
1.5.2.) Miejscowość: Bratoszewice
1.5.3.) Kod pocztowy: 95-011
1.5.4.) Województwo: łódzkie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL712 - Łódzki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: szkola@spbratoszewice.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.spbratoszewice.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych na potrzeby Szkoły Podstawowej w Bratoszewicach na 2026 rok”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-15fa88bc-cb94-40e8-95f5-019953515ebe
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00621187
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-12-23
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-15fa88bc-cb94-40e8-95f5-019953515ebe3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.
12. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
W przypadku załączników, które są zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym , mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem wykonawcy/wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia/podmiotu udostępniającego zasoby, podpisem zewnętrznym lub wewnętrznym. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) dodaje się do przesyłanej wiadomości uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
13. Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” służących do zadawania pytań dotyczących treści dokumentów zamówienia wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
14. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
15. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
18. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację wykonawcy i Zamawiającego za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia, Zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na adres e-mail: szkola@spbratoszewice.pl (nie dotyczy składania ofert).
8.2. Opis sposobu przygotowania i składania oferty
1. Formularz ofertowy podpisuje się kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym . Rekomendowanym wariantem podpisu jest typ wewnętrzny. Podpis formularza ofertowego wariantem podpisu w typie zewnętrznym również jest możliwy, tylko w tym przypadku, powstały oddzielny plik podpisu dla tego formularza należy załączyć w polu „Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę”.
Pozostałe dokumenty wchodzące w skład oferty lub składane wraz z ofertą, które są zgodne z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym , mogą być zgodnie z wyborem wykonawcy/wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia/podmiotu udostępniającego zasoby opatrzone podpisem typu zewnętrznego lub wewnętrznego. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) w polu „Załączniki i inne dokumenty przedstawione w ofercie przez Wykonawcę” dodaje się uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
5. Maksymalny łączny rozmiar plików stanowiących ofertę lub składanych wraz z ofertą to 250 MB.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Ze względu na wejście w życie w dniu 25 maja 2018 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”) informujemy, o następujących zasadach, na jakich przetwarzamy dane:
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 RODO informuję, iż:
1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach z siedzibą ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice, tel.: 42 719 89 16, e-mail: szkola@spbratoszewice.pl
2) Wyznaczono Inspektora Ochrony Danych w Szkole Podstawowej im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, którą jest spółka Leśny & Wspólnicy Sp. z o. o., z Inspektorem można się skontaktować e- mail: iod@lesny.com.pl
3) Pani/Pana dane będą, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) przetwarzane w celu wypełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa, realizacji umowy, bądź udzielonej zgody.
4) W związku z przetwarzaniem danych w celu wypełniania obowiązków wynikających z przepisów prawa odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:
a) organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa,
b) inne podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych ze Szkołą Podstawową im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach z siedzibą ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice przetwarzają dane osobowe, dla których Administratorem jest Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach z siedzibą ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
5) Dane po zrealizowaniu celu, dla którego zostały zebrane, będą przetwarzane do celów archiwalnych i przechowywane przez okres niezbędny do zrealizowania przepisów dotyczących archiwizowania danych przez Administratora.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 6) W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przysługują Pani/Panu następujące uprawnienia:
a) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych,
b) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych – w przypadku gdy dane są nieprawidłowe lub niekompletne,
c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym), w przypadku gdy:
- dane nie są już niezbędne do celów, dla których były zebrane lub w inny sposób przetwarzane,
- osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych,
- osoba, której dane dotyczą wycofała zgodę na przetwarzanie danych osobowych, która jest podstawą przetwarzania danych i nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania danych,
- dane osobowe przetwarzane są niezgodnie z prawem,
- dane osobowe muszą być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisów prawa,
d) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych – w przypadku, gdy:
- osoba, której dane dotyczą kwestionuje prawidłowość danych osobowych,
- przetwarzanie danych jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych, żądając w zamian ich ograniczenia,
- Administrator nie potrzebuje już danych dla swoich celów, ale osoba, której dane dotyczą, potrzebuje ich do ustalenia, obrony lub dochodzenia roszczeń,
- osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych, do czasu ustalenia czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie administratora są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;
e) prawo do przenoszenia danych – w przypadku gdy łącznie spełnione są następujące przesłanki:
- przetwarzanie danych odbywa się na podstawie umowy zawartej z osobą, której dane dotyczą lub na podstawie zgody wyrażonej przez tą osobę - przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany,
f) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych – w przypadku, gdy łącznie spełnione są następujące przesłanki:
- zaistnieją przyczyny związane z Pani/Pana szczególną sytuacją, w przypadku przetwarzania danych na podstawie zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej przez Administratora,
- przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności gdy osoba, której dane dotyczą jest dzieckiem.
7) W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, z obowiązującym prawem.
8) Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani/Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia.
9) Biuro Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO), Ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, Telefon: 22 860 70 86
10) Pani/Pana dane mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany i nie będą profilowane.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.271.SPB.1.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 8
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.1. Część Nr 1 - Artykuły suche, ryby: ananas puszka, barszcz biały w proszku, bułka mielona, chrzan w słoiku, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kasze, ryż, herbata, makarony, marmolady, mąka, masło, miód, ocet, olej, oliwki, przyprawy, sery, sosy, zupy w proszku, jogurt, kefir, woda mineralna, makaron itp.
Kod CPV: 15.80.00.00-6; 15.40.00.00-2; 15.33.00.00-0; 15.60.00.00-4; 15.83.00.00-5; 15.84.00.00-8; 15.86.00.00-4; 15.87.00.00-7, 15851000-8,
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15330000-0 - Przetworzone owoce i warzywa
15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15830000-5 - Cukier i produkty pokrewne
15840000-8 - Kakao; czekolada i wyroby cukiernicze
15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty
15851000-8 - Produkty mączne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.2. Część Nr 2 – Nabiał: mleko spożywcze, śmietana, jogurt naturalny, jogurt owocowy, ser twarogowy półtłusty, serek homogenizowany, kefir, ser żółty, masło, kremowy serek kanapkowy, maślanka, jogurty, serki bez laktozy,
Kod CPV: 15500000-30 Produkty mleczarskie, 15511000-3 Mleko, 15544000-3 Ser twardy,15542100-0 Ser twarogowy, 15530000-2 Masło, 15551500-0 Maślanka, 15551300-8 Jogurt,15510000-6 mleko i śmietana
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15511000-3 - Mleko
15544000-3 - Ser twardy
15542100-0 - Ser twarogowy
15530000-2 - Masło
15551500-0 - Maślanka
15551300-8 - Jogurt
15510000-6 - Mleko i śmietana
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.3. Część Nr 3 – Mięso, Wędliny: świeże mięso, w tym: mięso szynka wieprzowa kulka bez kości (b/k), karczek bez kości, schab bez kości, boczek surowy, łopatka wieprzowa bez kości, polędwiczki wieprzowe, mięso wołowe bez kości oraz parówki, kości wieprzowe, kiełbasa podwawelska, parówka drobiowa itp.
Kod CPV: 15110000-2 Mięso, 15111100-0 Wołowina, 15111000-9 mięso wołowe, 15131200-7 Mięso suszone, solone, wędzone lub marynowane, 15131100-6 Produkty mięsno-wędliniarskie
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15110000-2 - Mięso
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15111100-0 - Wołowina
15111000-9 - Mięso wołowe
15131200-7 - Mięso suszone, solone, wędzone lub marynowane
15131100-6 - Produkty mięsno-wędliniarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.4. Część Nr 4 - Owoce i warzywa: burak czerwony, cebula, cytryna, banany, fasola szparagowa, pomidory, gruszki, por, ogórek zielony, brokuły, rzodkiewka, sałata, seler, szczypiorek, ziemniaki, śliwka, kapusta włoska, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kiwi, jabłka, pomarańcze, arbuz, winogrono, wiśnia, brzoskwinia, nektarynka itp.
CPV: 15300000-1 owoce, warzywa i podobne produkty, 03.11.00.00-5; 03.22.10.00-6; 03.22.13.00-9; 03.22.14.00-0; 03.22.21.10-7; 03.22.21.11-4; 03.22.22.00-5; 03.22.23.14-7; 03.22.23.21-9;
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03110000-5 - Rośliny uprawne, produkty warzywnictwa i ogrodnictwa
03221000-6 - Warzywa
03221300-9 - Warzywa liściaste
03221400-0 - Warzywa kapustne
03222321-9 - Jabłka
03222110-7 - Owoce tropikalne
03222111-4 - Banany
03222200-5 - Owoce cytrusowe
03222314-7 - Maliny
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.5. Część Nr 5 – Wyroby kulinarne - produkty gotowe: kluski leniwe, śląskie, kopytka, pierogi, uszka itp.
Kod CPV: 15894300-4 Dania gotowe,
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15894300-4 - Dania gotowe
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.6. Część Nr 6 - Mrożonki: warzywa mrożone np. brokuły, kalafior, bukiet warzyw, szpinak, marchewka mini, mieszanka chińska oraz owoce mrożone np. maliny, porzeczka czarna, borówka, mieszanka kompotowa, wiśnia,
Kod CPV: 15896000-5 Produkty głęboko mrożone, 15331170-9 Warzywa mrożone, 15331170-9 warzywa i owoce mrożone, 15221000-3 Ryby mrożone
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15331170-9 - Warzywa mrożone
15221000-3 - Ryby mrożone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.7. Część Nr 7 - Świeży drób, wyroby drobiowe: filet drobiowy z piersi kurczaka, udko drobiowe z kurczaka, filet z indyka, porcja rosołowa z kurczaka, wątróbka z indyka, mięso z indyka, itp,
Kod CPV: 15131500-0 Produkty drobiowe, 15112000-6 Drób, 15112120-3 Indyki,
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15131500-0 - Produkty drobiowe
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15112000-6 - Drób
15112120-3 - Indyki
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 8
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Zamówienie obejmuje sukcesywną dostawę do siedziby Zamawiającego wysokiej jakości artykułów – towarów, zgodnie z wymaganiami określonymi w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia, stanowiącym załącznik od Nr 7 - 7.1. do Nr 7.8. do SWZ, dla danej grupy towarowej. Ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej.
2. Zamówienie zostało podzielone na grupy towarowe - części. Przedmiot zamówienia obejmuje osiem odrębnych części, w tym m.in.:
2.8. Część Nr 8 – Ciastka, słodycze, wyroby czekoladowe itp.
Kod CPV: 15812000-30 Wyroby ciastkarskie i ciasta, 15842000-2 Czekolada i wyroby cukiernicze
Zamawiający jest uprawniony do zmiany asortymentu w ramach grupy towarowej, na inny asortyment w ramach ilości określonej dla danej grupy towarowej, z zastrzeżeniem iż:
1) zmiana wynika z potrzeb Zamawiającego, w związku z zmianą jadłospisu, indywidualnych potrzeb żywieniowych itp.
2) zmiana nie powoduje przekroczenia wartości umowy brutto.
3) Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części).
4) Zamawiający zastrzega, iż ilości podane w opisie przedmiotu zamówienia są ilościami orientacyjnymi, Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany ilości zamawianych produktów w ramach grupy towarowej, wykorzystania w ramach potrzeb, do wysokości wartości podpisanej umowy.
3. Postanowienia dodatkowe:
3.1. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane dostawcy nie musi obejmować wszystkich pozycji asortymentu objętego przedmiotem umowy.
3.2. Dostawa towarów do siedziby Zamawiającego łącznie z wniesieniem zamówionych towarów do pomieszczenia wskazanego przez Zamawiającego.
3.3. Przy każdej dostawie Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia:
3.3.1. środka transportu odpowiedniego dla przewożonego przedmiotu umowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa;
3.3.2. odpowiedniego zabezpieczenia przedmiotu umowy na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu;
3.3.3. przestrzegania przepisów prawa obowiązujących w zakresie przewozu tego typu przedmiotu umowy.
4. Wymagania Zamawiającego w odniesieniu do przedmiotu zamówienia:
4.1. Przedmiot zamówienia dostarczany będzie sukcesywnie, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od pracy, zgodnie z potrzebami Zamawiającego zgłaszanymi Wykonawcy, w szczególności w formie elektronicznej w terminie od dnia podpisania umowy – nie wcześniej niż od dnia 07.01.2026 r. do dnia 31.12.2026 r.
4.2. Wykonawca będzie gwarantował dostawę (transport) przedmiotu zamówienia, środkiem transportu odpowiednio przystosowanym do przewozu art. spożywczych, zgodnie z obowiązującymi normami oraz posiadającym wymagane zezwolenie oraz zapewniającym należyte zabezpieczenie jakościowe produktu przed czynnikami pogodowymi i innymi uszkodzeniami.
4.3. Zamawiający wymaga, aby osoby, które będą̨ uczestniczyły w wykonywaniu zamówienia posiadały aktualne orzeczenie lekarskie, niezbędne przy wykonywaniu czynności polegających na kontakcie z żywnością̨.
4.4. Wykonawca zobowiąże się do realizacji dostawy w wyznaczonym terminie do siedziby Zamawiającego ponosząc ryzyko i koszt transportu oraz rozładunku.
4.5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zwrotu towaru niezgodnego z zamówieniem.
4.6. Miejsce realizacji usługi: Szkoła Podstawowa im. ks. Idziego Radziszewskiego w Bratoszewicach, ul. Łódzka 30, 95-011 Bratoszewice.
4.7. Wykonawca zobowiązany jest do:
4.7.1. używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych,
4.7.2. przechowywania artykułów spożywczych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2023 r., poz. 1448 ze zm.),
4.7.3. dbania o to, by wszystkie artykuły dostarczane Zamawiającemu były świeże.
4.8. Zamawiający nie stawia wymogu, o którym mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, to jest zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15812000-3 - Wyroby ciastkarskie i ciasta
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
3.1. Zamawiający zgodnie z art. 441 ust. 1, ustawy Pzp, korzysta z prawa opcji, w związku z czym precyzuje:3.1.1. określenie rodzaju i maksymalnej wartości: zamówienie o dodatkowe 50% ilości artykułów z danego asortymentu – danej części,
3.1.2. określenie okoliczności skorzystania z opcji w szczególności: w związku z zwiększeniem, zmianą liczby dzieci (osób) korzystających z posiłków przedszkolnych, zmiany asortymentu, wartości kalorycznych dań, przekąsek, zmiany preferencji żywieniowych, konieczność zmiany, modyfikacji jadłospisu, dostosowania posiłków do indywidulanych potrzeb itp.,
3.1.3. powyższe nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy.
3.2. Zamawiający zobowiązuje się, do zrealizowania przedmiotu umowy w wysokości minimalnej 70% wartości brutto umowy (danej części), z zastrzeżeniem zapisów §10 wzoru Umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 16.1. Przy dokonywaniu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający stosować będzie następujące kryteria (Zamawiający przyjął, że w zakresie każdego kryterium oceny ofert: 1% stanowi 1 punkt):
16.1.1. Cena – 60,00% (60 pkt),
16.1.2. Termin realizacji dostawy - 40,00% (40 pkt),
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji dostawy
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 7.1. W celu wykazania braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w pkt 6.1. SWZ, Zamawiający żąda dokumentów i oświadczeń wskazanych poniżej:
7.1.1. Wykonawca zobowiązany jest złożyć wraz z ofertą:
7.1.1.1. aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o braku podstaw wykluczenia wykonawcy z postępowania – zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 3 do SWZ.
W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców, oświadczenie składa każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
7.1.2. Wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona zobowiązany jest złożyć na wezwanie Zamawiającego, w terminie wskazanym w wezwaniu, nie krótszym niż 5 dni, następujące aktualne na dzień złożenia dokumenty:
7.1.2.1. oświadczenie Wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, w zakresie podstaw wykluczenia z postępowania wskazanych przez Zamawiającego, o których mowa w art. 108 ust. 1 ustawy Pzp - zgodnie z załącznikiem nr 3a do SWZ.
7.1.2.2. oświadczenie dotyczące przepisów sankcyjnych związanych z wojną w Ukrainie - Załącznik nr 3B do SWZ.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 7.2. W celu oceny spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w pkt 6.2. SWZ Zamawiający żąda następujących oświadczeń i dokumentów:
7.2.1. Wykonawca zobowiązany jest złożyć wraz z ofertą:
7.2.1.1. aktualne na dzień składania ofert wstępne oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu – zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 2 do SWZ.
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
11.5. Ofertę stanowi:11.5.1. wypełniony i podpisany formularz „Oferta”, zgodny z Załącznikiem nr 1 do SWZ.
11.6. Do oferty należy załączyć:
11.6.1. oświadczenia wymagane postanowieniami SWZ tj.:
11.6.1.1. aktualne na dzień składania ofert wstępne oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu – zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 2 do SWZ.
11.6.1.2. aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o braku podstaw wykluczenia wykonawcy z postępowania – zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 3 do SWZ.
11.6.2. pełnomocnictwo do podpisania oferty oraz do podpisania innych dokumentów i oświadczeń składanych wraz z ofertą, o ile zostały podpisane przez pełnomocnika. Treść pełnomocnictwa musi jednoznacznie wskazywać czynności, do wykonywania, których pełnomocnik jest upoważniony,
11.6.3. zobowiązanie podmiotu udostepniającego Wykonawcy zasoby - do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów - o ile Wykonawca korzysta ze zdolności innych podmiotów na zasadach określonych w art. 118 ustawy. Zobowiązanie lub inny podmiotowy środek dowodowy w opisywanym zakresie, przekazuje się w postaci elektronicznej, i opatruje kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. W przypadku, gdy zobowiązanie (inny podmiotowy środek dowodowy) zostało wystawione w postaci papierowej i opatrzone własnoręcznym podpisem, przekazuje się cyfrowe odwzorowanie tego dokumentu, opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, poświadczającym zgodność cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej – o ile dotyczy,
11.6.4. Formularz asortymentowo – cenowy – Załącznik Nr 7 - 7.1 - 7.8. do SWZ odpowiednio dla danej części zamówienia, na którą Wykonawca składa ofertę.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
6.9. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:6.9.1. żaden z podmiotów wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia nie może podlegać wykluczeniu na podstawie pkt. 6.
6.9.2. W przypadku gdy Wykonawca wykonywał w ramach kontraktu/umowy większy zakres dostaw, dla potrzeb niniejszego zamówienia powinien wyodrębnić i podać wartość dostaw.- o ile dotyczy
6.9.3. Jeżeli Wykonawca powołuje się na doświadczenie w realizacji dostaw wykonanych wspólnie z innymi Wykonawcami, wykaz winien zawierać dostawy, w których wykonaniu Wykonawca bezpośrednio uczestniczył.- o ile dotyczy
6.9.4. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które dostawy wykonają poszczególni Wykonawcy.- o ile dotyczy
6.9.5. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
7.4. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia:
7.4.1. są zobowiązani do ustanowienia Pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo reprezentowania w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i zawarcia Umowy o wykonanie zamówienia publicznego.
7.4.2. Każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia zobowiązany jest samodzielnie wykazać brak podstaw wykluczenia z postępowania oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu składając wraz z ofertą oświadczenia o których mowa w pkt. 7.1.1.1. i pkt. 7.2.1.1. SWZ.
7.4.3. Oferta Wykonawców występujących wspólnie musi być podpisana i oznaczona w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkie podmioty wspólnie ubiegające się o udzielenie zamówienia.
7.4.4. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z pełnomocnikiem.
7.4.5. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do ofert oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni wykonawcy.
7.4.6. Spółka cywilna jest kwalifikowana jako wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, dlatego jej wspólnicy zobowiązani są ustanowić pełnomocnika do reprezentowania w postępowaniu albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy. Pełnomocnictwo musi być załączone do oferty.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający dopuszcza zmianę postanowień zawartej umowy, w tym zmianę terminu realizacji umowy, w następujących przypadkach:1) gdy konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmian wprowadzonych w umowach pomiędzy Zamawiającym a inną niż Wykonawca stroną, a także innymi instytucjami, które na podstawie przepisów prawa mogą wpływać na realizację zamówienia,
2) gdy konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem zmian wynikających ze zmian organizacyjnych Zamawiającego itp.,
3) gdy konieczność wprowadzenia zmian będzie następstwem działania siły wyższej lub wystąpienia obiektywnych czynników niezależnych od Zamawiającego i Wykonawcy,
4) gdy konieczność wprowadzenia zmian będzie korzystna dla Zamawiającego,
5) w przypadku wystąpienia awarii, siły wyższej np. klęski żywiołowe, konflikt zbrojny, zdarzenia związane z działaniem sił natury, ogłoszenia stanu epidemicznego, pandemii itp.
6) Zamawiający dopuszcza zmianę Wykonawcy, któremu udzielił zamówienia. Wykonawcę dotychczasowego może zastąpić nowy Wykonawca w wyniku połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji lub nabycia dotychczasowego Wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, nie zachodzą wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian umowy.
7) z powodu okoliczności zaistniałych po stronie Zamawiającego możliwe jest wydłużenia/skrócenie terminu wykonania zamówienia.
8) w uzasadnionych przypadkach, gdy zajdzie konieczność wprowadzenia zmian wynikających z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy,
9) w przypadku, gdy zmiany postanowień zawartej umowy będą korzystne dla Zamawiającego, a zmiany wynikły w trakcie realizacji zamówienia,
10) zmiany w sposobie dokonywania płatności, rozliczenia, itp.
11) zmiany danych Wykonawcy np. zmiana adresu, konta bankowego, nr REGON, osób kontaktowych itp.
12) Strony dopuszczają zmianę wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług. Powyższa zmiana wymaga formy pisemnej w postaci aneksu do umowy.
13) W celu zawarcia aneksu, każda ze Stron może wystąpić do drugiej Strony z wnioskiem o dokonanie zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, wraz z uzasadnieniem zawierającym w szczególności szczegółowe wyliczenie całkowitej kwoty, o jaką wynagrodzenie Wykonawcy powinno ulec zmianie, oraz wskazaniem daty, od której nastąpiła bądź nastąpi zmiana wysokości kosztów wykonania Umowy uzasadniająca zmianę wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy. Do wniosku należy dołączyć niezbędne dokumenty do zweryfikowania wzrostu wynagrodzenia.
14) W terminie 5 dni roboczych od dnia przekazania wniosku, o którym mowa w ust. 13), Strona, która otrzymała wniosek, przekaże drugiej Stronie informację o zakresie, w jakim zatwierdza wniosek oraz wskaże kwotę, o którą wynagrodzenie należne Wykonawcy powinno ulec zmianie, albo informację o niezatwierdzeniu wniosku wraz z uzasadnieniem.
Pozostałe zapisy w zakresie zmian zawarto w załączniku Nr 4 do SWZ - Wzór Umowy.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-12-31 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Platforma e-Zamówienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-12-31 10:15
8.4.) Termin związania ofertą: do 2026-01-29
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
6.1.2. Informacje dodatkowe: Z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wyklucza się Wykonawców na podstawie art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego, (t.j. Dz. U. 2022 poz. 835), zwana dalej „UOBN”.1) Zgodnie z art. art. 7 ust. 1 UOBN z postępowania o udzielenie zamówienia Zamawiający wyklucza:
a) Wykonawcę wymienionego w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisanego na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy;
b) Wykonawcę, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z dnia 1 marca 2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 593 i 655) jest osoba wymieniona w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisana na listę lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od dnia 24 lutego 2022 r., o ile została wpisana na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy;
c) Wykonawcę, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2021 r. poz. 217, 2105 i 2106), jest podmiot wymieniony w wykazach określonych w rozporządzeniu 765/2006 i rozporządzeniu 269/2014 albo wpisany na listę lub będący taką jednostką dominującą od dnia 24 lutego 2022 r., o ile został wpisany na listę na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 ustawy.
Wykluczenie, o którym mowa w ust. powyżej, następować będzie na okres trwania ww. okoliczności. W przypadku Wykonawcy kursu wykluczonego na podstawie art. 7 ust. 1 UOBN, Zamawiający odrzuca ofertę takiego Wykonawcy.
2) Wykluczenie Wykonawcy na podstawie obowiązujących przepisów Prawa.
3) Zamawiający będzie weryfikował przesłanki wykluczenia, na podstawie listy Ministra właściwego do spraw wewnętrznych obejmującej osoby i podmioty, wobec których są stosowane środki, o których mowa w art. 1 UOBN.